EXCLUSIV EVZ Blestemul celor 300 de mii de păgubiți FNI și al sindicaliștilor Petromservice, Vîntu și Luca își petrec bătrânețile în PUȘCĂRIE și rămân fără avere!

EXCLUSIV EVZ Blestemul celor 300 de mii de păgubiți FNI și al sindicaliștilor Petromservice, Vîntu și Luca își petrec bătrânețile în PUȘCĂRIE și rămân fără avere!

Doi dintre cei mai puternici oameni din România ultimilor 20 de ani, Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca, au primit condamnări grele. Ei au fost obligați la plata a zeci de milioane de euro, iar magistrații le-au sechestrat averea. Cei doi au fost acuzați că au devalizat firma a 72.000 de sindicaliști

Milionarul care voia să conducă România din umbră, Sorin Ovidiu Vîntu (59 de ani), a primit ieri cea mai mare condamnare din cariera sa de infractor. Judecătorii au decis ca acesta să execute 6 ani și 2 luni pentru delapidare și spălare de bani în dosarul „Petromservice”.

Alături de SOV, au mai fost condamnate, cu pedepse între 4 și 9 ani, alte 11 persoane: experți, avocați sau directori din cadrul Petromservice. În același dosar, puternicul sindicalist Liviu Luca a primit șase ani de închisoare. Un alt VIP este economistul Octavian Țurcan, cel care controla off-shore- urilor din Cipru prin care au fost devalizați banii societății. Magistrații au mai decis ca cei 12 condamnați să plătească prejudiciul adus celor 70.000 de sindicaliști de la Petromservice: 83.163.165 de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, magistrații au menținut sechestrele asiguratorii și au confiscat 170.000 de euro de la SOV și Țurcan. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Confesiunea

La ultimul termen din acest proces, Vîntu a recunoscut toate acuzațiile și spera la o condamnare blândă. El este în prezent în penitenciar, unde execută condamnarea de doi ani de închisoarea pentru favorizarea lui Nicolae Popa, cunoscut drept „Părintele FNI”. Cazierul lui SOV este completat cu alte două condamnari definitive: 4 ani pentru delapidare (1981) și un an pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță (2012). Vîntu este judecat în alte două dosare: prăbușirea FNI și Petromservice II.

Imperiul sindicalistului se destramă

Magistrații au pus sub sechestru mai multe bunuri, proprietate a alui Liviu Luca: terenuri, imobile, bărci, mașini. Au fost identificate și „asigurate” peste 30 de bunuri mobile și imobile din averea de la domeniul din Păulești, inclusiv o șalupă. Procurorii DIICOT care au investigat acest dosar au explicat că o parte din domeniu figurează pe numele părinților și al unor nepoate. O altă anchetă a procurorilor încearcă să descopere dacă banii devalizați de la Petromservice au ajuns, prin intermediul rudelor, să-i crească averea lui Liviu Luca.

Creierul delapidării Petromservice: 9 ani!

Luca și Vîntu sunt judecați în două dosare privind devalizarea Petromservice. Complicele cheie, în ambele dosare, este Octavian Țurcan. El a primit ieri cea mai dură pedeapsă: 9 ani cu executare. Țurcan este specialist în domeniul economic și a lucrat anterior la bănci din Republica Moldova, inclusiv Banca Națională a Republicii Moldova, în calitate de Șef Direcție Operațiuni Valutare. Țurcan a povestit cum a fost făcut planul de a prelua controlul Petromservice, în detrimentul Asociației Salariaților din cadrul SN Petrom SA.

În fața magistraților, el a mai recunoscut cum a înființat offshore- uri în Cipru prin care au fost scurși banii din Petromservice. Țurcan a avut un rol-cheie, să asigure comunicarea între directorii din Cipru ai societăților off-shore și Luca și SOV. Țurcan a explicat că, la nivelul anului 2005, SOV controla mai multe firme cipriote. El îi dădea ordine lui Țurcan, iar acesta către directorii din off-shore-uri. Declarațiile lui Țurcan au fost confirmate de date și extrase de conturi pe care acesta le-a pus la dispoziție, dar și de răspunsurile autorităților cipriote.

Averea de 90 de milioane de euro, sechestrată

Sorin Ovidiu Vîntu a atins apogeul puterii sale financiare în anul 2004, când revista „Capital” l-a poziționat pe locul 4 în topul celor mai bogați oameni din România. Averea estimată: 1,2-1,25 miliarde euro. În ultima ediție a Top 300 Capital, din noiembrie 2013, Vîntu se clasează pe locul 48, în scădere față de edițiile anterioare. Mai avea doar 90-92 de milioane de euro.

În 2009, SOV discuta de la egal cu mai mulți politicieni și împărțea viitoarele minsitere. „Îmi dai mie Ministerul de Finanțe sau ți-l iei tu? Apărarea o iei tu sau o iau eu?”, îi spunea acesta liberalului Dan- Radu Rușanu. În septembrie 2010, procurorii au deschis dosarul favorizării lui Nicolae Popa. Acuzațiile: SOV îi trimitea bani fugarului în Indonezia, prin intermediul off-shore-urilor din Cipru. Au urmat alte patru anchete de răsunet: șantajarea lui Sebastian Ghiță (PSD), redeschiderea dosarului prăbușirii FNI, Petromservice I și II. Pentru a avea circumstanțe atenuante, SOV a decis, în 2013, să-l „toarne” la DNA pe fostul boxer Rudel Obreja.

Cazul Petromservice

În cazul Petromservice, procurorii au dezvăluit că banii firmei au ajuns în conturile personale ale lui SOV și ale lui Luca sau în societățile controlate de cei doi. Cea mai mare sumă, de 14.200.000 de euro, a ajuns în conturile Realitatea Media. Alte fonduri s-au dus către Imobiliar Network 2002, care a încasat 6.725.000 de euro, dar și GM Invest, care a primit 1.300.000 de euro. Potrivit rapoartelor financiare, o parte din banii negri, 10.000 de euro, au alimentat direct cardul bancar al lui SOV, dar și conturile celor doi copii ai omului de afaceri, 56.600 de euro au ajuns la Ioana Vîntu și 16.722 de euro la Ionuț-Codrin Vîntu.

Filiera off-shore-urilor

Fugarul Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în dosarul prăbușirii FNI, primea bani din România, prin societatea Caascorom International Bali, la care era acționar. De exemplu, transferul a 80.000 de euro, pe traseul banilor România-Indonezia, a fost efectuat prin trei firme înregistrate în Cipru și Insulele Virgine Britanice: Petromservice- Stonecom Ltd, Tondestead Ltd, Willowsworth Ltd și Caascorom International.

Magistrații au instituit, în acest dosar, sechestru pe 81 de imobile (46 de terenuri intravilane și extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinație de hotel, restaurante, alte spații comerciale, un bloc de opt etaje). De asemenea, s-a instituit sechestru pe autoturisme, ambarcațiuni și conturi bancare.

A fost protejat de procurori și servicii

În septembrie 2012, SOV a fost trimis în judecată în dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții, pentru păcălirea a 318.000 de investitori. Dosarul este pe rolul instanțelor din București. De-a lungul timpului, toți cei implicați în această schemă l-au indicat ca principal vinovat pe afacerist, dar procurorii nu l–au acuzat niciodată. Presa a dezvăluit că mai mulți foști ofițeri SRI lucrau pentru firma Gelsor, controlată de SOV, iar fostul șef al SRI, Radu Timofte, era amic cu Vîntu. Deși a fost cercetat în acest dosar, atunci când a izbucnit scandalul, afaceristul a primit scoatere de sub urmărire penală în 2004, de la procurorul Irinel Păun. Vinovați de prăbușirea FNI au fost trimiși în judecată foștii directori printre care și Nicolae Popa (condamnat la 15 ani de închisoare), și Ioana- Maria Vlas (condamnată la 10 ani de închisoare). Potrivit probelor, în perioada premergătoare prăbușirii FNI, respectiv decembrie 1999-martie 2000, SOV l-a determinat pe Popa, care avea calitatea de președinte Gelsor și director executiv la Sov Invest, să delapideze din patrimoniul FNI mai multe sume de bani. Este vorba de sumele de unsprezece milioane de lei (112.289.316.546 lei vechi) și diferența de două milioane lei (25.114.313.560 lei vechi), rezultată din creșterea în timp, nereală, a valorii unității de fond, ceea ce întrunește elementele constitutive ale instigării la delapidare.