Editura Evenimentul si Capital

EVZ EXCLUSIV. Dosarul „Pensii ilegale”. FABRICA de bani încasa două ”atenții” în 5 minute. Cum se dădea șpaga la psihiatru pentru a fi internat fictiv la azilul de nebuni | STENOGRAME

Pacienții plăteau 500 de lei pentru o internare fi ctivă, spun procurorii SUPC FOTO: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 22 Comentarii | 5917 Vizualizari

„Evenimentul zilei” dezvăluie detalii inedite dintr-o anchetă a procurorilor SUPC, privind mita dată de pacienți unor medici psihiatri pentru a facilita pensionarea pe caz de boală. 11 persoane perfect sănătoase au fost internate fictiv într-un spital de psihiatrie. Asta pentru a îndeplini condițiile de încadrare în grad de invaliditate ca să poată ieși la pensie pe caz de boală. Cei 11 bolnavi închipuiți ar fi stat în spital 488 de zile, iar statul – prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale și de Sănătate- a decontat, în medie, 215 lei/ zi/ pacient, aproximativ 104.920 de lei.

Au fost filmați

Acestea sunt primele date din cea mai recentă anchetă din sistemul medical de la Laboratorul de Sănătate Mintală Pitești, realizată de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General. Timp de două luni, anchetatorii au monitorizat, cu ajutorul ofițerilor Direcției Generale Anticorupție (DGA), cu mandat de la judecător, birourile a doi doctori. Procurorii i-au filmat pe medici, dar și pe asistentele lor, cum primeau și împărțeau mita de la pacienți pentru emiterea unor diverse acte medicale. Psihiatrul Valerian Azamfire (60 de ani)- din cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Pitești, și asistenta medicală Eleonora Stoicescu (63 de ani) au fost reținuți, ieri, de procurori.


FOTO: Psihiatrul Valerian Azamfirei este acuzat de 289 de infracțiuni de mită FOTO: SĂPTĂMÂNALUL ANCHETARecord la mită

Un judecător urma să decidă aseară dacă cei doi vor fi arestați pentru 30 de zile sau cercetați în libertate. Cadrele medicale sunt cercetate petru un număr record de acuzații de luare de mită: Azamfire- 289 de infracțiuni, iar Stoicescu- 62 de infracțiuni.

Medicul ar fi primit mita într-un interval scurt de timp, cât a fost monitorizat, 27 aprilie -2 iunie 2015. În dosar mai sunt cercetați medicul psihiatru Eli Morman și alte două asistente.

500 de lei internarea

Potrivit datelor procurorilor SUPC, totul a început în martie 2015, atunci când anchetatorii locali au descoperit o adevărată filieră de pensii ilegale. Din ea făceau parte șase psihiatri din Laboratorul de Sănătate Mintală Pitești – printre care Valerian Azamfire și Eli Morman, dar și un un medic primar medicină internă, specialist gastroenterologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. Medicii specialiști procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate cărora le eliberau, în schimbul comisioanelor de câte 500 de lei, la fiecare internare, documente medicale, care confirmă încadrarea în grad de invaliditate, deși în realitate, beneficiarii nu suferă de afecțiunile respective. Procurorii arată că persoanele care beneficiază de diagnosticele nereale primesc pensie de invaliditate în mod necuvenit.

Verdictul colegilor: „Șpăgară ordinară!”

Potrivit interceptărilor făcute de procurorii SUPC, medicii și asistentele erau conștienți că sumele de bani pe care le primesc din partea beneficiarilor pentru eliberarea de documente medicale fictive sunt cu titlu de mită.

Supărările

Una dintre asistente era supărată de manevrele pe care le făcea Eleonora Stoicescu: „Deci, aia să nu mai mănânce c...t, că-i dau cu pila pe dinți când vrea ea de... Șpăgară ordinară!”. „Vorba aia, știi... Nu e treaba măgarului de unde beau oile apă... Și asta e...”, spunea asistenta. Femeia era nemulțumită că nu primea o rețetă. „Eu nu-ți dau rețetă.” Ai văzut că mi-a zis că... Cică: «Nu-ți dau rețetă că iei de la Argintaru»”, se plângea asistenta.

La percheziții, acasă la Eleonora Stoicescu, anchetatorii au găsit 8.620 de euro, 19.750 de lei, 80 de lei, înscrisuri, medicamente și materiale sanitare.

Două „atenții” în 5 minute

Potrivit înregistrărilor ambientale, pe 14 mai, ora 10.34, una dintre paciente, Mariana C., a intrat în biroul lui Valerian Azamfire și s-a dus direct la asistenta Eleonora Stoicescu. Prima mișcare: Mariana i-a băgat ceva, posibil bani, în buzunarul din stânga halatului, și revine în fața biroului doctorului.

Azamfire: Ziceți.

Mariana: Pentru internare, m-ați mai chemat dumneavoastră, am mai venit eu până să intrați în concediu.

Mariana introduce ceva (posibil bani) în actele pe care i le dă lui Azamfire să le completeze. Acesta, după ce completează actele și i le dă Marianei, la ora 10.36, ia banii de pe birou și îi pune în buzunarul din stânga al pantalonilor. La ora 10.37, Mariana părăsește cabinetul.
Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate