Editura Evenimentul si Capital

Evoluție, sau mutație? Charles Darwin, sau Johann Mendel, cine a avut dreptate? Leii încearcă să-și ajute prietenii, Săgetătorii doresc armonie │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 4426 Vizualizari

Dumnezeu, în infinata Sa înţelepciune a lăsat posibilitatea vieții terestre, adică și speciei umane, se pare, nu de evoluţie şi selecţie naturală, ci de schimbare bruscă prin mutaţie. Brusc şi imediat înseamnă în limbaj biologic ceva timp, după cum un moment, în geologie, reprezintă multe mii de ani.

HOROSCOP Pe 23 mai s-au născut Carl von Linne, Franz Anton Mesmer, Robert Moog, Joan Collins, Anatoli Karpov, Garabet Ibrăileanu,Lucian Mureșan, Gabriel Liiceanu, Dimitrie Leonida, Mihail Konteschweller, Vladimir Streinu, Irina Odăgescu-Țuțuianu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Mihail Mărturisitorul şi Maria lui Cleopa. Nimic în „Kalendar”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți am dormit doar câteva ore de dimineață, dar câte povești am auzit noaptea la focul de tabără! Povești adevărate, pe care altfel nu le spui, de frică să nu fii ridicol dar după ce marele ibric de țuică fiartă făcea un tur și încă unul, limbile se dezlegau și istoriile începeau să curgă.

Un finlandez, prietenul lui Pekka, stătuse vreo zece ani în China, la studiu și culegere de date. Ne-a povestit despre cazul ciudat al unui chinez, accidentat într-o mină, un utilaj i-a secționat mâna din închietură. Ortacii lui au sărit să-l ajute, sângele țășnea, dar nu au găsit altceva mai bun să-l oprească, decât o ciupercă, care creștea pe acolo, în mină, numai Dumnezeu știe cum. Au pus pălăria mare a ciupercii pe rană. Ca prin farmec sângele nu a mai curs și durerea s-a diminuat mult. L-au dus la suprafață, acolo era un doctor bătrân care le știa pe toate. Când a văzut ciuperca a făcut ochii mari, dar nu a spus nimic. Nu a luat-o de pe rană, nu a curățat rana cu antibiotice și dezinfectante, doar a făcut un bandaj peste ciupercă. I-a întrebat pe mineri unde au găsit ciuperca. Au dat din umeri, era singura de pe acolo, alta nu mai văzuseră. Medicul a dat cu înțelegere din cap, da așa cresc ele, numai câte una singură. După trei zile durerile i-au revenit chinezului accidentat. Dar, altfel, nu foarte puternice, mai mult o mâncărime. În a cincea zi chinezul s-a trezit din somn și a urlat cât a putut! Doctorul și asistenții au venit imediat la patul lui ca să constate cu uimire că îi crescuse o mână nouă! Cu doar trei degete mari și puternice, prevăzute cu ghiare, toate opozabile. Chinezul se putea servi de noua mână, mult mai puternică și mai eficientă, nu avea dificultăți de mișcare. Doctorul a comunicat la Academia de Științe din Beijing despre cazul neobișnuit. Dar, în noaptea care a urmat, chinezul cu mâna lui cea nouă și ciudată a dispărut. Se pare că a fost furat, Dumnezeu știe de cine și pentru ce! A fost vorba despre o mutație, spune finlandezul.

Evoluție sau mutație! Despre evoluție ați tot învățat la școală, cel puțin seniorii, dar despre mutații s-au făcut doar filme prostuțe, de SF.

HOROSCOP Ei bine, trebuie să ştiţi că tatăl mutanţilor a fost biologul, de fapt botanistul, olandez Hugo de Vries (1848-1935). El a publicat lucrarea ”Die Mutationstheorie” în anul 1903 în care postulează principiul mutaţiei: în mod absolut arbitrar, la unii dintre indivizii unei specii anumite pot apărea schimbări bruşte şi dramatice care pot conduce chiar la apariţia unei noi specii. De Vries menţionează în lucrarea sa numele unui călugăr austriac, pe nume Mendel căruia îi conferă întîietatea în descoperirea mutaţiei. Cu acest Johann Mendel (1822-1884) este o altă poveste. Se pare, şi anumite scrieri descoperite recent confirmă acest lucru, că Mendel era un... mutant. Ghicea, sau i se părea că ghicește gândurile oamenilor. La mijlocul secolului XIX acest lucru se numea lucrarea Diavolului. Ca să scape de blestem, Mendel intră la călugării augustini sub numele de părintele Gregor.

Darul nu îl părăseşte, Mendel continuă să audă gândurile oamenilor, ca pe propriile gânduri. Nici posturile îndelungate, nici rugăciunile fierbinţi, nici canoanele şi exorcizarea nu dau de capăt puterilor lui Mendel. Ordinul augustinilor a fost şi este un ordin deosebit. Și papa a făcut parte din el. Mulţi savanţi şi oameni de ştiinţă au făcut parte din compania Sfântului Augustin. Încercând să se înţeleagă pe sine însuşi, Mendel se ocupă cu experienţe de botanică. Între 1851 şi 1854 părintele Gregor studiază la Universitatea din Viena biologia, botanica, zoologia dar şi matematica, fizica şi chimia. În 1854 se întoarce la mânăstirea lui din oraşul Brünn - Brno, din Cehia de astăzi. Este ales stareţ în 1856. Se ştia că stareţul Gregor făcea nevinovate experienţe pe fasolea care creştea în grădina mânăstirii; se ştia că cele mai fantastice legume se produceau în acea grădină minunată; se ştia că stareţul Gregor a fost unul dintre fondatorii Societăţii de Ştiinţe Naturale din Brno, în anul 1862; se ştia că stareţul Gregor nu prea era de acord cu teoria evoluţionistă a lui Darwin şi că la 8 februarie şi 8 martie 1865 a făcut două comunicări, sub acelaşi titlu, în plenul Societăţii de Ştiinţe Naturale: „Versuche über Pflanzenhybriden” (Experienţe cu plante hibride); se ştia că părintele Gregor milita pentru o societate civilă şi că nu prea avea la inimă absolutismul imperial; se ştia că stareţul Gregor era un om bun şi săritor, „parcă îţi ghicea gândurile”, foarte iubit şi respectat atât de călugări, cât şi de primar și de orăşeni.

Ceea ce nu se ştia, avea să se afle mai târziu, la începutul secolului XX. Aproape concomitent şi independent, în anul 1900, trei mari botanişti europeni, Carl Erich Correns, Erich Tschermak von Seysenegg şi Hugo de Vries confirmă experienţele şi teoriile lui Mendel, făcute cu 34 de ani mai înainte. Mendel este numit părintele geneticii şi al legilor eredităţii, un precursor genial, care pentru prima dată în istorie formulează matematic, cu o deosebită eleganţă, legi biologice.

Dar surprizele nu se opresc aici. Recent, este vorba de vara anului 1999, în podul unei case vechi din Brno s-au descoperit mai multe manuscrise. Aparţineau stareţului Gregor şi fuseseră scrise între 1855 şi 1879. Erau lucrări de o valoare excepţională, din domeniul matematicii şi al biologiei, dar şi multe însemnări personale. Observații și elemente primare de teoria haosului, legităţile numerelor mari, elemente de statistică şi teoria probabilităţilor, dar şi relatarea unor experienţe fabuloase privind genetica şi ereditatea.

Autorităţile cehe au pretins că manuscrisele lui Gregor s-au distrus într-un regretabil accident, în timpul transportului şi că de fapt nici nu erau atât de interesante pe cât se crede; astăzi, nici nu mai recunosc că acele manuscrise au existat vreodată. Unele fragmente copiate și păstrate de persoane de mare încredere ne fac să afirmăm că Manuscrisul Gregor face parte din acea categorie a cărţilor interzise – informaţii şi date pe care omenirea nu este pregătită să le primescă; nu, încă!

Iată cum îşi începea stareţul Gregor însemnările : „Gloria Deo. Dominis vobiscum! Sunt un mutant. Şi nu sunt nici primul, nici ultimul. Dumnezeu, în infinata Sa înţelepciune a lăsat posibilitatea speciei umane nu de evoluţie şi selecţie naturală, ci de schimbare bruscă prin mutaţie. Brusc şi imediat înseamnă în limbaj biologic ceva timp, după cum un moment, în geologie, reprezintă multe mii de ani. Să nu uităm parabola din Sfânta Scriptură, în care al doilea reprezentant al speciei umane, Eva, este creată din coasta lui Adam. Iată un exemplu de hibridare şi mutaţie. În nici un caz nu este vorba de selecţie naturală. Înţeleg că teoria englezului Darwin corespunde stadiului actual de dezvoltare al omenirii în care accentul se pune pe manufactură şi negustoriecompetiţa, întrecerea şi clasamentul contează. De aici selecţia naturală şi evoluţia - sunt de fapt justificarea naturală, cu exemple din botanică şi zoologie a unei situaţii omeneşti prezente. Dar dacă ai suficienţi de mulţi bani şi proprietăţi te poţi întreba: care selecţie naturală? Ce evoluţie? Voi demonstra în cele ce urmează drumul făcut de animale, păsări și omenire, prin mutaţie – şi mai ales, ce va deveni omul în viitor.” Din nefericire, sau din fericire, restul manuscrisului copiat este, deocamdată, o mare pată albă. Dar, este în mâini bune, la Prietenii Muzicii!

HOROSCOP Acum vă rog să mă scuzați, pregătesc finlandezii de plecare. Le fac senvișuri cu unt, heringi și șproturi și cu o felioară de lămâie. Apoi o să le fac plinul. Asta înseamnă cam două deca de țuică de Văleni, numai marca Boroianu, sau Albu, adică cea mai tare țuică făcuta la o singură distilare. Vodca este pentru filistini, a declarat Pekka, cunoscătorii beau țuică de Văleni. Pentru asta au făcut atâta amar de drum. Dar și ca să-mi aducă un dar regesc. O culegere de povești nordice, copia exactă și perfectă a un manuscris misterios, tradus în engleză. Cam cinci sute de file pergamentoase. Dar ceea ce contează sunt miniaturile care însoțesc istoriile. Nu că poveștile ar fi de ocolit. Iată, pe cerul Nordului un balaur care juri că este un F-16, sau un Suhoi. Colo, un rege bărbos cu o sabie de foc, ca în Star Wars. Manuscrisul datează din secolul XII. Am o nouă enigmă de rezolvat, sunt extrem de bucuros! Iarăși noaptea o să se facă zi, învăluit de epic music, necunoscutul mă îmbie și mă provoacă, noaptea este tânără și seducătoare, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Astăzi eşti zâmbitor şi acest lucru este apreciat de anturaj. Ziua de azi este un prilej excellent as rezolvi unele probleme personale sau legate de îmbunătățirea calității vieții tale. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social. Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încat o să te strecori prin sfârşitul acesta de primăvară medievală şi incertă spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
12:03 Ponta a dat lovitura în Parlament: PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților! 08:40 "HOȚUL" PONTA SE bate cu "PENALUL" DRAGNEA. Un conflict pentru neliniștea PSD, plus posibila răsturnarea a lui Dăncilă. EDITORIAL DE DAN ANDRONIC 11:06 Băsescu ARUNCĂ BOMBA! România este în PERICOL. Procedura care a generat ALERTĂ în rândul guvernanţilor 09:53 Dan Andronic anunţă procedura de INFRINGEMENT împotriva României pentru NERESPECTAREA prezumției de NEVINOVĂȚIE în dosarele PENALE 10:28 Ludovic Orban, AUDIAT la Parchetul General. A fost chemat pentru a se constitui parte vătămată în dosarul în care a fost achitat 23:24 Dragnea: „SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI nu este o soluție, dar NU AVEM de GÂND să FIM INACTIVI” 22:10 TEXTUL DENUNȚULUI făcut de Orban împotriva premierului Dăncilă. ÎNALTĂ TRĂDARE, uzurparea funcției și DIVULGARE de informații nepublice - FOTO 16:37 Testamentul lui Corneliu Coposu a fost făcut public. DOCUMENTUL OLOGARF în TEXT. Scris într-un moment în care îşi simţea sfârşitul 15:09 CADE GUVERNUL?! Un fost ȘEF al CCR a făcut lumină în CONFLICTUL IOHANNIS - DĂNCILĂ 14:30 Războiul PSD-Iohannis, la alt nivel. Se pregătește un protest URIAȘ: Sute de MII de oameni în STRADĂ 21:17 TEHNICA LOVITURII DE STAT în România lui IOHANNIS ȘI DRAGNEA. Editorial de DAN ANDRONIC 09:41 DEZVĂLUIRILE lui LUDOVIC ORBAN. De ce i-a făcut PLÂNGERE PENALĂ premierului DĂNCILĂ 08:57 Plângerea de Înaltă Trădare - un pas din pașii de debarcare a Vioricăi Dăncilă de către Klaus Iohannis. Gândul de sâmbătă 08:31 Ludovic Orban, ATAC DUR la liderul PSD. „LIVIU DRAGNEA A INTRAT ÎN PANICĂ, îi fuge pământul de sub picioare” 08:22 Dragnea PUNE TUNURILE pe Iohannis. Plângerea lui Orban, „CONCEPUTĂ și REDACTATĂ la Cotroceni”. „Nedemocratic, BRUTAL, neconstituțional!”. Ce plan are PSD? 19:42 Fostul președinte CCR TRANȘEAZĂ plângerea penală depusă de Orban: „Sunt lucruri foarte grave! Pedeapsa este URIAȘĂ” 17:06 Siegfried Mureșan respinge ipoteza preluării Guvernului 15:29 SURPRIZĂ MAJORĂ la Cotroceni. Șeful european al lui Tăriceanu a discutat cu Iohannis modificările PSD-ALDE la legislația penală 20:24 Planul MÂRȘAV al președintelui! Ce i-a propus ÎN SECRET premierului Dăncilă. Dragnea, LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis 15:56 Ludovic Orban a depus la Parchet o sesizare penală care îi vizează pe Dăncilă și Dragnea - UPDATE

Articole salvate