EVZ CHIŞINĂU. Un donator de sânge salvează cinci vieți!

EVZ CHIŞINĂU. Un donator de sânge salvează cinci vieți!

Nu sunt medici, dar ajută sute, mii de oameni. Sunt donatorii voluntari care merg o dată la două luni să doneze sânge la Centru Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS). Mulți vin la acest centru cu regularitate pentru a salva o viață.

„Donez sânge de trei ani. Prima oară am donat cu trei ani în urmă pentru o rudă. Atunci am simțit un sentiment ce nu poate fi explicat în cuvinte și am hotărât să fac acest lucru cu regularitate. Cred că e cel mai frumos lucru, să salvezi viața semenilor tăi. De când fac acest lucru mă simt mai puternic, mai curat sufletește”, a relatat Ghenadie Spânu, de 39 de ani.

Cel sănătos nu-l înțelege pe cel bolnav?

Svetlana Cebotari, directorul CNTS, a spus că e foarte greu să-l convingi pe cel sănătos, care nu are nicio durere, să doneze sânge. „Adesea ajung la convingerea că cel sătul nu-l înțelege pe cel flămând și cel bogat pe cel sărac. Pe cel sănătos trebuie să-l convingi să mai vină să doneze, să nu aștepte doar când cineva dintre apropiați va avea nevoie”, a relevat directorul centrului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toți lucrători centrului donează sânge

Anual, se colectează de la instituțiile medico-sanitare date referitoare la volumul de asistență hemotransfuzionale. În funcție de cazurile de urgență, acestea trimit date despre câte componente sanguine au nevoie. „Sunt niște date concrete că dintr-o unitate de sânge se obține o anumite cantitate de produse sanguine. Astfel, toate aceste date noi le transformăm în număr de donări pe care le repartizăm lunar”, a declarat Svetlana Cebotari. Ea a adăugat că atunci când se termină unele stocuri și nu doar atunci, toți lucrători centrului donează sânge. „Noi nu avem frica asta interioară ce o să se întâmple cu mine, dacă o să-mi fie rău, cum spun unii. Noi știm că totul e de unică folosință, totul e steril și inofensiv pentru organism”, a spus directoarea Centrului.

Numărul donatorilor voluntari a crescut până la 50%

Numărul donărilor sistematice crește de pe an ce trece. „Mă bucur că lumea e receptivă și numărul donatorilor voluntari a ajuns la 50% din numărul total. Asta înseamnă că toate valorile morale, cum ar fi credința, milostenia există”, a spus Svetlana Cebotari. CNTS are convingerea că donatorii voluntari sunt mai responsabili, conștienți și receptivi. Toate persoanele care donează sânge trec un examen medical pentru a vedea dacă întrunesc criteriile de eligibilitate. În cazul în care corespunde acestor criterii și persoana dată dorește să fie donator voluntar,  trebuie să fie mai atentă la modul său de viață. „Donatorul trebuie să-și dea seama că comportamentul zilnic, nu mă refer doar la relații sexuale, dar și la modul de alimentare, este important nu doar pentru sănătatea lui, dar și a altor persoane”, a menționat Svetlana Cebotari.

Cei mai mulți voluntari sunt bărbați

Cota cea mai mare de donatori sunt bărbați. În schimb, femeile donatoare sunt mai puternice, ele nu dau nicio reacție vegetativă la donarea de sânge. Directorul centrului a recunoscut că mai este foarte mult de lucrat cu tineretul, iar pasivitatea lor de a fi donatori voluntari este transmisă de părinții. „Părinți lor sunt de vârsta mea. Ei au trăit în acele vremuri când fiecare venea cu donatorul lui, de aceea persistă încă mentalitatea că vei dona atunci când noi o să avem  nevoie”, a spus ea.

Cei mai mulți donator au vârstă cuprinsă între 45- 60 de ani. Iar marea majoritate a transfuziilor sunt realizate tot pentru persoanele în vârstă. Svetlana Cebotari explică acest lucru prin simplu motiv că oameni nu au avut grijă de sănătatea lor cu ani în urmă.

Niciun caz refuzat pentru 2014

Pentru 2014, CNTS își propune în primul rând să nu fie niciun caz refuzat, asistență acordată la timp și, desigur, ca numărul donatorilor sistematici să se mărească. În multe țări, pe cutia produsului scrie: „este produs din sângele donatorului voluntar”.

Svetlana Cebotari a spus că i-a venit de multe ori și ei ideea asta, dar societatea noastră nu poate aprecia încă importanța voluntariatului. Însă dacă, pentru anul viitor, CNTS o să ajungă la o cotă mai mare, directorul centrului a spus că o să fie introdus și la noi în țară acest lucru.

În Moldova, donatorii nu sunt plătiți, dar pot fi oferite mici atenții. „Ei nu așteaptă nimic, însă rămân surprinși când le dai o invitație la un concert. Fiindcă nu poți să-i ceri omului mereu, trebuie să-i mai și dai ceva, pentru a nu șifona imaginea donatorului voluntar pe care ne-a luat mult timp să o construim”, a spus directoarea centrului.

Centre de transfuzie a sângelui În Moldova sunt patru centre și 19 secții de transfuzie a sângelui, care au menirea de a obțin produse sanguine în volum suficient pentru a acorda asistență tuturor pacienților. Acestea sunt în Chișinău, Bălți, Cahul și Tiraspol. Secțiile sunt distribuite în toate zonele, dintre care două sunt în Tiraspol. Centrele colaborează între ele, ajutându-se reciproc.