Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Povestea lui Traian Perlog, primul român condamnat pentru trădarea intereselor naționale

Autor: | | 17 Comentarii | 4125 Vizualizari

În urmă cu aproape 20 de ani, un spion a fost arestat la Sibiu: Traian Perlog, un român racolat de serviciul secret german. Fugit în Germania, pe vremea comunismului, el a fost trimis în țara nostră, în 1990, pentru a crea o rețea de spionaj. Înainte de a fi prins, agentul a reușit să obțină informații secrete despre unitățile militare și fabricile de armament din Transilvania. Citiți în ediția de mâine a Evenimentului zilei cum a trăit, după eliberarea din închisoare, Traian Perlog, cum a fost anunțată moarta sa în Parlamentul României și ce ne-au povestit vecinii și cunoscuții săi despre cum a așteptat spionul, până în ultima clipă, „banii de la statul german”.

În Sibiu, urbea din inima Transilvaniei, „Evenimentul zilei” a dat de urma primului român condamnat, în anul 1995, pentru trădarea intereselor naționale. Fost angajat al Uzinei Mecanice Mârșa, celebra fabrică de armament, Traian Perlog a murit în anul 2009, în condiții suspecte, la vârsta de 70 de ani, în Alba Iulia.


EXCLUSIV PRINT. Pe urmele primului SPION ARESTAT în România, după 1989. Agentul „Bran” A MURIT ÎN CÂRCIUMĂ, așteptând banii de la statul german


 

Recrutarea

Plecat ilegal din țară în anul 1987, el fusese racolat într-un lagăr din Germania, de un spion neamț. După 1990, el a fost trimis în România cu misiunea de a crea o rețea de spionaj și să racoleze ofițeri ai Armatei și „deținători de date secrete” din instituții publice și fabrici de armament din Transilvania.

SRI: spionaj militar

Primele date despre agentul secret le-am găsit într-un document, vechi de 19 ani, al Serviciului Român de Informații (SRI). În Raportul „Referitor la îndeplinirea atribuțiilor ce revin, potrivit legii, Serviciului Român de Informații pentru realizarea si gu ranței naționale – octombrie 1994-septembrie 1995” se preciza că un anume Traian Perlog, născut la Iași și domiciliat în Sibiu, a fost recrutat de „un important serviciu de spionaj” pentru a crea o rețea de culegere de informații despre planuri de luptă, armament, contracte militare ale unor unități militare din Transilvania.

Cazul „Bran”, cum a fost denumit de către ofițerii de la Contraspionaj, a fost „muncit” timp de patru ani, între 1990 și 1994. Povestea lui a ieșit la iveală, abia anul trecut, scrisă de către generalul de brigadă (r) Constantin Șerban, în revista „Vitralii- Lumini și Umbre” a cadrelor militare în rezervă din SRI.

Ofițer al Armatei, prevenit de SRI

Foști ofițeri SRI, care au lucrat la acest caz, au dezvăluit că măsurile informativ- operative întreprinse au avut un grad ridicat de dificultate. Au presupus combinații, jocuri operative, înregistrare video și audio ale principalelor momente. Cei doi ofițeri din compartimentul de contraspionaj de la Sibiu, împreună cu șeful secției și adjunctul acestuia au fost coordonați de un ofițer de la comanda unității centrale de contraspionaj care le-a pus la dispoziție mijloace speciale de înregistrare de înaltă performanță. În timpul anchetei, pe baza unei semnalări trimise de SRI ofițerilor de contraspionaj militar din acea perioadă, s-a prevenit racolarea de către „Bran” a unui tânăr ofițer de la o unitate militară dintr-un județ învecinat cu Sibiul.

Racolat în lagăr de „cetățeanul german Wolf”

Documentele SRI arată că „Bran”, pe numele real Traian Perlog, s-a născut în anul 1939, în Iași. El a fost student la Facultatea de Agronomie din Iași, fiind exmatriculat in anul IV de studii. Perlog a urmat, apoi, Școala Tehnică de Topometrie. A plecat clandestin din România, în anul 1987, în Germania. Înainte de a se stabili în străinătate, el fusese condamnat penal pentru delapidare. În Sibiu, vecinii lui au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că a lucrat la Uzina Mecanică Mârșa, un obiectiv militar secret, unitate în care fostul dictator Nicolae Ceaușescu investise peste 100 de milioane de dolari pentru fabricarea de tancuri și transportoare blindate.

Ofițerii de contrain formații spun că, în calitatea sa de topometrist, el avusese acces în obiective cu producție de apărare și unități militare, unele speciale, amplasate pe raza județului Sibiu. De asemenea, își făcuse multe relații amicale printre cadre militare, personal din conducerea unor fabrici de armament și, parțial, cu oameni din structurile serviciilor de informații și ale poliției locale. Ca urmare a statutului său profesional, „Bran” cunoscuse date confidențiale de interes economic și militar.

Condamnarea: 8 ani

După stabilirea în străinătate, „Bran” a fost contactat de către agenții serviciului secret german. Detaliile racolării lui Perlog le-am descoperit în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, care l-a condamnat, în 1995, la opt ani de închisoare pentru spionaj. În motivarea instanței se arată că „într-unul din lagărele germane a fost racolat de cetățeanul german Wolf, care i-a cerut să îi procure și să îi transmită orice date ce privesc capacitatea de apărare a Romaniei, privind amplasamentele militare, locurile și punctele strategice, tipurile de armament fabricat la Mârșa, efectivele militare și orice date referitoare la persoane ce îndeplineau funcții de coordonare militară sau în cadrul securității statului”.

Pentru aceste servicii, lui „Bran” i s-au oferit „însemnate avantaje materiale, financiare”, respectiv un autoturism și sumele de 20.000 mărci germane (DM), iar apoi 40.000 DM.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate