Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. “În acest moment, Victor Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat”. NOI PRECIZĂRI DNA în DOSARUL MICROSOFT

Numele lui Victor Ponta apare în dosar, dar acesta nu are calitate de suspect sau inculpat.
Autor: | | 121 Comentarii | 4026 Vizualizari

Departamentul Național Anticorupție (DNA) a precizat la solicitarea „Evenimentului zilei” că “în acest moment, Victor Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat”,în dosarul Microsoft. „Evenimentul zilei” a solicitat DNA să răspundă la două întrebări, în contextul în care privind calitatea premeirului Victor-Viorel Ponta, după ce numele său a fost pomenit de un martor din dosarul „Microsoft”

Întrebările EVZ

1. Daca actualul premier al Romaniei, Victor-Viorel Ponta, are vreo calitate in dosarul denumit de mass-media Microsoft. Mentionez ca numele lui apare in referatele prin care DNA a cerut ridicarea imunitatii in cazul unor fosti ministri, iar Victor-Viorel Ponta este candidat la Presedentia Romaniei. 

2. Daca in dosarul sus-mentionat sunt puse si alte persoane sub acuzare, si au calitatea de suspect. 

Răspunsul DNA

 

1.  În acest moment, persoana menţionată de dvs. în solicitare  nu are calitate de suspect sau inculpat, în  dosarul la care faceţi referire. 

2. Informaţii privind ancheta care face obiectul interesului dvs. au fost transmise în conţinutul comunicatului 1342/VIII-2/26 septembrie 2014, alte date nefiind publice în acest moment în conformitate cu art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

 

Ce spune martorul la DNA

 

Printre altele, martorul susţine că, în 2004, Claudiu Florică, unul dintre personajele cheie ale afacerii cu licenţe Microsoft, la acea dată şeful Fujitsu Siemens Computers, "a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD". Potrivit declaraţiei martorului, "în schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată."

Martorul, căruia anchetatorii nu îi dau numele la acest moment, relevă pe parcursul declaraţiei sale comiterea în cadrul procedurilor de selectare a firmelor şi de achiziţiei a mai multor fapte de trafic de influenţă şi luare de mită. Acelaşi martor leagă şi numele fostului prim-ministru Adrian Năstase, precum şi ale altor demnitari apropiaţi acestuia de afacerea licenţelor Microsoft. Potrivit martorului, persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, prim – ministru în perioada 2000 – 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă, Remus Truică, şeful Cancelariei Primului - ministru în acea perioadă, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă, Ecaterina Andronescu – ministru al Educaţiei 2000 – 2004, Cristina Ghiţulică – şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000 – 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului în acea perioadă, Traian Ionescu – director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotârţă - director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu – ministrul finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum şi miniştrii numiţi după Ecaterina Andronescu şi anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi ulterior, Andrei Marga.

 

Ce spune Ponta

 

Premierul Victor Ponta declară, referitor la cazul Microsoft, că nu a avut niciodată în atribuţii ceva legat de contracte, nu doar de licenţe, că inspectorii Corpului de Control al Guvernului nu au controlat niciodată ceva de licenţe şi că din martie 2004 el nu mai conducea această structură.

Întrebat de presă dacă îl cunoaşte totuşi pe Claudiu Florică, unul dintre pesronajele cheie ale afacerii cu licenţe Microsoft, Ponta a declarat că nu ştie cine este în acest dosar şi că ştie foarte multe persoane din România, motiv pentru care nu vrea să spună dacă da sau nu, pentru că nu vrea să încurce lucrurile.

Într-o declaraţie susţinută marţi seara, premierul a precizat că s-a informat la birou despre ştirile care au apărut pe tema Microsoft, deoarece nu ştia despre ce este vorba, ci ştia doar că dacă "a păţit ceva în justiţie Iohannis, trebuie să păţesc şi eu ceva".

  • "M-am informat şi lucrurile stau în felul următor: în primul rând, niciodată, în niciun fel, nu am avut în atribuţiile mele ceva legat de contracte, în general, nu doar despre licenţe. Corpul de control al primului-ministru nu a făcut niciodată niciun control legat de licenţe. În 2004, nu mai eram şeful Corpului de control, din 11 martie am devenit ministru pentru Aquis Comunitar, deci nu aveam nicio legătură cu controlul. TSD nu a avut niciodată personalitate juridică şi a fost inaugurat (sediul - n.r.) în 2002, nu în 2004. Ca să subsumez, nu pot să mă supăr pe nimeni, că înţeleg că cel care a zis acele lucruri nu există sau nu are nume, pot să spun un singur lucru: mâine, dacă mă cheamă cineva, vreo instituţie a statului, DNA sau oricine altcineva, mă duc cu mare plăcere ca să explic asta. Dacă m-ar fi întrebat cineva sau se uita în Monitorul Oficial, să vadă că în 2004 nu mai eram şef al Corpului de Control, se pierdea o ştire frumoasă în această seară", a spus Ponta.

Întrebat de presă dacă apreciază că este vorba de o "făcătură politică" , Ponta a răspuns că nu crede că nici procesul lui Iohannis este o "făcătură", dar că informaţia a apărut pe aceleaşi surse, cu "ordin dat pe unitate".

  • "De unde a apărut şi cu Duicu, şi cu ordonanţa nu ştiu care...din acelaşi loc, de acolo, de la Cotroceni apare", a afirmat Ponta.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate