Editura Evenimentul si Capital

Evoluţie continuă, implacabilă. România cititorilor

Autor: | | 0 Comentarii | 135 Vizualizari

Interpretându-l pe Lavoisierîn cu totul alt context, că nimic nu se pierde, ci totul se transformă, nu fac decât să-mi reamintesc pe scurt evoluţia iremediabilă în timp a unor domenii socio-cultural-artistice pe care, într-o oarecare măsură, le-am experimentat şi care continuă să mă pasioneze şi acum.

Generaţiile care au văzut lumina zilei încă din anii postbelici, asemenea subsemnatului, au avut ocazia să constate de-a lungul timpului, până în zilele noastre, detronarea treptată a cinemaului alb-negru de către cel color, a acestuia şi a radioului de către televiziunea în alb-negru, învinsă ulterior definitiv de tehnologia TV color. Însă lovitura năucitoare, mai recentă, a fost dată tuturor acestora de extinderea rapidă a computerelor personale şi de apariţia şi implementarea solidă a internetului la nivel global, exploatat mai cu seamă pe noile device-uri mobile: laptopuri, tablete si smartphone-uri.

Ca atare, informatizarea activităţilor umane, aproape în totalitate, nu a ocolit nici televiziunea şi nici bătrâna presă tipărită, care, în bună parte, mai ales acelea de notorietate, au trebuit să se orienteze repede şi să apară şi online, pur şi simplu din raţiuni comerciale. Este urmarea goanei după rating, care, în definitiv, hotărăşte viabilitatea oricărei publicaţii. Avantajul imediat al website-urilor ziarelor şi al portalurilor de ştiri constă în interactivitate, articolele şi ştirile publicate incitând cititorii interesaţi la a posta online comentarii instantanee, permiţând şi jurnaliştilor un contact direct cu opiniile acelora. O bună parte a mass-media digitalizată oferă acces gratuit la ea, susţinută financiar, în bună măsură, pe baza publicităţii comerciale contractate. Dacă ai rating, automat atragi publicitate!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Unele aprecieri neoficiale arată că, pretutindeni, presa tipărită nu mai prezintă suficient interes pentru categoriile de cititori sub 35 - 40 de ani, aceştia fiind majoritar atraşi de accesul gratuit şi oferit atractiv pe mijloacele de comunicaţii mobile online, mai-sus menţionate, mai ales prin telefonia mobilă, care a creat dependenţă. Grosul cititorilor de presă tipărită este reprezentat tot de generaţiile vechi, care mai păstrează încă plăcerea de a răsfoi dimineaţa ziarele, eventual cu o cafea aburind alături, în liniştea încăperii ori pe o bancă în parc. Se estimează că, probabil, aceştia vor fi treptat ultimii cumpărători sau abonaţi ai presei tipărite.

Generaţiile care urmează, începând cu cele apărute după 1990, vor procesa informaţii total găzduite în mediul virtual. Teoretic, deşi informaţiile nu se pot pierde pe net, acestea ar trebui programate să reziste unor posibile intenţii răuvoitoare, iar cele de importanţă pot fi arhivate în siguranţă pe site-uri cu plată sau proprii, prin aşa-numite postări pe „cloud”. De amintit evoluţia continuă în timp, ireversibilă, a suportului informaţiilor stocate, începând de la pereţii peşterilor, la papirusuri, pe hârtie şi… în eter!

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 12:17 Cele mai noi și mai interesante cărți despre Casa Regală 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate