Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE EVZ. Noua hartă a stupefiantelor. Copiii de VIP-uri coboară în stradă să-și ia drogurile. Care sunt zonele din Bucureşti unde TRAFICANŢII DE DROGURI îşi vând MARFA. Substanţele ilegale ajung şi în băuturile din baruri sau cluburi

În București, unii dintre consumatorii unde droguri sunt persoane fără locuință care stau pe străzi FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 15 Comentarii | 3404 Vizualizari

Numărul consumatorilor de droguri din București se triplează anual, susține un reputat medic. Toxicomanii din Capitală consumă drogurile în stradă, în timp ce în provincie sunt preferate cluburile de fițe. Drogurile au ajuns să fie vândute în parc și pe străzi, mai ceva ca în cluburi. Potrivit Strategiei Antidrog a Municipiului București 2014-2020, peste 80% din cazurile de trafic și de consum de stupefiante au fost descoperite, anul trecut, fie pe o arteră principală, fie în parcuri. Alarmant: 68 la sută din cei prinși au fost tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

Decesul suspect

Periculos este că acestea ar fi început să ajună pe ascuns în băuturile vândute în baruri și cluburi. De altfel, recent, o tânără care lucra ca ospătăriță într-un bar din Centrul Vechi a murit, medicii legiști găsind în sângele ei două substanțe interzise.

Potrivit documentului citat, numai în 2013 au fost confiscate 100 de kilograme de droguri. Totodată au fost descoperite șapte laboratoare în care se produce cannabis-ul, în care existau atât culturi, cât și sisteme de porționare a drogurilor. În aceste locații, polițiștii au găsit bani, arme, dar și sisteme de decodare a alarmelor mașinilor- cu ajutorul cărora se pot sparge autoturismele.

Potrivit sursei citate, deși decesele nu au crescut anul trecut, față de 2012, situația este „alarmantă”. „Calea injectabilă rămâne regula pentru cazuistica deceselor asociate consumurilor de droguri. Iar, opinaceele continuă să domine tabloul drogurilor ilegale în România, cu predominanța metadonei, în creștere alarmantă”, se precizează în Strategie.

Droguri în zone selecte

Cert este că atât consumul cât și traficul s-au mutat, în mare parte, din cluburi pe stradă, în parcurile pline de copii, în campusurile studențești și în zonele bune ale Capitalei, ca de exemplu: Tineretului, Aviației.

Grav este că, de la un an la altul, vârsta de la care tinerii fac „botezul” drogurilor este tot mai fragedă. Dintre aceștia, 65% consumă resturi vegetale, jointuri, țigări în amestec și substanțe cu efecte psihoactiv, iar 15% - cocaină și metadonă. Totuși, autoritățile susțin că anul trecut au fost închise ultimele magazine de vise care mai vindeau etnobotanice - 11 la număr. Astfel, în timp ce în 2009 erau nu mai puțin de 109 astfel de magazine, acum, potrivit autorităților, nu ar mai funcționa niciunul.

Procurorii DIICOT-Bucu rești au deschis anul trecut 4.044 de dosare penale pentru trafic și consum de droguri.

Zonele cu vad pentru trafi canți

● Sectorul 1 - zonele Băneasa, Aviației ● Sectorul 2 - zonele Tei-Toboc, Baicului și Pantelimon ● Sectorul 3 - zonele Centrul Istoric, Muncii și Titan ● Sectorul 4 - zonele Tineretului, Apărătorii Patriei ● Sectorul 5 - zonele Zețarilor, Viilor ● Sectorul 6 - zonele Drumul Taberei, Grozăvești- Regie Sursa: Strategia Antidrog a Municipiului București 2014-2020

„Avem sute de cazuri anual!”

Simin Florescu (foto), directorul medical al Spitalului de boli infecțioase și tropicale „Victor Babeș” din București, a explicat pașii prin care un tânăr ajunge dependent de heroină sau cocaină și pericolele consumului de droguri.

„«Băieții de bani gata» încep cu substanțe orale, inhalatorii, dar în faze avansate ajung la heroină și etnobotanice administrate intravenos în cluburi și în tot felul de locuri. Și, de aici începe drama pentru că toți se infectează cu virus B, cu virus C și acum din ce în ce mai mult cu HIV. Mai există și varianta în care consumatorii vin de la nivelurile mai de jos ale societății care încep cu niște chestii, dar în final ajung tot acolo. Anual, a ajuns nu doar să se dubleze, ba aproape să se tripleze numărul consumatorilor de droguri. Sute de cazuri în fiecare an”, trage un semnal de alarmă Florescu.

Medicul explică faptul că din momentul în care un tânăr se apucă de droguri și până se infectează cu virusul HIV trece cel mult un an, în condițiile în care cercul toxicomanilor a crescut, iar riscul de a se infecta crește la fel de repede.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate