Editura Evenimentul si Capital

Excedent bugetar de 4 miliarde de lei în primele șase luni

Autor: | | 5 Comentarii | 327 Vizualizari

În primul semestru s-a înregistrat un excedent bugetar de 4,2 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB, faţă de un deficit de 3,5 miliarde lei, în aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile bugetare au urcat la 110,6 miliarde lei (15,8% din PIB, cu 10,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent), potrivit Ministerului Finanţelor Publice.

Cele mai mari creșteri au venit din încasările de TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) şi accize (8,6%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,3% faţă de anul anterior, ca urmare a reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale. Cheltuielile bugetului general consolidat au urcat la 106,4 miliarde lei, fiind în creștere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Acestea s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 2,4%, iar cheltuielile cu dobânzile cu 7,9%. Cheltuielile efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au crescut în aceeași perioadă cu 27,8%. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, în termeni nominali la acelaşi nivel cu cel înregistrat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate