UPDATE. Adrian Năstase şi Cătălin Voicu au fost excluşi din avocatură, prin decizia Consiliului Baroului București

UPDATE. Adrian Năstase şi Cătălin Voicu au fost excluşi din avocatură, prin decizia Consiliului Baroului București

Decanul Baroului București, avocatul Ion Ilie Iordăchescu, a spus că vor fi reanalizate și alte cazuri de avocați condamnați pentru corupție, după ce în toamna anului trecut Consiliul Baroului a decis că Năstase, Florin Costiniu și Cătălin Voicu pot rămâne în profesia de avocat. Uniunea Națională a Barourilor din România i-a cerut Baroului București să-și motiveze acea decizie

UPDATE 1. Fostul premier Adrian Năstase, condamnat pentru a doua oară, a fost exclus din avocatură, a decis astăzi Consiliul Baroului București. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a declarat ca în Consiliul Baroului se va rediscuta astăzi situația profesională a mai multor avocați, nu doar cea a lui Adrian Năstase. "Dumnealui a primit o pedeapsă de patru ani cu detenție, motiv pentru care trebuie analizată noua conjunctură. Consiliul se va întruni pentru a discuta situația domnilor Costiniu Florin, Voicu Cătălin și Adrian Năstase. Vom lua o hotărâre în sensul excluderii sau menținerii în avocatură a acestora", a spus decanul Baroului București. 

  • Regele corupt al asfaltului Costel Cășuneanu n-a fost dat afară din avocatură

Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. "In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocatilor la articolul 58.  Explicațiile decanului Reamintim că posibilitatea excluderii din profesie a avocaților condamnați pentru corupție a fost discutată și în toamna anului trecut (octombrie 2013), dar atunci Consiliul Baroului a decis că Adrian Năstase și ceilalți pot rămâne să profeseze. Decanul Baroului Bucuresti a explicat că atunci când s-a discutat prima dată cazul Adrian Năstase s-a luat în considerare  prima condamnare, la doi ani de închisoare, apreciindu-se că nu a fost afectat prestigiul profesiei de avocat. La vremea respectivă verdictul a nemulțumit o mare parte a avocaților, reprezentanți ai Uniunii Naționale a Barourilor din România cerând Consiliului Baroului București să-și explice/motiveze decizia. Iată că acum excluderea din profesie a lui Adrian Năstase va fi analizată și din perspectiva ultimei condamnări, mai ales că Instanța Supremă a trimis deja Baroului decizia prin care l-a condamnat pe Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian, pentru șantaj și luare de mită, la patru ani de închisoare, cu executare. De asemenea, Consiliul Baroului Bucureşti a hotărât şi excluderea din profesia de avocat a lui Cătălin Voicu, care execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare, pentru fapte de corupţie, decizia fiind amânată în cazul lui Florin Costiniu, condamnat în acelaşi dosar la patru ani de închisoare cu suspendare.

Ne puteți urmări și pe Google News