EXCLUSIV EVZ. O nouă promisiune amânată. Românii rămân fără vouchere de vacanță în 2014

EXCLUSIV EVZ. O nouă promisiune amânată. Românii rămân fără vouchere de vacanță în 2014

Deși ar fi putut să sprijine turismul și, implicit, scăderea evaziunii prin implementarea încă din acest an a măsurii voucherelor de vacanță, statul a amânat-o pentru 2015.

Decizia apare într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial zilele trecute, în care se menționează că tichetele pot fi emise, online, de abia de la debutul anului viitor. Măsura ar fi fost o gură de oxigen pentru perioada de extra-sezon, care începe din septembrie, ne-au declarat oficiali din turism. Însă, o scăpare a legii și presiunea sindicală și, poate, impactul bugetar, au împiedicat lansarea proiectului. Încă de la începutul sezonului de vară, în debutul lunii iunie, Guvernul a anunțat cu tam-tam aprobarea de către Senat a proiectului. Valoarea tichetelor a fost stabilită la 5.400 de lei, respectiv șase salarii minime pe economie, per beneficiar. Recenta decizie, de a amâna aplicarea pentru 2015, înseamnă că nici în sezonul de vară, nici în cel de iarnă, turoperatorii nu vor putea beneficia de această facilitate.

„Ideea introducerii voucherelor a fost ca și companiile de stat să beneficieze de pe urma lor, pentru că în sectorul privat oricum erau companii mari care mai acordau tichete de vacanță. În prezent, companiile private acordă aceste tichete, dar și prime de vacanță, cele din urmă fiind oferite inclusiv în companiile de stat”, a declarat pentru EVZ Corina Martin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Presiune sindicală

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniuni sindicale reprezentative la nivel de țară au cerut însă amânarea măsurii. Acestea au profitat de o scăpare în lege, care nu preciza ce se întâmplă cu beneficiile care puteau fi acordate prin vechea legislație, și pe care deja mulți angajați le primiseră deja pentru 2014. „Am discutat cu reprezentanți sindicali care ne-au explicat că legea nu include o derogare pentru beneficiile deja acordate. Așa că am hotărât aplicarea acesteia de la 1 ianuarie”, ne-a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri și Turism. Despre ce derogare este vorba? Potrivit legii, tichetele de vacanță, care sunt folosite și în prezent de companii pentru stimularea angajaților, nu puteau fi acordate concomitent cu voucherele de vacanță, aprobate prin noua lege.

ANAT: Sindicatele preferă banii

Șefa ANAT susține însă că nu tichetele de vacanță acordate au fost motivul pentru care sindicatele au cerut amânarea proiectului de lege, ci faptul că, dacă se implementa noua lege, nu mai puteau fi oferite prime de concedii - sume de bani. Or, primele erau folosite de multe ori de beneficiari în alte scopuri, cum ar fi achiziția de frigidere sau alte echipamente pentru casă, sau pentru vacanțe în Bulgaria, fără a se încuraja neapărat turismul autohton. Turoperatorii critică statul pentru că a cedat presiunilor. „Acum hotelurile sunt pline, dar când începe extrasezonul, și mai ales după ce începe școala, pe 15 septembrie, un stimulent era binevenit”, spune Corina Martin.

Ce prevede legea

Voucherele de vacanță vor putea fi acordate de către angajatorii din România, ce încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă. Contravaloarea este suportată integral de angajatori, iar sumele vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a șase salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, potrivit legii. „Gurile rele” ale turoperatorilor spun că, pe fondul sărăciei bugetare, statul nu a putut oferi această deducere, care înseamnă mai puțini bani la buget. Florin Jianu ne-a răspuns însă că impactul bugetar este, dimpotrivă, unul pozitiv, adică vin bani la stat. Voucherele pot fi folosite doar pe teritoriul României, în unitățile de primire turistice sau în agențiile de turism autorizate de ANT.