EVZ EXCLUSIV. Șpăgarii de la Rutieră umflau norma de contravenții cu amenzi pentru boschetari!

EVZ EXCLUSIV. Șpăgarii de la Rutieră umflau norma de contravenții cu amenzi pentru boschetari!

Polițiștii brăileni de la Rutieră erau ocupați cu încasarea atențiilor și uitau să mai dea amenzi, așa că ei inventau contravenții pentru pietoni

Douăzeci şi doi de agenţi de la Poliţia Rutieră Brăila au fost trimişi în judecată, trei dintre ei în stare de arest preventiv, după ce ar fi primit mită între 100 de lei și 1.500 de lei, de la șoferii care au încălcat legea. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) au finalizat ancheta în acest caz în mai puțin de o lună. Pentru a proba faptele de corupție, p rocuroa rea de caz, Denisa Cristo dor, a folosit cinci investigatori sub acoperire din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA).

Probele cheie

Printre probele cheie: înregistrările audio-video făcute de ofițerii sub acoperire, înregistrările unor convorbiri telefonice și declarații de recunoaștere a faptelor, făcute de mai mulți agenți de poliție. Anchetatorii au observat, în timpul monitorizării, că agenții de poliție, deoarece nu dădeau amenzi, pentru a justifica activitatea întocmeau procese verbale cu sancțiunea avertisment, pentru traversare neregulamentară, pe numele unei persoane neidentificate care nu a săvârșit această abatere.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: În momentul descinderilor SUPC FOTO: INFOBRAILA.RO

Astfel, Cosmin Mei-Roșu i-a explicat unei colege cazul unei persoane fără locuință pe care a amendat-o. „Da’ un avertisment, nu-i… eu n u le dau amendă la ăştia, şi aşa sunt bătuţi de Dumnezeu, le mai dau şi eu amendă”, explica Mei-Roșu. El a arătat că avea datele de identitate deorece omul străzii fusese audiat cu o zi înainte la poliţie.

„Da, oricum, dacă ăsta- i un avertisment nu se bagă nicăieri, nu interesează pe nimeni, doar să ştie cineva anume, ştii, că i-am dat eu aşa, să verifice dacă mai e viu, dar așa”, se scuza agentul. După întocmirea procesului verbal, Mei-Roșu a distrus exemplarul care trebuie înmânat contravenientului, iar procesul verbal de sancţionare a fost depus la Compartimentul implementare. „Am făcut și eu o ilegalitate”, se amuza poliţistul.

„Avertismente” pentru vecini

Şi agentul de poliție Aurelian Cioroiu se lăuda că întocmește astfel de avertismente, pentru traversare neregulamentară, fără ca acest eveniment să fi avut loc. El se folosea de numele unor vecini, cum era cazul Ioanei Bogos: „Îi din parohia mea de acolo. Născută în 41, îi bătrână, născută în 1941”.

„Mă jigneau mereu și îmi ziceau că sunt un prost”

Cristian Bălan a recunoscut că a primit de două ori bani de la un șofer care, în realitate, era ofițer DGA sub acoperire: „Sumele de bani pe care le-am primit nu mi se dădeau efectiv în mână, ci conducătorul auto oprit venea la mașina noastră MAI și îi lăsa în portiera ușii rămasă deschisă”.

Fănel Podaru a declarat: „Cu privire la învinuirea care mi se aduce, recunosc faptul că am pretins ocazional diferite sume de bani de la diverși conducători auto pentru a nu-i sancţiona contravenţional.... Cu privire la pretinderile și primirile de sume de bani în virtutea atribuţiilor de serviciu menţionez faptul că le regret, fiind forţat de starea materială personală, de situaţiile participanţilor la trafic pe care trebuia să îi sancţionez”.

Ionuț Urse a negat acuzațiile procurorilor și spune că nu a primit niciodată șpagă: „Vreau să spun că mai mulţi colegi de-ai mei, inclusiv Bălan Cristian, mă jigneau mereu și îmi ziceau că sunt un prost pentru că nu sunt șmecher ca ei. De aceea, aceștia evitau să vorbească cu mine și atunci când eram de serviciu cu ei, inclusiv cu Bălan Cristian, niciodată nu îmi spuneau mie pe cine opreau în trafic, ce vorbeau sau ce făceau, iar dacă le spuneam ceva mă luau peste picior. Eu sunt o persoană cinstită și nu am luat niciodată de la vreo persoană cu titlu de mită vreo sumă de bani sau bunuri. Îmi iubesc profesia pentru că m-am luptat să ajung aici, să învăţ, și nu vreau să-mi pierd serviciul pentru faptele vreunui coleg care a încălcat legea”.

Alexandru Constantin a admis că a primit bani de la șoferi: „I-am înmânat procesul- verbal de sancţionare contravenţională cu amenda și chitanţa aferentă și în momentul în care am strâns clip-board-ul să plec, mi-a pus suma de bani, nu-mi mai aduc aminte exact cuantumul acesteia, mi-am însușit această sumă și m-am deplasat la autospeciala de serviciu.... Regret enorm săvârșirea faptelor reţinute în sarcina mea. Având în vedere faptul că am un copil minor și soţia este bolnavă, doresc să fiu cercetat în stare de libertate”.