Editura Evenimentul si Capital

EVZ EXCLUSIV. Ce le-ar putea pregăti Guvernul producătorilor de petrol şi gaze

Nivelul mediu al redevențelor este în prezent de circa 8%, ușor sub media europeană.
Autor: | | 0 Comentarii | 590 Vizualizari

Companiile de petrol și gaze ar putea fi taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2016. Draftul noii legi a redevențelor va fi lansat în dezbatere publică în acest an

Guvernul ar putea impune un impozit suplimentar de 30% pe profit, în afară de cota de 16%, companiilor din industria de petrol şi gaze, potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor consultate de EVZ. Măsura ar putea apărea în draftul noii legi a redevenţelor, care este în curs de finalizare şi va fi supus dezbaterii publice în acest an. Acest impozit suplimentar ar putea taxa câştigurile obţinute de companii din fluctuaţiile cotaţiilor din piaţă. O altă măsură din draft ar viza creșterea redevențelor, în medie, cu circa 15%, au mai spus sursele citate. În luna mai, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duțu, a declarat că taxele vor fi diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate al exploatării.

O lege în ceață

Noua lege a redevenţelor ar fi trebuit, potrivit declaraţiilor oficiale, să intre în dezbatere publică încă din prima jumătate a acestui an şi să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2016. Asta după ce, deja, vechiul sistem de taxare fusese prelungit cu un an (2015). Schimbările dese care au avut loc la Ministerul Finanțelor au contribuit la amânarea intrării în dezbatere publică a legii. Acum, există mari îndoieli că ea ar putea fi aplicată anul viitor. Totuşi, sursele EVZ susţin că legea ar putea fi adoptată direct de Guvern prin OUG, ceea ce ar grăbi mult procesul. Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), consideră că noua lege ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condiţiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens.

„Până la sfârşitul anului nu credem să se mai întâmple ceva pentru că mai sunt doar câteva luni - şi nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul să reușească o consultare publică cu mediul de afaceri, cu industria şi cu asociaţia noastră, să circule un draft pentru consultare publică postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, după care să primească feedback de la mediul de afaceri şi să realizeze un draft final pe care să îl aprobe în Parlament”, a declarat Stratan, citat de Agerpres. Dacă vor creşte redevenţele, consecinţele vor fi catastrofale pentru industrie, consideră Stratan, motivând că un nivel mărit al redevenţelor ar însemna scurtarea vieţii de exploatare a unui zăcământ.

Ce redevențe are România

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate