Editura Evenimentul si Capital

EVZ răspunde cititorilor. „Mă întorc în țară cu mașina, înmatriculată în Spania. Plătesc timbrul de mediu?”

Administrațiile financiare vor fi cele care vor restitui taxele de poluare, după ce va fi definitivată legislația FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 2 Comentarii | 1928 Vizualizari

Mașinile aduse din spațiul UE, pentru care s-a achitat deja o taxă de poluare, cât și cele înmatriculate din martie 2013 până în prezent și care vor înmatriculate de acum încolo, intră în categoria plătitoarelor acestei dări

Anunțul Executivului că taxele de poluare achitate pentru autoturisme în perioada ianuarie 2007 - martie 2013 vor fi restituite a stârnit o sumedenie de reacții în rândul proprietarilor de autovehicule. De ce sunt rambursate doar anumite taxe, ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi banii înapoi, ce se întâmplă cu mașinile înmatriculate în România, pentru care s-a plătit deja această taxă în alte țări, sunt câteva dintre întrebările pe care EVZ le-a primit la redacție din partea cititorilor. Acestea pot fi luate în considerare de autorități la întocmirea normelor de aplicare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MAȘINILE ADUSE DE ROMÂNII CARE SE ÎNTORC ÎN ȚARĂ? În mod normal, taxele de poluare pentru automobile sunt valabile în întreg spațiul european dar, desigur, fiecare stat și-a fixat propriile tarife. Un român plecat în Spania de mai mulți ani, care a plătit această taxă în Spania, pentru un Peugeot cumpărat în 2011 din Barcelona, vrea să înmatriculeze mașina în România. Totodată, el are de recuperat taxa de poluare pentru o mașină înmatriculată în România, în 2008. Întebarea pe care o ridică este: mai trebuie achitat timbrul de mediu pentru Peugeot, sau se va compensa cu ceea ce are de recuperat de la stat pentru mașina înmatriculată în 2008.

RĂSPUNS: Potrivit informațiilor preliminare existente în prezent, pentru orice mașină nou înmatriculată în România (în cazul de față autoturismul Peugeot), va trebui achitat aici timbrul de mediu. Pentru a recupera taxa plătită pentru înmatricularea mașinii în anul 2008, va fi necesar un demers separat, ce poate demara după ce este definitivată legislația.

MAȘINILE ÎNMATRICULATE DUPĂ MARTIE 2013 PLĂ- TESC TAXA? O mulțime de cititori care au înmatriculat mașini în ultimii trei ani neau sunat pentru a ne întreba dacă au dreptul la restituirea taxei de poluare achitată. Mai precis, este vorba despre timbrul de mediu.


Vor primi taxele de poluare înapoi toți cei care au înmatriculat mașini în perioada ianuarie 2007 - martie 2013.


RĂSPUNS: Anunțul Agenției Naționale de Administrare Fiscală se referă clar la faptul că vor fi restituite numai taxele încasate înainte de martie 2013. Iată ce a comunicat ANAF: „Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule pot solicita restituirea integrală a acesteia”. Astfel, vor fi restituite numai taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, achitată în perioada ianuarie 2007 – 30 iunie 2008. De asemenea, se restituie taxa de poluare achitată de cei care au înmatriculat mașini în perioada - 1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012. În fine, se restituie taxa pentru emisiile poluante, achitată de șoferi în perioada - 13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013.

SE PLĂTEȘTE TAXA PENTRU MAȘINILE ÎN LEASING. Un alt cititor, care a contractat o mașină prin leasing financiar în anii 90, a intrat anul trecut în proprietatea mașinii, ca urmare a încheierii contractului de finanțare. Întrebarea este dacă trebuie să achite timbrul de mediu.

RĂSPUNS: Fiind vorba despre un transfer de proprietate, noul proprietar va trebui să achite timbrul de mediu. Potrivit proiectului de ordin al președintelui ANAF, acest timbru trebuie achitat la transferul de proprietate, dacă pentru respectiva mașină nu s-a plătit una din cele trei taxe care vor trebui returnate (menționate în răspunsul de mai sus). Însă, fiind vorba despre o mașină contractată în leasing în anii 90, când România nu era în UE, deci nu exista vreo taxă de poluare, nu se pune problema ca vreuna din cele trei dări menționate să fi fost achitată. Așadar, plata timbrului de mediu este obligatorie.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate