EVZ a avut dreptate! Avocatul Poporului: Producătorul „Brădet”, nevinovat în cazul copiilor infectați cu E.coli

EVZ a avut dreptate! Avocatul Poporului: Producătorul „Brădet”, nevinovat în cazul copiilor infectați cu E.coli

Recomandarea semnată de Victor Ciorbea demonstrează ceea ce EVZ arăta încă din martie anul trecut: că nu vom afla vreodată de ce 3 bebeluși au murit în febuarie 2016 sau de ce alți 150 au fost internați în spitale cu boală diareică acută (BDA) și sindrom hemolitic uremic (SHU). Mai grav e că situația se poate repeta oricând!

Ancheta Avocatului Poporului, realizată în intervalul 10-23 februarie 2016, și finalizată în august același an, arată că este imposibil de stabilit cauza morții celor trei copilași și a îmbolnăvirii altor 150, pentru că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș nu a luat la timp măsurile necesare.

Potrivit documentului, până în 12 februarie 2016, când se înregistrase deja primul deces (4 februarie, n.r.) și 15 copilași cu SHU erau deja internați la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, DSP Argeș nu a colectat datele de la toate spitalele din județ, nu le-a corelat între ele și nu a făcut anchete epidemiologice în toate cazurile. În plus, nu a prelevat probe din tot ce au mâncat copiii bolnavi și nici nu a cerut ajutorul Direcției Sanitar-Veterinare, așa că nu se poate ști dacă de la vreun aliment a pornit epidemia.

Când a început epidemia, un mister

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a căutat, în schimb, găsirea unui țap ispășitor. „A fost incriminat, de autoritățile centrale, produsul alimentar brânză de la producătorul local Brădet care, conform verificărilor din cazurile investigate, nu s-a regăsit printre alimentele declarate la consum”, se arată în documentul trimis șefului DSP Argeș.

De asemenea, până la 23 februarie, „nu a existat nicio solicitare din partea DSP Argeș privind o statistică a cazurilor de boli digestive anterioare datei de 30 ianuarie” (când a fost înregistrat oficial primul caz, n.r.), așa că nu se poate ști nici când a început, de fapt, valul de îmbolnăviri.

„Aceste măsuri, exclusiv de natură sanitară, ar fi fost utile pentru a preveni răspândirea bolii sau contaminării”, punctează Avocatul Poporului.

FOTO: Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Bebelușii bolnavi, plimbați între spitale

Mai mult, recomandarea arată că în loc să fie transferați la București, bebelușii bolnavi au fost plimbați inutil între două spitale locale care nu aveau cum să îi îngrijească: Spitalul de Pediatrie Pitești, „unde nu exista o secție de epidemiologie și niciun medic epidemiolog”, și Spitalul de Urgență Pitești care, deși avea secție de epidemiologie, „nu avea medic de specialitate pediatrică”.

Asta în condițiile în care, până pe 23 februarie se înregistraseră 3 decese (pe 4, 15 și 16 februarie, n.r.), iar în spitalele din București și Pitești erau internați peste 60 de copilași, potrivit relatărilor EVZ de la momentul respectiv.

Toate aceste fapte „încalcă Dreptul constituțional la sănătate și la Viață într-un mediu sănătos”, conchide Victor Ciorbea.

Epidemia se poate repeta

Dr. Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș, ne-a declarat că după ce a primit recomandarea avocatului Poporului „s-a constituit o comisie la Prefectură, iar procedurile pentru astfel de situații au fost revizuite. Spitalul de Pediatrie Pitești are, din decembrie, un epidemiolog pediatru cu normă întreagă”. Dacă ar izbucni o nouă epidemie, „iar spitalele nu ne-ar anunța imediat, n-am avea cum să luăm