EXCLUSIV. Tribunalul București: „Acuzațiile din dosarul lui Ovidiu Tender se prescriu pe 9 iunie 2015”

EXCLUSIV. Tribunalul București: „Acuzațiile din dosarul lui Ovidiu Tender se prescriu pe 9 iunie 2015”

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, marţi, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia nefiind definitivă.

Primul termen din apel în acest caz a avut termen astăzi, la Curtea de Apel București. Dar cauza a fost amânată pe 15 mai 2015. Potrivit motivării Tribunalului București, faptele în acest dosar urmează s e prescrie pe 9 iunie 2015.

 

Cum a  calculat judecătoarea prescrierea faptelor

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătoarea Irina Raluca Bădescu,  care l-a condmnat pe Ovidiu Tender, arată că “infracţiunea de inselaciune/complicitate la inselaciune pentru savarsirea careia inculpaţii T.O.L., Iancu Marian Alexandru si Dumitrescu Cicilia au fost trimişi in judecata s-a consumat la data de 11.08.2004, când APAPS a constatat in mod oficial realizarea obligaţiilor investitionale asumate de SC T. SA T. in baza contractului de vânzare-cumpărare acţiuni nr…..2003 (situaţie nereala, după cum se va detalia ulterior), data de la care a început sa curgă termenul de prescriptie speciala al raspunderii penale calculat conform art.155 alin.4 Cod penal cu ref. la art.154 alin.1 lit.d din acelaşi cod (in speţa, 10 ani).

  • In mod normal, termenul de prescriptie urma a se considera împlinit pe data de 11 august 2014, insa la această dată menţionată trebuie să fie adăugată perioada de aproximativ 10 luni în care dosarul cauzei a fost înaintat şi s-a aflat pe rolul Curţii Constituţionale în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate pentru care s-a dispus sesizarea instanţei de contencios constituţional în vederea soluţionării acesteia (mai exact, 9 luni si 28 de zile), situaţie in care se poate observa cu usurinta ca prescripţia speciala este departe de a se fi împlinit pana la data prezentei.

 

  • Astfel, după cum s-a arătat in partea introductiva, prin decizia penala nr.1028/03.07.2009 pronunțata in dosarul nr.4429/2/2009, Curtea de Apel București – Secția a II-a Penala a dispus in baza art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 sesizarea Curţii Constituționale in vederea soluționării excepțiilor de neconstituționalitate a disp.art.215 alin.5 Cod penal din 1969, art.248/1 prin raportare la art.146 din același Cod si art.7 din Legea nr.39/2003, prin aceeași decizie instanța dispunând totodată suspendarea judecării cauzei (inclusiv recursul vizând contestarea masurilor asiguratorii) pana la soluționarea excepțiilor, conform art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 in vigoare la acea data. Prin decizia nr.383/13.04.2010 pronunțata in dosarul nr.6227/D/2009 de Curtea Constituționala, decizie definitiva si general obligatorie, au fost respinse toate excepțiile de neconstituționalitate ridicate de inculpatul Tender Ovidiu,  dosarul cauzei fiind restituit la Tribunalul B. – Secția I Penala la data de 05.05.2010 .

 

  • Prin urmare, văzând ca dosarul a fost suspendat in vederea soluţionării exceptiilor de neconstituţionalitate pentru o perioada de 9 luni si 28 zile, interval ce trebuie adaugat la termenul de prescriptie de 10 ani reglementat de legiuitor pentru infracţiunea de inselaciune, se poate lesne observa ca, pana la data prezentei, nu a operat prescripţia speciala a raspunderii penale pentru aceasta infracţiune (termenul urmează a se implini pe data de 9 iunie 2015).

 

Trimiși în judecată de Alina Bica

 

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti.

Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

Complicii

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

"Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.

Referitor la sentinţa pronunţată marţi, Ovidiu Tender declarase pentru Gândul că se aşteaptă la o achitare. "Mă aştept la o achitare. Nu am făcut nimic", a spus el.

Omul de afaceri Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 14 octombrie, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca "RAFO". Şi în acest caz, procesul a fost unul maraton, cu o durată de opt ani.