Editura Evenimentul si Capital

EVZ somează Ministerul Sănătății: Spuneți adevărul! | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Autor: | | 10 Comentarii | 2274 Vizualizari

● Infecțiile în spitale au explodat! ● Scandalul Hexi Pharma a declanșat o situație fără precedent ● Un medic lansează un apel disperat: septicemiile au crescut de la două pe lună, la 12 pe săptămână

Ieri, mesajul unui medic, disperat de actuala situație, a ajuns la EVZ. Efectele Scandalului Hexi Pharma sau management defectuos? Orice explicație poate fi valabilă, dar acesta nu este singurul doctor care a relatat situația. În mod ciudat, autoritățile nu dau semne că ar fi impresionate de semnalele venite din sistemul medical, cu toate că o criză fără precedent pare să se fi declanșat în sistemul medical românesc, odată cu scandalul Hexi Pharma. Evenimentul Zilei cere autorităților medicale, Ministerului Sănătății, managerilor de spitale și medicilor, să aibă curajul și să aducă noi elemente privind situația din spitalele românești


FOTO: Vlad Voiculescu, ministrul SănătățiiNu mai rezistăm în condițiile astea. Numărul infecțiilor nosocomiale în ultima lună a crescut exponențial în spitale. Eu, personal, din această cauză, nu mai internez (...) acute. Ceea ce e acum pe piață (n.r. - se referă la substanțele dezinfectante), poate că are concentrația notată pe etichete, dar sunt ineficiente. Nu e o dezvăluire bombă, e realitatea după retragerea Hexi Pharma de pe piață”.

Acesta a fost mesajul inițial. Era foarte grav ceea ce ne spunea. Am intrat în dialog cu el, iar medicul ne-a cerut să-i protejăm identitatea, pentru că se teme de eventuale represalii din partea Ministerului Sănătății, adăugând: „Nu spune nimeni, nimic! 12 sepsisuri într-o săptămână, înainte două pe lună. Vorbiți cu șefii de la terapii intensive din toate spitalele. Ei știu situația. S-au dat peste cap să caute clorhexidină, dar n-au găsit. Unora le este frică să spună, ca să nu urle lumea, dar fix asta este situația”.

Lipsește clorhexidina

Asistăm la un semnal de alarmă tras fără motive temeinice, numai bun să inducă panică în rândul populației? Nu credem, pentru că reputația celui care a făcut-o, chiar și cu condiția păstrării confidențialității, este mai presus de orice îndoială. Iar pentru ca lucrurile să fie clare, vă semnalăm și declarația făcută în urmă cu câteva zile de dr. Ștefan Bubenek, managerul Spitalului „C. C. Iliescu”: „După ce Ministerul Sănătăţii a cerut ca spitalele să retragă din uz dezinfectanţii Hexi Pharma, cu siguranţă că spitalele şi-au luat măsurile, s-au aprovizionat din altă parte. Un aspect neplăcut cu care ne confruntăm, însă, este absenţa clorhexidinei, o substanţă dezinfectantă de piele, care din anii 2010 - 2011 este recomandată ca singura substanţă cu care trebuie dezinfectată pielea în cazul în care se montează perfuzii, fie pe cale venoasă periferică, fie pe cale venoasă centrală. Este singura substanţă recomandată de ghidul CDC american şi preluată în toate recomandările europene. În clipa de faţă, nu există această substanţă în România, se folosesc substanţe care nu fac parte din recomandările ferme ale ghidurilor internaţionale”, a precizat Şerban Bubenek, potrivit Mediafax.

