Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV/ Scriitorul Matei Vișniec despre importantul premiu pe care i l-au dat francezii zilele acestea: „Jean Monnet”

Matei Vișniec și romanul care i-a adus premiul
Autor: | | 0 Comentarii | 353 Vizualizari

Scriitorul Matei Vișniec este laureatul Premiului „Jean Monnet” pentru volumul „Negustorul de începuturi de roman”. Scriitorul se află la Paris, dar ne-a spus ce mare încântare îi produce acest premiu.

Matei Vișniec este laureatul din acest an al Premiului „Jean Monnet”, oferit de Festivalul „Littératures Européennes” din Cognac, Franța, pentru romanul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească, în anul 2013, dar și în ediție de buzunar, în colecția Top 10+ a Editurii Polirom,  în anul 2014.

Romanul „Negustorul de începuturi de roman” a obţinut numeroase premii în România.

Ediția franceză a romanului a apărut la Jacqueline Chambon, în traducerea lui Laure Hinckel, cu titlul „Le marchand de premières phrases”. Romanul a mai apărut și în Brazilia, la É Realizações, traducere de Tanty Ungureanu, cu titlul „O Negociante de Inícios de Romance”.

Decernarea premiului Jean Monnet va avea loc în data de 19 noiembrie, în cadrul Festivalului „Littératures Européennes”, Cognac.

Printre laureații Premiului literar Jean Monnet se numără: Antonio Tabucchi, Arturo Pérez-Reverte, Patrick Modiano, J. G. Ballard, Antonio Muñoz Molina, Erri De Luca, Christoph Ransmayr.

Iată ce ne-a declarat, în exclusivitate, scriitorul Matei Vișniec :  „În Franța, un premiu înseamnă foarte mult pentru că, de fapt, publicul începe să citească romane fiind din ce în ce mai mult «ghidat» de premii... Eu am


trei romane traduse și publicate în Franta, iar «Negustorul de începuturi de roman» observa ca a «prins» destul de bine. Am observat acest lucru întrucît am fost invitat de mai mulți librari să mă întâlnesc cu publicul lor. Or, când librarii te recomandă în Franța, înseamnă că ești pe drumul cel bun”.

Despre premiu scriitorul ne-a spus: „Premiul Jean Monnet are o rezonanță importantă în Franța, pentru că Jean Monnet este unul dintre întemeietorii Uniunii Europene. Jean Monnet s-a născut în orasul Cognac și din cauza aceasta festivalul literar care îi poartă numele se desfașoară în acest oraș. Aș mai spune că sunt încântat să obțin acest premiu, care a fost deja acordat unor scriitori prestigioși precum spaniolului Jorje Semprun, francezului Patrick Modiano sau italianului Erri de Luca”, ne-a mai declarat scriitorul Matei Vișniec.

Autorul

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate