Editura Evenimentul si Capital

PROGRAMUL PARADEI MILITARE de Ziua Națională a României. Vezi TRUPELE și TEHNICA DE LUPTĂ care DEFILEAZĂ în Piaţa Constituţiei, pe 1 Decembrie

Parada militară ocazionată de Ziua Națională a României are loc în Piața Constituției (Foto: Marian Iliescu)
Autor: | | 2 Comentarii | 3306 Vizualizari

În anul în care se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire, Parada militară națională se va desfășura în Piața Constituției, din București, deoarece Arcul de Triumf, locația tradițională pentru acest eveniment, a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi reparaţii. Organizatorul paradei este Ministerul Apărării Naționale (MApN) care a anunțat prezența a peste 2.600 de militari și cadre din toate structurile de siguranță și apărare din România, a circa 200 de militari străini și a tehnicii care însumează peste 360 de vehicule și aparate de zbor.

La repetiția generală care a avut loc duminică, desfășurată în prezența ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, Ministerul Apărării Naționale a respectat programul pe care îl va urma parada dedicată Zilei Naționale a României, precum și ordinea în care vor defila participanții.

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc (dreapta), şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă

De asemenea, MApN ne-a transmis și câte o scurtă descriere a participanților. Astfel, în conformitate cu cele stabilite de organizatori, Parada militară care va avea loc pe 1 Decembrie, în Piața Constituției, va debuta, la ora 11.00, cu intonarea  Imnului Naţional al României, interpretat de orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzicii Militare a Brigăzii 1  Mecanizată „ARGEDAVA”.

Salvele de tun, deschid parada

În timpul intonării imnului de stat, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Tragerile vor fi efectuate din Parcul Izvor. Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin. Bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră.

Blocuri de paradă

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare. Şi la parada din acest an, comunicaţiile sunt asigurate de structurile de comunicaţii şi informatică ale Ministerului Apărării Naţionale şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Comandantul paradei

Comandantul paradei este generalul-maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General care are o carieră militară de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante pe linie de comandă, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii. A cunoscut afirmarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, prima mare unitate a armatei române certificată şi afirmată pentru operaţii NATO. În 2012, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Combined Team Force - Arrowhead Zabul.  În 2014, a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major General, a doua funcţie în ierarhia Armatei Române. Pentru meritele sale profesionale, a fost onorat cu cele mai înalte distincţii militare naţionale: „Ordinul naţional VIRTUTEA MILITARĂ în grad de cavaler”, „Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război" şi "Emblema de onoare a Statului Major General".

Drapelele de luptă

Generalului Tonea îi urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit şi al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Defilează purtatorii steagurilor de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii aparţinând, în majoritate, Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale. Unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA şi KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden şi Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak şi ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan.

Defilează „Scorpionii roșii”

Primul bloc de defilare al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”, comandat de maiorul Daniel Ciulică. Structură emblematică a Armatei României, Batalionul 26 Infanterie este unitatea care a deschis seria participarii româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. „Scorpionii Roşii”, cum au fost supranumiţi militarii din Craiova, au executat 13 misiuni în afara statului român - în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.

Detașamentul veteranilor din Teatrele de Operații

În acest an defilează în premieră un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.  Detaşamentul este condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a îndeplinit  misiuni în Albania, Irak şi Afganistan. În data de 9 ianuarie 2009, a fost rănit în deşertul afgan, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Din 1996 şi până în prezent, 26 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi 50, din cei 165 de răniţi, dau onorul de Ziua Naţională a României.

Detașamentul NATO

Defilează, de asemenea, în premieră detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord Atlantice, structură care va asigura o prezenţă vizibilă şi constantă a NATO în România. Detaşamentul este condus de generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, absolvent al Colegiului de război pentru trupele de uscat al SUA şi fost comandant al Batalionului 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

Militarii străini

Şi în aceast an participă la marea paradă organizată de Ziua Naţională, militari ai armatelor Moldovei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii. În premieră vor defila militari ai armatei Bulgariei.

Bulgaria

Primul va defila detaşamentul din Bulgaria, unitatea reprezentativă a Brigăzii 2 Mecanizată „Tundjanska” din oraşul Stara Zagora. Brigada 2 Mecanizată este una din unităţile emblematice ale Forţelor Terestre Bulgare. 61% din personalul brigăzii a participat în diverse misiuni în teatrele de operaţii, incluzând teatrul de operaţii Afganistan (Kabul şi Kandahar) şi Bosnia şi Herţegovina.

Moldova

Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze în Piaţa Constituţiei de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei, se află comandantul Gărzii de Onoare, căpitanul Vasile Ojoaga. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de sergentul inferior Eduard Ajder, iar Drapelul Armatei Naţionale, de plutonierul Tudor Minciună.  Palmaresul acestei unităţi cuprinde multiple participări la paradele militare din Bulgaria, Franţa, România şi Federaţia Rusă. Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficialii străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei sunt cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale.

Polonia

Detaşamentul polonez face parte din Batalionul de Reprezentare din compunerea Forţelor Terestre Poloneze, unitate militară responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, aflat în subordonarea comandantului garnizoanei Varşovia.  Misiunea sa este de a conduce activităţi memoriale în onoarea eroilor căzuţi la datorie, precum şi ceremonii sau evenimente speciale pentru Forţele Terestre Poloneze. În prezent are în compunere 3 companii active, un pluton de cavalerie şi o formaţie de muzică militară.

Statele Unite ale Americii

Așa cum a anunțat EVZ, în premieră Armata SUA participă cu două detașamente.

Pușcașii marini SUA

Primul detaşament este compus din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre (Black Sea Rotational Force). Aceştia fac parte din Batalionul 3 Regimentul 8, Baza Lejeune, Carolina de Nord. Detaşamentul militarilor participanţi este condus de căpitanul Jarrod Birney din Batalionul de Logistică de Luptă 6.

Cavaleria SUA

Al doilea detaşament al Armatei Statelor Unite ale Americii este format din militari ai Batalionului 5 din Regimentul 7 Cavalerie. În prezent, militarii acestui batalion, denumit detaşamentul WARPAINT, sunt dislocaţi în Europa, în sprijinul Operaţiei Atlantic Resolve, cu misiunea de a demonstra respectarea angajamentelor faţă de aliaţii NATO, prin sporirea capacităţii de luptă a acestora şi, în acelaşi timp, a relaţiilor de cooperare, în vederea menţinerii securităţii şi a interoperabilităţii.

Turcia

Detaşamentul Republicii Turcia, sub comanda căpitanului Mehmet Kilic, provine din Brigada 66 Infanterie Mecanizată, înfiinţată în anul 1936, în apropiere de Galipoli. În anul 1940, Brigada 66 a fost transformată în Divizie de Infanterie, în anul 1966, în Divizie de Infanterie Motorizată, în anul 1968 devenind prima Brigadă de Infanterie Mecanizată din Turcia.

Purtatorul Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre

Al patrulea bloc de paradă al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, condus de maiorul Marius – Irinel Banu.  Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie a fost prima unitate din armată încadrată exclusiv cu militari profesionişti şi, totodată, unitatea care, în premieră după cel de-al Doilea Război Mondial, a participat la operaţii în afara teritoriului statului român. Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a executat, până în prezent misiuni în 6 teatre de operaţii, pe 3 continente, şi a dislocat, în total, un număr de peste 2000 de militari.

Brigada 1 Mecanizată

Următorul bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth", din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, comandat de locotent-colonel Cezar Cucoș.  Batalionul a executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi a participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Majoritatea militarilor sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.

Vânătorii de munte

Parada include defilarea militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”, comandaţi de căpitanul Bogdan Nițu, comandant companie vânători de munte. Vânătorii de munte argeşeni au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operaţii Kosovo şi Afganistan.

Brigada de Informaţii Militare

Vânătorii de munte sunt urmaţi la defilare de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu”, condus de locotenent-colonel Marian Solomon.

Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan. Marea unitate a luat fiinţă în anul 2010, prin integrarea sub aceeaşi comandă, a Batalioanelor HUMINT, IMINT şi EW şi SIGINT.

Forțele pentru Operații Speciale

Componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei, Forțele pentru Operații Speciale sunt destinate să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale. Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este maiorul Cristian Cheslărean.

Brigada şi structurile subordonate au participat, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan.  Subunităţi de valoare companie au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo.

Poliția Militară

Detaşamentul de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, este comandat de căpitanul Cristian Rotaru, ofiţer participant la 3 misiuni în Teatrele de Operaţii din Balcanii de Vest şi Afganistan. Structurile de Poliţie Militară, care în acest an sărbătoresc 26 de ani de la reînfiinţare, sprijină manevra şi mobilitatea marilor unităţi şi unităţilor, asigură securitatea şi protecţia unor zone critice, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina militară, culeg şi procesează informaţii sau efectuează investigaţii specifice. Din anul 1992, Poliţia Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operaţii din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. După integrarea euroatlantică a României, structuri de poliţie militară au fost puse la dispoziţie, prin rotaţie, Forţei de Răspuns NATO.

Forţele Aeriene

Poliţiştilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene. Detaşamentul Forţelor Aeriene Române este reprezentat de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului Bucureşti. Comandantul detaşamentului este locotenent-colonelul Marius Lixăndroiu locţiitor comandant batalion, secundat de căpitanul Viorel Mihai, comandant Baterie HAWK. În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer parcurge un program de transformare şi pregătire ce are ca scop menţinerea capacităţii operaţionale a marii unităţi şi creşterea acesteia prin operaţionalizarea structurilor de rachete sol-aer HAWK.

Forţele Navale

Detaşamentului forţelor aeriene îi urmează Drapelul de Luptă al Forţelor Navale.

Blocul de paradă al Marinei este comandat de comandorul Marian Ciobotaru, comandantul secund al Fregatei „Regina Maria”. Primul detaşament este alcătuit din militari de la bordul navelor militare din  subordinea Flotei şi este comandat de locotenent-comandorul Cosmin IVAN. Militarii din acest detaşament au participat la misiuni în Marea Neagră, în teatrele de operaţii din Marea Mediterană, Golful Aden şi Oceanul Indian, îndeplinind în bune condiţii sarcinile primite în timpul Operaţiei BLACKSEAFOR, Operaţiei Active Endeavour sau Operaţiei Atalanta, împotriva pirateriei navale.

Infanteriștii marini

Al doilea detaşament este constituit din infanterişti marini de la Batalionul 307 Infanterie Marină din Babadag, fiind comandat de maiorul Virgil Popescu. Organizarea Batalionului 307 Infanterie Marină, mediul de acţiune şi specificul amfibiu al misiunilor infanteriştilor marini conferă acestei structuri, subordonată Flotilei Fluviale, un caracter de unicitate în Armata României.

Instituţiile de învăţământ militar

Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 66 de ani de activitate universitară.  Detaşamentul Academiei Tehnice Militare este format din viitori ofiţeri ingineri pregătiţi pentru sistemul de apărare, ordine publică, justiţie şi securitate naţională şi este condus de sublocotenent inginer Mihai Coca, promoţia 2015.

Detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este condus de maiorul Răzvan Barbu, comandant companie studenţi. Continuatoare a tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti, Academia Forţelor Terestre are o vechime de 168 de ani în domeniul educaţiei militare.

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, aflat sub comanda căpitanului Cristian Panait, este format din 50 de studenţi din toţi cei trei ani de studiu. În compunerea blocului de paradă sunt viitori ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, piloţi din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Afacerilor Interne, controlori de trafic, meteorologi, artilerişti, rachetişti antiaerieni, radiolocatorişti ce se pregătesc în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov.

Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” este comandat de căpitan-comandorul Mircea Târhoacă. Academia Navală continuă tradiţia Şcolii Speciale pentru Subofiţerii şi Ofiţerii din Corpul Flotilei, instituţie înfiinţată la data de 17 noiembrie 1872, acesta fiind prima structură de învăţământ românească destinată formării cadrelor de marină. De-a lungul celor 143 de ani de existenţă, academia şi-a demonstrat calitatea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp.

Detaşamentul de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” este comandat de maiorul Gheorghe Bobițoiu. Şcoala de la Piteşti este singura instituţie de învăţământ postliceal acreditată din Forţele Terestre care asigură formarea şi pregătirea profesională a maiştrilor militari şi subofiţerilor pentru Forţele Terestre Române, precum şi pentru alte structuri din sistemul naţional de apărare.

Detaşamentul elevilor Colegiului Naţional Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de căpitanul Claudiu Dumitru Ţonciu. Cu peste un secol de existenţă educativă, a obținut titlul de „Şcoală Europeană”.

Blocul de paradă al MAI

Jandarmeria

Blocul de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de jandarmii din cadrul Unităţii Speciale Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională a Jandarmeriei Române, condus de locotenent-colonel Costel Mocanu. Aceştia prezintă Drapelul de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”

Defilarea Internelor este continuată de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, condus de comisarul-şef Laurenţiu Popescu. Singura instituţie de învăţământ superior cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, frontieră, jandarmerie şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne.

Detaşamentul Acţiuni Speciale

Detaşamentul Acţiuni Speciale, condus de colonelul Gheorghe Trăistaru, face parte din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, membră a Grupului Atlas, care reuneşte cele mai prestigioase structuri din Uniunea Europeană, cu atribuţii legale în domeniul combaterii terorismului.  Luptătorii care defilează sunt lunetişti specializaţi, paraşutişti, scafandri şi alpinişti, cu o vastă experienţă în misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii din Kosovo şi Afganistan.

IGSU

Blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este condus de locotenent-colonelul Cristian Constantin. Sub comanda căpitanului de pompieri Ionuţ Lăzăroaie, defilează Drapelul de luptă al Inspectoratului General, purtat de garda formată din pompieri echipaţi în uniforma care atestă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul.

Detaşamentul următor este constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălţime şi din medii ostile vieţii, echipaje pirotehnice şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice.

Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată să execute misiuni sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Şcoala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina

Un nume deja consacrat în cadrul ceremonialurilor militare,  Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina  defilează cu ocazia Zilei Naţionale a României cu un detaşament de eleve şi elevi, viitorii poliţişti care vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul comunităţii. De-a lungul celor 47 de ani de existenţă, şcoala a pregătit şi format peste 75 de promoţii de poliţişti criminalişti, judiciarişti, crimă organizată, arest transfer, circulaţie rutieră, ordine publică şi conductori câini serviciu.

SRI

Detaşamentul Serviciului Român de Informaţii este condus de locotenent-colonelul Marius Miharta. Ca în fiecare an cu această ocazie, port-stindardul instituţiei este încredinţat Brigăzii Antiteroriste. Într-un context marcat de atentatele care au schimbat fundamental profilul de securitate al Europei şi au crescut nivelurile de alertă teroristă în această parte de lume, Brigada Antiteroristă este corpul de elită prin care SRI îşi îndeplineşte competenţa naţională în acest domeniu, alături de partenerii săi din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.

Primul bloc de defilare este constituit din luptători ale căror misiuni sunt executarea intervenţiei contrateroriste şi antiteroriste la nivel naţional având ca principale obiective:

Securitatea zborurilor companiilor aviatice înregistrate în România (Air Marshal); Securitatea diplomatică; Protecţia - gardarea antiteroristă a unor diplomaţi şi personalităţi; Intervenţia pirotehnică anti/contrateroristă la nivel naţional.

Al doilea bloc de defilare este format din cadre militare cu experienţă şi expertiză care asigură controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară, activităţile derulate de aceştia reprezentând un pilon principal al securităţii aviaţiei civile naţionale şi internaţionale.

Al treilea bloc este cel al studenţilor Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", instituţie de învăţământ superior a Serviciului Român de Informaţii care pregăteşte ofiţeri operativi, ofiţeri analişti şi experţi în domeniul informaţiilor de securitate pentru întreg sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

ANP

În premieră, în acest an defilează la parada militară naţională efective ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comanda dispozitivului de defilare pe jos şi cu mijloace auto al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este asigurată de subcomisarul de penitenciare Dănuţ Ilie.

Primul detaşament este format din funcţionari publici cu statut special din cadrul sectorului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, care desfăşoară activităţi operative curente specifice sistemului administraţiei penitenciare, respectiv pază, supraveghere, escortare şi însoţire a persoanelor private de libertate aflate în custodia unităţilor penitenciare.

Al doilea detaşament este format din funcţionari publici cu statut special din cadrul structurilor specializate de intervenţie constituite la nivelul sistemului penitenciar (SASS – Structurile Asociate pentru Securitate Specială). Structurile specializate asigură intervenţia pentru soluţionarea incidentelor operaţionale, a celor critice survenite în mediul penitenciar, restabilirea ordinii şi liniştii publice în penitenciare şi în alte locuri în care sunt prezentaţi deţinuţii, precum şi neutralizarea atacatorilor unităţilor de detenţie şi a mijloacelor de transport.

Defilarea terestră se încheie cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului nostru.

I. DRAPELELE DE EPOCĂ

Primul detaşament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. „Steagul e România. El este familia, e ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul este, totodată, trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României.” Aceste cuvinte ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza ilustrează cum nu se poate mai potrivit semnificaţiile profunde şi importanţa drapelului naţional şi ale celui de luptă pentru militarii români.

II. Defilează Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană, şi care, anul anul viitor va da onorul Preşedintelui Franţei la Verdun.

Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de ceremonie de Grăniceri, model 1914, precum şi de campanie, de Infanterie şi Vânători de Munte, model 1916, ai Armatei Regale Române; decoraţiile militare de epocă sunt originale. Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de căpitan de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.

SHOWUL MUZICILOR MILITARE

Evoluează orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă „MIHAI VITEAZUL” și Muzicii Militare a Brigăzii I Mecanizată „ARGEDAVA”.  Conducerea muzicală aparține Şefului Serviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare, colonel Valentin Neacșu.

AVIAŢIA MILITARĂ

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale este precedat de formaţii de aeronave militare.

Dispozitivul de zbor este deschis de un elicopter IAR – 330 PUMA ce evoluează cu drapelul naţional.

Aeronava se află în dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi este comandată de căpitan-comandor Florian POPESCU şi căpitan-comandor Daniel Popescu.

Prima formaţie de zbor este alcătuită din 3 elicoptere IAR - 330 PUMA, de asemenea, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi este comandată de comandorul Vasile Stanciu.

A doua formaţie de zbor este alcătuită tot din 3 elicoptere IAR - 330 PUMA tot din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi este comandată de căpitan-comandor Cristian Ciochină.

A treia formaţie de zbor este alcătuită din 3 elicoptere IAR–330 PUMA SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriene (Bacău). Formaţia este comandată de căpitan-comandor Marcel Tenie.

Evoluţia formaţiilor de elicoptere este încheiată de elicopterul IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.

Parada aeronavelor continuă cu evoluţia aeronavei C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), pilotată de echipajul format din căpitan-comandor Bogdan Dogaru, locotenent-comador Sorin Niță şi comandor Petrică Cionca.

A şasea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN  din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de generalul de flotilă aeriană Viorel PANĂ, comandantul bazei.

A şaptea formaţie de zbor este alcătuită din 3 avioane IAR-99 ŞOIM. Formaţia este comandată de comandorul Valentin Tănasă.

A opta formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea şi este comandată de generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu.

Ultima formaţie de zbor aparţinând Forţelor Aeriene Române este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea şi este comandată de comandorul Gheorghe Stancu.  

În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, evoluează formaţia IACĂRII ACROBAŢI cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52, formaţie comandată de căpitan (rezervă) Daniel Ştefănescu. Aeronavele marchează cu fum culorile drapelului naţional al României.

Defilează tehnica din dotarea Forţelor Terestre

Blocul de paradă al tehnicii militare este comandat de colonelul Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

URO VAMTAC

Primul modul este format din 5 vehicule URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007. Are o putere de foc sporită: pe el se pot monta mitralieră, instalaţie de lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi de luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, format din staţii radio Panther.

PIRANHA

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 5 transportoare de trupe PIRANHA. Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre. Produs în Elveţia, Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care perimite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de aproximativ 6800 m.

Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, tip DTVL, modernă, fară răcire, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

MLI 84 M

Defilează maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea luptei de către aceasta. Nimiceşte forţa vie a inamicului şi angajează lupta cu vehiculele blindate inamice.  De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene şi executarea de lovituri în dispozitivul advers. Poate execută misiuni specifice vânătorilor de munte.

Maşina de luptă are mare putere de foc  având în înzestrare  un tun de calibru 25 mm., un sistem  Rachete Antitanc Dirijate, o mitralieră cal. 7,62 mm şi o mitralieră antiaeriană cal.12,7 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere şi conducere pe timp de noapte permiţând executarea de misiuni în condiţii de timp nefavorabil. Maşina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică şi acţionare manuală în camera de luptă şi a desantului. De asemenea, este dotată cu instalaţie de fumizare termică pentru obţinerea de perdele de fum pentru mascare.

ZIMBRU

T.A.B. B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă fapt dovedit în teatrele de operaţii unde a fost şi este folosit de către batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.

Este înzestrat cu o mitralieră cal. 14,5 mm şi o mitralieră cal. 7,62 mm (bătaie maximă 3 800 m). Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor de distrugere în masă. Poate fi transportat aerian cu avioane de tip AN –22, IL – 76 şi C – 130.