„Se poate spune că suntem într-o situaţie de malpraxis”

Medicul a mai spus că aşteaptă cu interes ca „Unifarmul, Ministerul Sănătăţii să găsească o soluţie pentru ca să avem clorhexidină şi în România şi să ne aliniem acestor exigenţe ale ghidurilor internaţionale pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale. Teoretic, se poate spune că suntem într-o situaţie de malpraxis, pentru că nu urmăm o indicaţie de ghid 1A care re comandă ferm utilizarea numai a acestei substanţe, care are o remanenţă de până la două-patru ore pe piele după ce pacientul este dezinfectat. Noi luăm toate măsurile de siguranţă pentru ca toate manevrele să fie executate în mod steril, dar putem spune că în clipa de faţă nu putem să ne aliniem cerinţelor ghidurilor internaţionale în ceea ce priveşte asepsia şi antisepsia”, a subliniat medicul Şerban Bubenek.

EVZ face un apel către toate persoanele, care pot aduce lămuriri suplimentare, să o facă cât mai transparent cu putință. Tăcerea în jurul acestui subiect nu poate decât să ducă la evenimente cu consecințe greu de evaluat.

Ce sunt sepsisul și clorhexidina?

Ce este sepsisul sau septicemia? Potrivit definiției date de British Medical Journal : Afecţiune sistemică produsă de invadarea microbiană a părţilor componente ale organismului care, în mod normal, sunt sterile este definită drept „sepsis”. Iar Clorhexidina este un antiseptic chimic, folosit pentru combaterea agenților bacterieni, are proprietăți atât bacterostatice, cât și bactericide. Se pare că Hexi Pharma era unicul importator de clorhexidină, iar retragerea acestei firme de pe piață a creat o situație explozivă.

Răspunsul Ministerului Sănătății

În urma solicitării făcute de reporterii Evenimentului zilei, reprezentanții ministerului Sănătății ne-au informat că substanța numită clorhexidină se găsește și în componența altor 11 produse aprobate pe piața românească. „SC Hexi- Pharma nu este singurul producător/ importator al produselor pe bază de clorhexidină. Lista produselor biocide TP1 avizate de CNPB este publicată pe siteul Institutului Național de Sănătate Publică la capitolul Biocide. În aceasta se regăsesc și produsele pe bază de clorhexidină, cât și produse clorhexidină alături de alte subsțante active avizate de CNPB cu efect antiseptic, acestea se regăsesc în listă la pozițiile: 40, 41, 61, 78, 79, 80, 82, 83, 84, 85, 86. Ministerul Sănătății nu are atribuţii privind achiziţiile derulate de unităţile sanitare din teritoriu, nefiind autoritate de reglementare în materia achiziţiilor publice”, se arată în răspunsul oficial. De asemenea, surse din Minister spun că autoritățile vor trimite astăzi o informare către toate spitalele din țară prin care-i vor anunța pe manageri că, dacă au probleme cu această substanță, o pot procura de la alte firme, respectând formalitățile legale. (Dana Lascu)

„De ce nu avem clorhexidină? Este scumpă, iar Statul nu dă prea mulți bani pentru viața românului”

Un medic chirurg de la un mare spital bucureștean, care intră zilnic în sala de operație, a pus degetul pe rana sistemului: „Am folosit și noi clorhexidină, dar acum nu mai avem. Așa că utilizăm alte produse. Concurența e mare pe piață, avem de unde alege. Doar că aici intervine o problemă majoră: cât dai, atâta face! Altfel spus, românii se dau cu Fiat-ul, pentru că n-au bani de BMW. Poate susține cineva că nu sunt amândouă mașini? Așa și cu dezinfectanții, cu mențiunea că, probabil, numărul infecțiilor nosocomiale ar fi cu mult mai mic dacă s-ar folosi cel mai bine cotat produs. Așadar, de ce nu avem clorhexidină? Este scumpă, iar Statul nu dă prea mulți bani pentru viața românului”.

Medicul, care ne-a rugat să-i protejăm identitatea, a continuat: „Pe de altă parte, poți achiziționa un dezinfectant foarte scump, dar să iei țeapă. Firma respectivă îți poate livra marfă de calitate la început, pentru ca, ulterior, s-o dilueze. Câte controale poți să faci? Verifici câteva mostre, iese bine, după care te trezești că ți-a crescut numărul de infecții”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate