Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. De ce a fost pusă sub sechestru averea lui Voiculescu. MOTIVAREA CAMELIEI BOGDAN

14-07/24voiculescu-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 700 Vizualizari

Judecătorii din dosarul ICA au motivat confi scarea bunurilor familiei Voiculescu în baza legislației internaționale privind combaterea spălării banilor.

Magistrații Camelia Bogdan şi Mihai- Alexandru Mihalcea, care judecă dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), au motivat de ce au extins sechestrul asigurator pe mai multe bunuri aflate pe numele acuzaților.

Cel mai afectat de această măsură este preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani): un imobil (teren + construcții) ridicat pe suprafața de 36.676,79 metri pătrați cu destinaţia sediu societate, aflat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr. 1, respectiv a Bazei de agrement Băneasa și mai multe acțiuni donate de politician, în 2006, celor două fete. Este vorba de 76,5% din acţiunile Grivco SA (5.634 acţiuni- 39,125%- donate Cameliei şi 5.382 acţiuni -37,375% - donate Corinei) şi 92, 240% din acţiunile Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii (9.974.861 acţiuni -46,204775% - donate Cameliei şi de 9.947.862 acţiuni -46,204775% - donate Corinei).

Recomandările FATF

Judecătorii au explicat că au decis sechestrele asiguratorii în baza legislației internaționale și a Codului Penal. În special, este vorba de recomandările făcute de Grupul de Acţiune Financiară (FATF). Din 1999, România este stat membru al Comitetului de experți Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care monitorizează şi evaluează măsurile adoptate de statele membre în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. „

Recomandarea 30 FATF obligă țările și autoritățile desemnate de aplicare a legii, cu responsabilităţi în ceea ce priveşte investigațiile privind cazurile de spălare a banilor şi finanţarea terorismului, să dezvolte o investigație financiară paralelă, proactivă, când cercetează spălarea banilor și infracțiunile predicat conexe”, au motivat judecătorii.

Legislația internă

Sechestrele au mai fost motivate prin două legi interne: 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie - „luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie”.

Judecătorii au arătat că pentru dispunerea măsurii de siguranţă a confiscării, standardele internaționale în materie pretind existența unui probatoriu care se analizează potrivit balanței probabilităților. „Cu privire la instituirea unor măsuri asigurătorii, standardul internaţional unanim recunoscut este acela de presupunere rezonabilă. Astfel, judecătorul cauzei, instituind măsurile asigurătorii (...) a făcut referire tocmai la acest standard internațional recunoscut, presupunere rezonabilă,” arată instanţa.

Următorul termen din acest dosar a fost stabilit pe 4 august 2014. Atunci vor fi audiați ultimii doi dintre inculpații din acest proces, Vlad-Nicolae Săvulescu și Cătălin- Jean Sandu, și se vor depune noi cereri de probatorii.

Fuga lui Felix de judecători

Dan Voiculescu încearcă din răsputeri să scape de completul de judecată din acest dosar. El a declarat, de fiecare dată când a venit în instanță, că este mulțumit de judecătoarea Camelia Bogdan: „Și am văzut că e specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să afle cum mi-am spălat banii cu banii proprii”.

În schimb, Voiculescu a cerut strămutarea cazului, iar solicitarea i-a fost respinsă. Luna aceasta, el a deschis un nou proces, în care a chemat în judecată Colegiul de Conducere al Curții de Apel București. Voiculescu cere suspendarea hotârârii prin care s-a stabilit actuala compunere a completului. Procesul încă nu a primit un termen de judecată.

Judecătorii au luat în vizor „căsuța” nutriționistului Menci

Judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea au extins măsurile asiguratorii și în cazul altor inculpați. Aceștia aveau sechestrul doar pe jumătate din imobile, cealaltă jumătate fiind proprietatea soțiilor.

Instanța însă a decis să extindă pe toate imobilele, indiferent dacă erau în proprietate comună. Este cazul nutriționistului Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la șase ani de închisoare, care are o vilă cochetă în Otopeni (Ilfov), pe strada 23 August. Alți trei inculpați, care dețin apartamente în București, sunt în aceeași situație: s-a pus sechestru și pe jumătatea soției: Cătălin Jean Sandu, Alexandru Petre, și Vlad- Nicolae Săvulescu.

Banii lui Sorin Pantiș

Magistrații au explicat că toți cei afectați de aceste sechestre, fetele lui Dan Voiculescu sau soțiile celorlalți acuzați, vor fi citați în acest proces, „să își formuleze apărări în ceea ce privește dobândirea cu bună credință a acestor bunuri”.

În cazul fostului ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș, condamnat la șase ani de închisoare, procurorii au pus sechestru asigurator pe suma de 850.000 de euro. Banii au fost folosiți de acesta pentru a constitui o ipotecă la bancă.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate