Editura Evenimentul si Capital

PROGRAMUL PARADEI MILITARE de Ziua Națională a României. Vezi TRUPELE și TEHNICA DE LUPTĂ care DEFILEAZĂ în Piaţa Constituţiei, pe 1 Decembrie

Parada militară ocazionată de Ziua Națională a României are loc în Piața Constituției (Foto: Marian Iliescu)
Autor: | | 2 Comentarii | 3467 Vizualizari

În anul în care se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire, Parada militară națională se va desfășura în Piața Constituției, din București, deoarece Arcul de Triumf, locația tradițională pentru acest eveniment, a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi reparaţii. Organizatorul paradei este Ministerul Apărării Naționale (MApN) care a anunțat prezența a peste 2.600 de militari și cadre din toate structurile de siguranță și apărare din România, a circa 200 de militari străini și a tehnicii care însumează peste 360 de vehicule și aparate de zbor.

La repetiția generală care a avut loc duminică, desfășurată în prezența ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, Ministerul Apărării Naționale a respectat programul pe care îl va urma parada dedicată Zilei Naționale a României, precum și ordinea în care vor defila participanții.

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc (dreapta), şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă

De asemenea, MApN ne-a transmis și câte o scurtă descriere a participanților. Astfel, în conformitate cu cele stabilite de organizatori, Parada militară care va avea loc pe 1 Decembrie, în Piața Constituției, va debuta, la ora 11.00, cu intonarea  Imnului Naţional al României, interpretat de orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzicii Militare a Brigăzii 1  Mecanizată „ARGEDAVA”.

Salvele de tun, deschid parada

În timpul intonării imnului de stat, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Tragerile vor fi efectuate din Parcul Izvor. Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin. Bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră.

Blocuri de paradă

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare. Şi la parada din acest an, comunicaţiile sunt asigurate de structurile de comunicaţii şi informatică ale Ministerului Apărării Naţionale şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Comandantul paradei

Comandantul paradei este generalul-maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General care are o carieră militară de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante pe linie de comandă, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii. A cunoscut afirmarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, prima mare unitate a armatei române certificată şi afirmată pentru operaţii NATO. În 2012, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Combined Team Force - Arrowhead Zabul.  În 2014, a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major General, a doua funcţie în ierarhia Armatei Române. Pentru meritele sale profesionale, a fost onorat cu cele mai înalte distincţii militare naţionale: „Ordinul naţional VIRTUTEA MILITARĂ în grad de cavaler”, „Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război" şi "Emblema de onoare a Statului Major General".

Drapelele de luptă

Generalului Tonea îi urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit şi al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Defilează purtatorii steagurilor de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii aparţinând, în majoritate, Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale. Unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA şi KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden şi Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak şi ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan.

Defilează „Scorpionii roșii”

Primul bloc de defilare al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”, comandat de maiorul Daniel Ciulică. Structură emblematică a Armatei României, Batalionul 26 Infanterie este unitatea care a deschis seria participarii româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. „Scorpionii Roşii”, cum au fost supranumiţi militarii din Craiova, au executat 13 misiuni în afara statului român - în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.

Detașamentul veteranilor din Teatrele de Operații

În acest an defilează în premieră un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.  Detaşamentul este condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a îndeplinit  misiuni în Albania, Irak şi Afganistan. În data de 9 ianuarie 2009, a fost rănit în deşertul afgan, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Din 1996 şi până în prezent, 26 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi 50, din cei 165 de răniţi, dau onorul de Ziua Naţională a României.

Detașamentul NATO

Defilează, de asemenea, în premieră detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord Atlantice, structură care va asigura o prezenţă vizibilă şi constantă a NATO în România. Detaşamentul este condus de generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, absolvent al Colegiului de război pentru trupele de uscat al SUA şi fost comandant al Batalionului 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

Militarii străini

Şi în aceast an participă la marea paradă organizată de Ziua Naţională, militari ai armatelor Moldovei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii. În premieră vor defila militari ai armatei Bulgariei.

Bulgaria

Primul va defila detaşamentul din Bulgaria, unitatea reprezentativă a Brigăzii 2 Mecanizată „Tundjanska” din oraşul Stara Zagora. Brigada 2 Mecanizată este una din unităţile emblematice ale Forţelor Terestre Bulgare. 61% din personalul brigăzii a participat în diverse misiuni în teatrele de operaţii, incluzând teatrul de operaţii Afganistan (Kabul şi Kandahar) şi Bosnia şi Herţegovina.

Moldova

Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze în Piaţa Constituţiei de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei, se află comandantul Gărzii de Onoare, căpitanul Vasile Ojoaga. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de sergentul inferior Eduard Ajder, iar Drapelul Armatei Naţionale, de plutonierul Tudor Minciună.  Palmaresul acestei unităţi cuprinde multiple participări la paradele militare din Bulgaria, Franţa, România şi Federaţia Rusă. Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficialii străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei sunt cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale.

Polonia

Detaşamentul polonez face parte din Batalionul de Reprezentare din compunerea Forţelor Terestre Poloneze, unitate militară responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, aflat în subordonarea comandantului garnizoanei Varşovia.  Misiunea sa este de a conduce activităţi memoriale în onoarea eroilor căzuţi la datorie, precum şi ceremonii sau evenimente speciale pentru Forţele Terestre Poloneze. În prezent are în compunere 3 companii active, un pluton de cavalerie şi o formaţie de muzică militară.

Statele Unite ale Americii

Așa cum a anunțat EVZ, în premieră Armata SUA participă cu două detașamente.

Pușcașii marini SUA

Primul detaşament este compus din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre (Black Sea Rotational Force). Aceştia fac parte din Batalionul 3 Regimentul 8, Baza Lejeune, Carolina de Nord. Detaşamentul militarilor participanţi este condus de căpitanul Jarrod Birney din Batalionul de Logistică de Luptă 6.

Cavaleria SUA

Al doilea detaşament al Armatei Statelor Unite ale Americii este format din militari ai Batalionului 5 din Regimentul 7 Cavalerie. În prezent, militarii acestui batalion, denumit detaşamentul WARPAINT, sunt dislocaţi în Europa, în sprijinul Operaţiei Atlantic Resolve, cu misiunea de a demonstra respectarea angajamentelor faţă de aliaţii NATO, prin sporirea capacităţii de luptă a acestora şi, în acelaşi timp, a relaţiilor de cooperare, în vederea menţinerii securităţii şi a interoperabilităţii.

Turcia

Detaşamentul Republicii Turcia, sub comanda căpitanului Mehmet Kilic, provine din Brigada 66 Infanterie Mecanizată, înfiinţată în anul 1936, în apropiere de Galipoli. În anul 1940, Brigada 66 a fost transformată în Divizie de Infanterie, în anul 1966, în Divizie de Infanterie Motorizată, în anul 1968 devenind prima Brigadă de Infanterie Mecanizată din Turcia.

Purtatorul Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre

Al patrulea bloc de paradă al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, condus de maiorul Marius – Irinel Banu.  Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie a fost prima unitate din armată încadrată exclusiv cu militari profesionişti şi, totodată, unitatea care, în premieră după cel de-al Doilea Război Mondial, a participat la operaţii în afara teritoriului statului român. Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a executat, până în prezent misiuni în 6 teatre de operaţii, pe 3 continente, şi a dislocat, în total, un număr de peste 2000 de militari.

Brigada 1 Mecanizată

Următorul bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth", din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, comandat de locotent-colonel Cezar Cucoș.  Batalionul a executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi a participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Majoritatea militarilor sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.

Vânătorii de munte

Parada include defilarea militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”, comandaţi de căpitanul Bogdan Nițu, comandant companie vânători de munte. Vânătorii de munte argeşeni au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operaţii Kosovo şi Afganistan.

Brigada de Informaţii Militare

Vânătorii de munte sunt urmaţi la defilare de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu”, condus de locotenent-colonel Marian Solomon.

Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan. Marea unitate a luat fiinţă în anul 2010, prin integrarea sub aceeaşi comandă, a Batalioanelor HUMINT, IMINT şi EW şi SIGINT.

Forțele pentru Operații Speciale

Componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei, Forțele pentru Operații Speciale sunt destinate să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale. Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este maiorul Cristian Cheslărean.

Brigada şi structurile subordonate au participat, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan.  Subunităţi de valoare companie au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo.

Poliția Militară

Detaşamentul de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, este comandat de căpitanul Cristian Rotaru, ofiţer participant la 3 misiuni în Teatrele de Operaţii din Balcanii de Vest şi Afganistan. Structurile de Poliţie Militară, care în acest an sărbătoresc 26 de ani de la reînfiinţare, sprijină manevra şi mobilitatea marilor unităţi şi unităţilor, asigură securitatea şi protecţia unor zone critice, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina militară, culeg şi procesează informaţii sau efectuează investigaţii specifice. Din anul 1992, Poliţia Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operaţii din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. După integrarea euroatlantică a României, structuri de poliţie militară au fost puse la dispoziţie, prin rotaţie, Forţei de Răspuns NATO.

Forţele Aeriene

Poliţiştilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene. Detaşamentul Forţelor Aeriene Române este reprezentat de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului Bucureşti. Comandantul detaşamentului este locotenent-colonelul Marius Lixăndroiu locţiitor comandant batalion, secundat de căpitanul Viorel Mihai, comandant Baterie HAWK. În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer parcurge un program de transformare şi pregătire ce are ca scop menţinerea capacităţii operaţionale a marii unităţi şi creşterea acesteia prin operaţionalizarea structurilor de rachete sol-aer HAWK.

Forţele Navale

Detaşamentului forţelor aeriene îi urmează Drapelul de Luptă al Forţelor Navale.

Blocul de paradă al Marinei este comandat de comandorul Marian Ciobotaru, comandantul secund al Fregatei „Regina Maria”. Primul detaşament este alcătuit din militari de la bordul navelor militare din  subordinea Flotei şi este comandat de locotenent-comandorul Cosmin IVAN. Militarii din acest detaşament au participat la misiuni în Marea Neagră, în teatrele de operaţii din Marea Mediterană, Golful Aden şi Oceanul Indian, îndeplinind în bune condiţii sarcinile primite în timpul Operaţiei BLACKSEAFOR, Operaţiei Active Endeavour sau Operaţiei Atalanta, împotriva pirateriei navale.

Infanteriștii marini

Al doilea detaşament este constituit din infanterişti marini de la Batalionul 307 Infanterie Marină din Babadag, fiind comandat de maiorul Virgil Popescu. Organizarea Batalionului 307 Infanterie Marină, mediul de acţiune şi specificul amfibiu al misiunilor infanteriştilor marini conferă acestei structuri, subordonată Flotilei Fluviale, un caracter de unicitate în Armata României.

Instituţiile de învăţământ militar

Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 66 de ani de activitate universitară.  Detaşamentul Academiei Tehnice Militare este format din viitori ofiţeri ingineri pregătiţi pentru sistemul de apărare, ordine publică, justiţie şi securitate naţională şi este condus de sublocotenent inginer Mihai Coca, promoţia 2015.

Detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este condus de maiorul Răzvan Barbu, comandant companie studenţi. Continuatoare a tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti, Academia Forţelor Terestre are o vechime de 168 de ani în domeniul educaţiei militare.

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, aflat sub comanda căpitanului Cristian Panait, este format din 50 de studenţi din toţi cei trei ani de studiu. În compunerea blocului de paradă sunt viitori ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, piloţi din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Afacerilor Interne, controlori de trafic, meteorologi, artilerişti, rachetişti antiaerieni, radiolocatorişti ce se pregătesc în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov.

Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” este comandat de căpitan-comandorul Mircea Târhoacă. Academia Navală continuă tradiţia Şcolii Speciale pentru Subofiţerii şi Ofiţerii din Corpul Flotilei, instituţie înfiinţată la data de 17 noiembrie 1872, acesta fiind prima structură de învăţământ românească destinată formării cadrelor de marină. De-a lungul celor 143 de ani de existenţă, academia şi-a demonstrat calitatea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp.

Detaşamentul de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” este comandat de maiorul Gheorghe Bobițoiu. Şcoala de la Piteşti este singura instituţie de învăţământ postliceal acreditată din Forţele Terestre care asigură formarea şi pregătirea profesională a maiştrilor militari şi subofiţerilor pentru Forţele Terestre Române, precum şi pentru alte structuri din sistemul naţional de apărare.

Detaşamentul elevilor Colegiului Naţional Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de căpitanul Claudiu Dumitru Ţonciu. Cu peste un secol de existenţă educativă, a obținut titlul de „Şcoală Europeană”.

Blocul de paradă al MAI

Jandarmeria

Blocul de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de jandarmii din cadrul Unităţii Speciale Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională a Jandarmeriei Române, condus de locotenent-colonel Costel Mocanu. Aceştia prezintă Drapelul de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”

Defilarea Internelor este continuată de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, condus de comisarul-şef Laurenţiu Popescu. Singura instituţie de învăţământ superior cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, frontieră, jandarmerie şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne.

Detaşamentul Acţiuni Speciale

Detaşamentul Acţiuni Speciale, condus de colonelul Gheorghe Trăistaru, face parte din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, membră a Grupului Atlas, care reuneşte cele mai prestigioase structuri din Uniunea Europeană, cu atribuţii legale în domeniul combaterii terorismului.  Luptătorii care defilează sunt lunetişti specializaţi, paraşutişti, scafandri şi alpinişti, cu o vastă experienţă în misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii din Kosovo şi Afganistan.

IGSU

Blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este condus de locotenent-colonelul Cristian Constantin. Sub comanda căpitanului de pompieri Ionuţ Lăzăroaie, defilează Drapelul de luptă al Inspectoratului General, purtat de garda formată din pompieri echipaţi în uniforma care atestă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul.

Detaşamentul următor este constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălţime şi din medii ostile vieţii, echipaje pirotehnice şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice.

Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată să execute misiuni sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Şcoala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina

Un nume deja consacrat în cadrul ceremonialurilor militare,  Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina  defilează cu ocazia Zilei Naţionale a României cu un detaşament de eleve şi elevi, viitorii poliţişti care vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul comunităţii. De-a lungul celor 47 de ani de existenţă, şcoala a pregătit şi format peste 75 de promoţii de poliţişti criminalişti, judiciarişti, crimă organizată, arest transfer, circulaţie rutieră, ordine publică şi conductori câini serviciu.

SRI

Detaşamentul Serviciului Român de Informaţii este condus de locotenent-colonelul Marius Miharta. Ca în fiecare an cu această ocazie, port-stindardul instituţiei este încredinţat Brigăzii Antiteroriste. Într-un context marcat de atentatele care au schimbat fundamental profilul de securitate al Europei şi au crescut nivelurile de alertă teroristă în această parte de lume, Brigada Antiteroristă este corpul de elită prin care SRI îşi îndeplineşte competenţa naţională în acest domeniu, alături de partenerii săi din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.

Primul bloc de defilare este constituit din luptători ale căror misiuni sunt executarea intervenţiei contrateroriste şi antiteroriste la nivel naţional având ca principale obiective:

Securitatea zborurilor companiilor aviatice înregistrate în România (Air Marshal); Securitatea diplomatică; Protecţia - gardarea antiteroristă a unor diplomaţi şi personalităţi; Intervenţia pirotehnică anti/contrateroristă la nivel naţional.

Al doilea bloc de defilare este format din cadre militare cu experienţă şi expertiză care asigură controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară, activităţile derulate de aceştia reprezentând un pilon principal al securităţii aviaţiei civile naţionale şi internaţionale.

Al treilea bloc este cel al studenţilor Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", instituţie de învăţământ superior a Serviciului Român de Informaţii care pregăteşte ofiţeri operativi, ofiţeri analişti şi experţi în domeniul informaţiilor de securitate pentru întreg sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

ANP

În premieră, în acest an defilează la parada militară naţională efective ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comanda dispozitivului de defilare pe jos şi cu mijloace auto al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este asigurată de subcomisarul de penitenciare Dănuţ Ilie.

Primul detaşament este format din funcţionari publici cu statut special din cadrul sectorului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, care desfăşoară activităţi operative curente specifice sistemului administraţiei penitenciare, respectiv pază, supraveghere, escortare şi însoţire a persoanelor private de libertate aflate în custodia unităţilor penitenciare.

Al doilea detaşament este format din funcţionari publici cu statut special din cadrul structurilor specializate de intervenţie constituite la nivelul sistemului penitenciar (SASS – Structurile Asociate pentru Securitate Specială). Structurile specializate asigură intervenţia pentru soluţionarea incidentelor operaţionale, a celor critice survenite în mediul penitenciar, restabilirea ordinii şi liniştii publice în penitenciare şi în alte locuri în care sunt prezentaţi deţinuţii, precum şi neutralizarea atacatorilor unităţilor de detenţie şi a mijloacelor de transport.

Defilarea terestră se încheie cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului nostru.

I. DRAPELELE DE EPOCĂ

Primul detaşament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. „Steagul e România. El este familia, e ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul este, totodată, trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României.” Aceste cuvinte ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza ilustrează cum nu se poate mai potrivit semnificaţiile profunde şi importanţa drapelului naţional şi ale celui de luptă pentru militarii români.

II. Defilează Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană, şi care, anul anul viitor va da onorul Preşedintelui Franţei la Verdun.

Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de ceremonie de Grăniceri, model 1914, precum şi de campanie, de Infanterie şi Vânători de Munte, model 1916, ai Armatei Regale Române; decoraţiile militare de epocă sunt originale. Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de căpitan de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.

SHOWUL MUZICILOR MILITARE

Pagina 1 din 2


Tag-uri: Ministerul Apărării, Zilei Naționale, Piața Constituției, Imnului Na, Muzicii Reprezentative, Ministerului Apărării, Muzicii Militare, Gardă Mihai, Mihai Viteazul, Parcul Izvor, Zilei Na, Ministerului Afacerilor, Serviciului Rom, Decembrie Asocia, Uniunii Europene, Adrian Tonea, Statului Major, Infanterie Mecanizată, Unirea Principatelor, Combined Team, Arrowhead Zabul, Armatei Rom, Generalului Tonea, Comandamentului Logistic, Comandamentului Comunica, Marea Mediterană, Golful Aden, Oceanul Indian, Neagoe Basarab, Daniel Ciulică, Scorpionii Ro, Augustin Pegulescu, Ziua Na, Comandamentului Diviziei, Nord Atlantice, Ovidiu Uifăleanu, Diviziei Multina, General Grigore, Statelor Unite, Stara Zagora, Terestre Bulgare, Republicii Moldova, Vasile Ojoaga, Eduard Ajder, Drapelul Armatei, Tudor Minciună, Drapelul Republicii, Armatei Na, Terestre Poloneze, Statele Unite, Mihail Kogălniceanu, Mării Negre, Black Sea, Rotational Force, Baza Lejeune, Jarrod Birney, Armatei Statelor, Atlantic Resolve, Republicii Turcia, Mehmet Kilic, Infanterie Motorizată, Purtatorul Drapelului, Irinel Banu, Doilea Război, Cezar Cucoș, Bogdan Nițu, Alexandru Averescu, Marian Solomon, Operații Speciale, Cristian Cheslărean, Poliția Militară, Cristian Rotaru, Armata Rom, Aeriene Rom, Rachete Sol, General Nicolae, Marius Lixăndroiu, Viorel Mihai, Marian Ciobotaru, Regina Maria, Marea Neagră, Active Endeavour, Infanterie Marină, Virgil Popescu, Organizarea Batalionului, Flotilei Fluviale, Academiei Tehnice, Mihai Coca, Academiei For, Nicolae Bălcescu, Răzvan Barbu, Academia For, Henri Coandă, Cristian Panait, Ministerul Afacerilor, Academiei Navale, Academia Navală, Corpul Flotilei, Gheorghe Bobițoiu, Terestre Rom, Colegiului Na, Dimitrie Cantemir, Claudiu Dumitru, Speciale Gardă, Jandarmeriei Rom, Costel Mocanu, Inspectoratului General, Alexandru Ioan, Defilarea Internelor, Gheorghe Trăistaru, Brigăzii Speciale, Grupului Atlas, Uniunea Europeană, Cristian Constantin, Vasile Lascăr, Marius Miharta, Brigăzii Antiteroriste, Brigada Antiteroristă, Sistemul Na, Air Marshal, Academiei Na, Structurile Asociate, Securitate Specială, Defilează Asocia, Regale Rom, Mircea Stoica, Ordinul Steaua, Serviciului Muzicilor, Muzici Militare, Valentin Neacșu, Transport Aerian, Daniel Popescu, Vasile Stanciu, Cristian Ciochină, Marcel Tenie, Bogdan Dogaru, Sorin Niță, Petrică Cionca, Valentin Tănasă, Aeriene Borcea, Cătălin Băhneanu, Gheorghe Stancu, Rachete Antitanc, Sistemului Optic, Scan Eagle, Chevrolet Tahoe, Autospeciala Blindată, Transport Trupe, Marius Tudor, Bogdan Călin, Gap Filler, Rachete Navale, Florin Rodeanu, Ioan Iacob, Elementului Na, Anchor Station, Dacia Logan, Afacerilor Interne, Autospecialele Dacia, Serviciului Poli, Delta Dunării, Biosfera Delta, Mercedes Vito, Jandarmeria Montană, Autospecialele Volkswagen, Frontieră Rom, Defilarea Poli, Volkswagen Passat, Dacia Duster, Iveco Massif, Land Rover, Liliana Gafencu, Fluviul Dunărea, Bronto Skylift, Republica Centrafricana, Structurilor Asociate, Municipiului Bucure, Serviciului Circula, Politiei Locale, Defilarea Cavaleriei, Patrula Călare, Municipiului București, Bogdan Cernat, Mihnea Motoc

Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate