Examinările mentale ale piloților sunt mai superficiale decât testările psihologice ale șoferilor români

Examinările mentale ale piloților sunt mai superficiale decât testările psihologice ale șoferilor români

Potrivit normelor internaționale în vigoare, piloții ar trebui să fie supuși periodic unor examinări medicale care să stabilească dacă sunt sau nu apți de zbor, din punct de vedere psihic. Piloții unor renumite companii aviatice susțin însă că aceste evaluări mentale nu prea se întâmplă cum ar trebui. Un pilot american nu a fost întrebat niciodată despre starea sa psihică, în 29 de ani de investigații medicale.

"Nu există o evaluare reală a sănătăţii mintale", sustine John Gadzinski, căpitan la mare companie aviatică americană mare şi fost pilot în marină. În 29 de ani de examinări medicale nu a fost întrebat niciodată despre starea sa psihică, susţine el.

 "Îţi verifică ochii, urechile, inima - toate organele care încep să meargă prost atunci când îmbătrâneşti. Dar nu fac nimic pentru cap, nu", spune și Bob Kudwa, fost pilot al American Airlines.

Piloţii americani trebuie să dezvăluie starea psihologică şi tratamentele pe care le urmează în fişele pe care le completează. Dacă nu fac acest lucru, pot fi amendaţi cu până la 250.000 de dolari. Fişele includ întrebări care le cer piloţilor să spună dacă sunt deprimaţi sau au încercat să se sinucidă, a declarat Gadzinski.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este aceasta cea mai bună metodă? Întrebi un individ bolnav mintal dacă este bolnav mintal şi dacă spune nu, atunci ce faci?", a declarat el.

Europa are standarde comune în ceea ce priveşte examinarea medicală a piloţilor. "Aceste evaluări medicale sunt făcute de medici specializaţi în medicina aviaţiei ... Ei ştiu la ce să se uite, fizic şi mental", a declarat Richard Taylor, un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru aviaţie civilă din Marea Britanie.