TANCURILE TR 85 M 1

TAB-urile Zimbru sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”. Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, având în compunere un echipaj format din 4 militari. În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi capabilităţile de deplasare pe timp de noapte. Dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32°, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m şi ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun calibru 100 mm,  semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 17 km.    De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, calibru 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 7000 m, şi calibru 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3800 m.

GEPARD

GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor şi elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cât şi împotriva blindatelor. Datorită mobilităţii ridicate şi timpului foarte scurt de reacţie, acest sistem poate asigura protecţia în câmpul de luptă, în special a unităţilor blindate. Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performanţelor mobilităţii, puterii de foc şi preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.    Instalaţia are în dotare un radar de cercetare care descoperă ţintele aeriene la distanţe de până la 15 Km, şi un radar de însoţire care determină coordonatele precise ale ţintei.

LAROM

Sistemul de artilerie LAROM este sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlate armate din ţările state membru ale NATO. Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic.

Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat CBRN şi dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM conţine un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informaţii tip ACCS.

Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, şi posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă şi rachete tip LAR MK4. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

Complexul antiaerian „OERLIKON”

Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachete aer-sol, avioane cu sau fără pilot, precum şi ţinte terestre uşor blindate.

Fiecare complex acţionează şi autonom, putând să-şi detecteze propriile ţinte şi să decidă atacarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital. Complexul are timp scurt de reacţie în cazul unui atac prin surprindere, precizie ridicată, mare putere de foc (bătaia maximă 4 000 m), dispunând de un sistem modern de comandă şi control şi de conducere a focului.

HMMWV - Humvee

Vehiculele de luptă tip HMMWV sunt în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief, de la deşert la zone muntoase, pentru perioade lungi de timp, cu un minim de întreţinere.  Vehiculul pe roţi multirol, de mare mobilitate Humvee, este un autovehicul cu un design revoluţionar intrat în dotarea subunităţilor mecanizate, de forţe pentru operaţii speciale, poliţie militară şi vânători de munte. În prezent, acest autovehicul de luptă este utilizat în Forţele Terestre Române în trei variante: M 1114, M 1113 şi 1165. Acest vehicul de luptă, în diferite variante a fost întrebuinţat de militarii Forţelor Terestre în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, începând cu anul 2005, oferind un nivel de protecţie balistică adecvat. Este prezentat sistemul de aeronave fără echipaj uman la bord „Scan Eagle”, care a intrat în dotarea armatei romane in anul 2012. Pană în prezent, a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date în teatrul de operaţii Afganistan.

CHEVROLET TAHOE

Autoturismele de teren CHEVROLET TAHOE pot fi echipate cu kituri de protecţie balistică care să corespundă unor niveluri de protecţie ridicată pentru personal. Pe acest tip de autoturisme pot fi montate sisteme de comunicaţii complexe, satelitare sau video, sisteme de armament uşor de infanterie sau sisteme de bruiaj împotriva dispozitivelor explozive improvizate. Aceste autoturisme au fost utilizate de către operatorii de informaţii militare în teatrul de operaţii din Irak şi îşi dovedesc în continuare eficacitatea în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de vest, zone în care operatorii noştri, pregătiţi în domeniul informaţiilor militare, au o prezenţă activă începând cu anul 2001.

HARRIS pe CHEVROLET

Autostaţiile radio HARRIS pe CHEVROLET, autostaţii radio cu salt de frecvenţă,  asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută.

Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4x4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare.

MRAP şi autospeciale EOD

Vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR, este un echipament intrat recent în înzestrarea Armatei României. Acesta a asigurat cu succes protecţia militarilor în îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii Afganistan. Vehiculul blindat MRAP este urmat de autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate.

HATEHOF

Detaşamentul de tehnică al poliţiei militare este compus din două autospeciale de transport trupe HATEHOF, două autospeciale DACIA DUSTER şi două autospeciale DACIA LOGAN. Aflată în dotarea Batalionului 265 Poliţie Militară, Autospeciala Blindată de Transport Trupe HATEHOF este un mijloc tehnic de luptă modern, multifuncţional, realizat modular şi echipat cu sisteme de luptă neletale. Acesta este proiectat pentru a asigura protecţia şi deplasarea în siguranţă a militarilor pe timpul acţiunilor militare sau pe timpul operaţiilor de menţinere a păcii.

DACIA DUSTER şi DACIA LOGAN

În acest an, subunităţile de poliţie militară au fost dotate cu noile modele de autospeciale DACIA DUSTER şi DACIA LOGAN. Acestea asigură un grad sporit de eficienţă, mobilitate şi confort în îndeplinirea misiunilor agenţilor de poliţie militară. Autovehiculele sunt utilizate atât în procesul de instrucţie, cât şi pentru executarea misiunilor specifice.  Pe timp de criză şi la război, autospeciala poate fi folosită ca punct de observare şi cercetare audio/video, punct de comandă mobil, pentru misiuni de deblocare a căilor rutiere, de descurajare a acţiunilor ostile, precum şi pentru transportul personalului în mediu contaminat CBRN.

UTV VM

Defilarea tehnicii militare a Forţelor Terestre este încheiată de vehiculul utilitar de teren ARCTIC CAT PROWLER 1000 XT, intrat în dotarea Armatei României în septembrie 2015. Acesta este folosit pentru executarea unor misiuni specifice de cercetare, căutare – salvare şi evacuare medicală din zonele de responsabilitate ale unităţilor de vânători de munte şi cercetare care îl au în dotare. Echipajul este format dintr-un operator al utilitarei şi un medic. Poate transporta un rănit de la locul accidentului până la cel mai apropiat punct medical, în condiţiile unui teren accidentat, inaccesibil tehnicii auto.        

Forţele Aeriene - RADARUL MOBIL

Detaşamentul de radare TPS-79 R este condus de căpitan Marius Tudor şi sublocotenent Bogdan Călin. Sistemul radar „Gap Filler” asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor către sistemele de rachete sol-aer. Radarul este protejat împotriva contramăsurilor electronice şi transmite în mod automat datele radar în reţeaua de comandă şi control a Forţelor Aeriene, având posibilitatea de telecomandă şi telecontrol. Sistemul radar „Gap Filler” este destinat pentru cercetarea spaţiului aerian, descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi mici şi medii, asigurarea de date tridimensionale despre poziţia acestora şi transmiterea datelor radar la utilizatori.

Primele prototipuri ale radarului digital tridimensional de înălţimi mici au intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 2004.

Rachete sol-aer HAWK

Detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK este condus de sublocotenent Cristian Irimia din Brigada 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu".

Structurile de rachete sol-aer din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” sunt dotate cu sisteme HAWK, iar, începând cu acest an, sunt perfect interoperabile cu armatele aparţinând ţărilor NATO.

Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă control de ultimă generaţie şi are o mobilitate deosebită în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.

Convoiul de tehnică HAWK este format din trei autospeciale de transport rachete, având ataşat câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu.

Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă.

Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni tip RIB, o ambarcaţiune rapidă FULGERUL şi o Instalaţie Mobilă de Lansare a Rachetelor, cu echipaje formate din militari ai Centrului de Scafandri, din infanterişti marini ai Batalionului 307 de Infanterie Marină şi din marinari ai Divizionului 150 Rachete Navale. 

Comandantul detaşamentului de tehnică militară al Forţelor Navale este căpitan-comandorul Florin Rodeanu.

Instalaţiile Mobile de Lansare a Rachetelor sunt maşini de luptă ce fac parte din Secţia Rachete Navale a Divizionului 150 Rachete Navale din compunerea Flotei. Servesc la lansarea rachetelor cu aripi asupra navelor de suprafaţă inamice, asupra mijloacelor de desant şi a navelor de transport.

Blocul de defilare al Comandamentului Logistic Întrunit

Blocul de defilare al Comandamentului Logistic Întrunit este condus de colonelul Ioan Iacob, şeful de stat major al comandamentului, participant la numeroase misiuni în teatrul de operaţii Afganistan şi comandant al Elementului Naţional de Sprijin în anul 2012.

URO VAMTAC

Primul detaşament este compus din 4 autostaţii radio blindate, cu salt de frecvenţă - URO VAMTAC. Cutia blindată a acestor autospeciale asigură protecţia necesară echipajului şi tehnicii, împotriva minelor şi a muniţiei de infanterie. Echipamentele de comunicaţii, operate de specialiştii Comandamentului Logistic Întrunit, şi-au dovedit fiabilitatea, prin asigurarea legăturilor radio necesare coloanelor de transport pe timpul misiunilor de sprijin logistic, şi interoperabilitatea, cu mijloacele similare aparţinând partenerilor de coaliţie.

PANHARD

Al doilea detaşament de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este alcătuit din 10 autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD. Autospecialele PANHARD sunt cele mai noi mijloace blindate intrate în dotarea Armatei României şi sunt destinate unităţilor operaţionalizate din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit. Acestea se utilizează în zonele de conflict şi sunt uşor de manevrat în mediul urban, cu străzi înguste. Beneficiază de mobilitate ridicată pe teren accidentat şi, totodată, de o capacitate sporită de trecere a obstacolelor. Sunt echipate cu mijloace de comunicaţii militare din generaţia a III–a, ce permit asigurarea legăturilor de comunicaţii şi a serviciilor informatice integrate, utilizând tehnologia „Voice over IP”. Din punct de vedere tehnic, autospecialele pot fi integrate cu orice sistem de comunicaţii sau informatic bazat pe tehnologie IP, ceea ce le face interoperabile şi compatibile cu cele mai noi mijloace de luptă din dotarea NATO.

DACIA DUSTER

Blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit se încheie cu 5 autoturisme de teren DACIA DUSTER, achiziţionate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, fiind destinate transportului personalului la diferite misiuni. Autoturismele au tracţiune integrală, beneficiază de motorizare EURO 5, mobilitate mare, confort sporit şi reprezintă începutul unui proiect al Ministerului Apărării Naţionale de înlocuire a autoturismelor din dotarea armatei.

Urmează tehnica din dotarea Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, a cărui misiune este de a realiza, exploata şi a asigura mentenanţa sistemului de comunicaţii şi informatică la nivel strategic şi operativ. Tehnica aparţine Centrului 48 comunicaţii şi informatică strategice şi Centrului 89 Strategic de comunicaţii şi informatică. Autostaţia de videoteleconferinţă asigură, în timp real, comunicaţii simultane de imagini şi date, criptate sau necriptate atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu de URO VAMTAC şi sunt prevăzute cu sisteme de electroalimentare proprii.

Autostaţia satelitară Anchor Station realizează legături de voce şi date, prin fluxuri satelitare din banda Ku sau X, în orice locaţii de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii. Echipamentele sunt instalate pe şasiu de HMMWV TM-9.  Pe remorca tip TSM231RF este instalată antena parabolică cu diametrul de 2,1 m şi sistemul de comandă şi control al acesteia. Containerele de comunicaţii transportabile sunt destinate pentru realizarea legăturilor multicanal prin radioreleu, fibră optică şi cablu, precum şi accesul radio al unităţilor portabile sau mobile sistemelor radio TRUNKING, în vederea interconectării la sistemul de comunicaţii strategic al centrelor de comunicaţii de sprijin de campanie.Pot fi transportate pe locurile de instalare cu mijloace auto, pe calea ferată sau pe calea aerului.

Defilează autostaţiile radio Falcon, dotate cu staţii radio cu salt de frecvenţă Harris, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută. Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele radio sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4x4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare. Autospeciala pentru managementul spectrului radio a intrat în dotare în acest an şi face parte din capabilităţile de control şi monitorizare ale Ministerului Apărării Naţionale în domeniul spectrului de frecvenţe radio. Este destinată realizării măsurătorilor de spectru radio în benzile de frecvenţă gestionate de Ministerul Apărării Naţionale şi soluţionării interferenţelor radio produse asupra echipamentelor radioelectronice militare.Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe autovehiculul Volkswagen CRAFTER.

PARADA TEHNICII MAI

Defilarea tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este deschisă de către Poliţia Română, una dintre cele mai solide şi complexe instituţii din România. Cea mai importantă structură cu atribuţii în realizarea siguranţei cetăţeanului, Poliţia Română  are peste 44 de linii specifice de muncă în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, atât a celei simple, cât şi a celei organizate. Deschiderea blocului de paradă al MAI este realizată de 10 motociclete aflate în dotarea Poliţiei Rutiere.

Motocicletele sunt urmate de autospecialele aflate în dotarea Poliţiei Rutiere, pe care le puteţi vedea zilnic, participând la misiuni de patrulare, supraveghere şi control al traficului rutier. Autoturismele VW Polo sunt cele mai noi autospeciale ale Poliţiei Rutiere şi ele pot fi întâlnite în trafic în toată ţara.

AVIAŢIA MAI

Concomitent cu defilarea autospecialelor Dacia Logan survolează Piaţa Constituţiei o formaţie compusă din 3 elicoptere de tip MI-8 şi MI-17, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al acestui minister. Principalele misiuni ale executate cu aceste aeronave sunt sprijinul aerian al structurilor Afacerilor Interne, misiuni aeromedicale şi intervenţii în situaţii de urgenţă,  cum ar fi incendii, căutare-salvare, calamităţi naturale.

Autospecialele Dacia Logan sunt urmate de cele mai noi ambarcaţiuni aflate in dotarea Serviciului Poliţiei Delta Dunării, structură a Poliţiei Române specializată în prevenirea şi combaterea braconajului şi a criminalităţii contra mediului din Biosfera Delta Dunării.

SIAS

Defilează efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, care în acest an a sărbătorit 20 ani de la înfiinţare. Atribuţiile SIAS sunt centrate pe rezolvarea situaţiilor de criză, ce necesită intervenţia prin metode şi procedee specifice pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate.

Blocul de defilare este format din autospeciale de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice. Luptătorii sunt echipaţi cu ţinuta specifică trupelor de intervenţie ale Poliţiei Române, iar, ca armament, au în dotare pistoale Glock 17 şi pistoale mitralieră Heckler & Koch  MP5. Lunetiştii sunt dotaţi cu una din cele mai precise arme cu lunetă, SSG 3000, precum şi cu binecunoscutele ţinute de camuflaj.

Blocul de paradă al Poliţiei Române este închis de 3 autolaboratoare criminalistice şi unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor, cu ajutorul căreia politiştii intervin pentru efectuarea cercetării la faţa locului în teren greu accesibil. Autolaboratoarele criminalistice sunt destinate cercetării la faţa locului şi sunt dotate cu tehnică foto-video digitală, truse specializate şi echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme şi mijloace materiale de probă existente în câmpul infracţional.Dotările permit desfăşurarea activităţilor criminalistice in mediul rural sau urban, în condiţii climaterice diverse, pe timp de zi sau de noapte.

JANDARMERIA ROMANĂ

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de motociclete, mijloace de transport rapide şi fiabile, necesare îndeplinirii misiunilor în timp operativ. Motocicletele au o mare mobilitate în trafic şi sunt folosite în special pe timpul misiunilor specifice de protecţie. Autoturismele DACIA LOGAN şi DACIA DUSTER sunt utilizate pe timpul misiunilor de patrulare destinate prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă necesar comunităţilor urbane şi rurale.

 Aflate în dotarea structurilor montane ale Jandarmeriei, autoturismele ISUZU 4x4 sunt folosite pentru deplasarea în zonele mai greu accesibile, pe timpul misiunilor de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi. Jandarmeria Montană asigură ordinea publică în peste 70 de staţiuni montane şi balneare, pe traseele montane adiacente şi în zona pârtiilor de schi. În responsabilitatea jandarmilor montani revine şi asigurarea protecţiei conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi protecţia rezervaţiilor naturale şi a mediului înconjurător. Eficienţa acestor posturi montane este relevată şi de salvarea a peste 1000 de persoane în decursul acestui an.

Autospecialele Volkswagen Transporter sunt folosite de către structurile de intervenţie ale Jandarmeriei, au capacitatea de a transporta în mod sigur şi rapid, luptătorii şi echipamentul lor de protecţie, precum şi armamentul din dotare, fiind prevăzute cu sisteme speciale de suport pentru armament şi pentru alte mijloace de protecţie folosite în acest gen de misiuni.

Barca pneumatică este folosită pe timpul îndeplinirii misiunilor de către scafandrii şi luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române. Aceştia participă la misiunile executate pe mari întinderi de apă sau în apropierea acestora, acţionând pentru securizarea unor zone, căutarea persoanelor dispărute, precum şi pe timpul acţiunilor de supraveghere şi intervenţie antiteroristă.

Autoturismele OPEL MOVANO 16+1 sunt destinate transportului operativ al jandarmilor pentru îndeplinirea misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice.

Autospecialele  blindate pentru intervenţie SANDCAT şi AM7 sunt folosite atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât şi în cele internaţionale deoarece asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.

Autospeciala cu apă ACDP 7000 este destinată gestionării misiunilor de ordine şi siguranţă publică, atunci când aceasta a fost grav tulburată.

POLIŢIA DE FRONTIERĂ

Poliţia de Frontieră Română este instituţia specializată a statului care exercită atribuţiile ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă, respectarea regimului juridic al frontierei de stat.

Defilarea PoliTag-uri: Ministerul Apărării, Zilei Naționale, Piața Constituției, Imnului Na, Muzicii Reprezentative, Ministerului Apărării, Muzicii Militare, Gardă Mihai, Mihai Viteazul, Parcul Izvor, Zilei Na, Ministerului Afacerilor, Serviciului Rom, Decembrie Asocia, Uniunii Europene, Adrian Tonea, Statului Major, Infanterie Mecanizată, Unirea Principatelor, Combined Team, Arrowhead Zabul, Armatei Rom, Generalului Tonea, Comandamentului Logistic, Comandamentului Comunica, Marea Mediterană, Golful Aden, Oceanul Indian, Neagoe Basarab, Daniel Ciulică, Scorpionii Ro, Augustin Pegulescu, Ziua Na, Comandamentului Diviziei, Nord Atlantice, Ovidiu Uifăleanu, Diviziei Multina, General Grigore, Statelor Unite, Stara Zagora, Terestre Bulgare, Republicii Moldova, Vasile Ojoaga, Eduard Ajder, Drapelul Armatei, Tudor Minciună, Drapelul Republicii, Armatei Na, Terestre Poloneze, Statele Unite, Mihail Kogălniceanu, Mării Negre, Black Sea, Rotational Force, Baza Lejeune, Jarrod Birney, Armatei Statelor, Atlantic Resolve, Republicii Turcia, Mehmet Kilic, Infanterie Motorizată, Purtatorul Drapelului, Irinel Banu, Doilea Război, Cezar Cucoș, Bogdan Nițu, Alexandru Averescu, Marian Solomon, Operații Speciale, Cristian Cheslărean, Poliția Militară, Cristian Rotaru, Armata Rom, Aeriene Rom, Rachete Sol, General Nicolae, Marius Lixăndroiu, Viorel Mihai, Marian Ciobotaru, Regina Maria, Marea Neagră, Active Endeavour, Infanterie Marină, Virgil Popescu, Organizarea Batalionului, Flotilei Fluviale, Academiei Tehnice, Mihai Coca, Academiei For, Nicolae Bălcescu, Răzvan Barbu, Academia For, Henri Coandă, Cristian Panait, Ministerul Afacerilor, Academiei Navale, Academia Navală, Corpul Flotilei, Gheorghe Bobițoiu, Terestre Rom, Colegiului Na, Dimitrie Cantemir, Claudiu Dumitru, Speciale Gardă, Jandarmeriei Rom, Costel Mocanu, Inspectoratului General, Alexandru Ioan, Defilarea Internelor, Gheorghe Trăistaru, Brigăzii Speciale, Grupului Atlas, Uniunea Europeană, Cristian Constantin, Vasile Lascăr, Marius Miharta, Brigăzii Antiteroriste, Brigada Antiteroristă, Sistemul Na, Air Marshal, Academiei Na, Structurile Asociate, Securitate Specială, Defilează Asocia, Regale Rom, Mircea Stoica, Ordinul Steaua, Serviciului Muzicilor, Muzici Militare, Valentin Neacșu, Transport Aerian, Daniel Popescu, Vasile Stanciu, Cristian Ciochină, Marcel Tenie, Bogdan Dogaru, Sorin Niță, Petrică Cionca, Valentin Tănasă, Aeriene Borcea, Cătălin Băhneanu, Gheorghe Stancu, Rachete Antitanc, Sistemului Optic, Scan Eagle, Chevrolet Tahoe, Autospeciala Blindată, Transport Trupe, Marius Tudor, Bogdan Călin, Gap Filler, Rachete Navale, Florin Rodeanu, Ioan Iacob, Elementului Na, Anchor Station, Dacia Logan, Afacerilor Interne, Autospecialele Dacia, Serviciului Poli, Delta Dunării, Biosfera Delta, Mercedes Vito, Jandarmeria Montană, Autospecialele Volkswagen, Frontieră Rom, Defilarea Poli, Volkswagen Passat, Dacia Duster, Iveco Massif, Land Rover, Liliana Gafencu, Fluviul Dunărea, Bronto Skylift, Republica Centrafricana, Structurilor Asociate, Municipiului Bucure, Serviciului Circula, Politiei Locale, Defilarea Cavaleriei, Patrula Călare, Municipiului București, Bogdan Cernat, Mihnea Motoc

Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate