"Evenimentul zilei" TV. Sever Voinescu: ”Klaus Iohannis este un mit cu care este hrănit electoratul”

"Evenimentul zilei" TV. Sever Voinescu: ”Klaus Iohannis este un mit cu care este hrănit electoratul”

Ediţia de astăzi i-a avut invitaţi pe Sever Voinescu, avocat şi editorialist al EVZ, şi pe Darie Cristea, sociolog INSCOP.

CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A VEDEA ÎNREGISTRARE EMISIUNII! Tema emisiunii a fost situaţia tensionată din USL, generată de intenţia liberalilor de a-l numi pe Klaus Iohannis în poziţia de vicepremier al Guvernului. Totodată, s-a discutat și despre raportul CNSAS care demonstrează că președintele Băsescu nu a colaborat cu Securitatea. LIVE TEXT EVZ a publicat astăzi o adeverință ce demonstrează că Traian Băsescu nu a fost colaborator al Securității: EXCLUSIV EVZ. Traian Băsescu, încă o adeverință că nu a colaborat cu Securitatea. UPDATE: Noi detalii despre DOCUMENTELE analizate

Ce alte detalii apar în acele documente?

  • Mălin Bot: Practic, cei de la CNSAS au analizat două dosare, în ele fiind și declarații ale lui Traian Băsescu prin care explica activitatea NAVROM. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a analizat două dosare, unul de 86 de pagini și al doilea de 26 de volume, din care au fost identificate pasaje referitoare la activitați din Portul Constanța. Sunt rapoarte profesionale transmise de Traian Băsescu, în calitate de reprezentant NAVROM, privind activitatea curentă.

Scad șansele de finalizare a negocierilor, atac la adresa domnului Dragnea, sunt unele dintre declarațiile lui Klaus Iohannis.Cum comentați aceste declarații?

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Sever Voinescu: Era să adorm, de fapt nu e nimic în declarațiile lui. Domnul Iohannis este un mit cu care este hrănit electoratul. Pus sub lupă se devoalează ca personalitate. Este un mit, mitul neamțului, dar aici nu cred că va străluci, va fi mai degrabă o figură anonimă. PNL se hrănește din mitul Iohannis și încearcă să tragă un oarece folos.
  • Darie Criste: S-au făcut mai multe măsurători în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, este bine văzut, are o oarecare notorietate, dar din multe puncte de vedere este este un pariu riscant pentru PNL.
  • Sever Voinescu: Cel mai important lucru pe care l-a spus Iohannis în această conferință a fost că suntem într-o criză guvernamentală, e o performanță să afirmi așa ceva cu 80% majoritate în Parlament, este incompetență. Să ratezi guvernarea luni în șir când ai 80% în Parlament trebuie să fii cu adevărat incompetent. Eu mă aștept ca în zilele următoare PNL să fie mai insistent pe linia cu Iohannis. