Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. „Excelența Sa” și-a încasat zeciuiala de la Camera de Comerț. Mișu Vlasov a luat ilegal 50 de salarii de la angajați

Cunoscut ca un împătimit al jocurilor de noroc, Vlasov este judecat pentru trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant când lua o mită de 200.000 de euro. El mai este cercetat pentru șantaj la adresa președintelui interimar al CCIR FOTO: LIBERTA
Autor: | | 12 Comentarii | 4027 Vizualizari

Una din Camerele de Comerț și Industrie din România, reprezentanța din Capitală, a fost trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor europene. Angajații Camerei erau obligați să dea șefilor o parte din salariu, ca sponsorizare.

Numele fostului președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, apare întrun nou scandal de corupție. Procurorii DNA susțin că acesta a primit ilegal suma de 107.492 de lei, de la Camera de Comerț și Industrie București (CCIB). Banii au fost virați pe data de 16 decembrie 2010, în contul „Cabinetului de avocatură Mihail M. Vlasov”. Detaliile apar în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Sorin –Petre Dimitriu, președintele CCIB, doi directori și un consilier de la CCIB.

Fondul de sponsorizări

Potrivit DNA, banii încasați de Vlasov erau dintr-un fond de sponsorizări la care erau obligați să cotizeze toți angajații CCIB implicați în implementarea programelor europene. „În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajați în decurs de o lună era pusă la dispoziția lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic și economic, în condițiile în care CCIB avea un departament juridic”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Dijma era între 30% și 70%

Din totalul de 58 de angajați ai CCIB, 48 lucrau în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene. Aceștia erau obligați să semneze lunar, la primirea salariului, un contract de sponsorizare, conform căruia între 30% și 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de „sponsorizare”, către CCIB. Trei angajați, părți vătămate în cauză, s-au împotrivit acestor practici și au fost concediați abuziv. În procesul penal, angajații au cerut banii pe care i-au dat ca sponsorizări, înapoi, și plata unor daune morale.

Precedent: Cameră de Comerț penală!

Un fapt fără precedent, procurorii DNA au mai trimis în judecată în acest caz și CCIB, pentru că șefii instituției au prezentat documente false pentru obținerea unor fonduri europene. Magistrații au indicii că mai multe astfel de programe au fost fraudate.

Programele europene, fraudate

Ei au deschis o altă anchetă de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene privind programele: „Formarea resurselor umane pentru managementul organizațional al societăților – FRUMOS”, „Centrul de informare EMAS în regiunea București – Ilfov” și „Dă startul afacerii tale”. Trei imobile ale CCIB din Capitală sunt puse sub sechestru asigurator. Acestea suntsituate pe Calea Șerban Vodă, Hristo Botev și Ion Ghica.

În cazul președintelui CCIB, Sorin- d ani), procurorii au pus sechestru pe un imobil din strada Hristo Botev și pe un autoturism Ford Mondeo. Dimitriu este fost ministru al Privatizării (1998) și al Fondului Proprietății de Stat (1997-1998), fost consilier prezidențial (1996 - 1998) și deputat (1996-2000).

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate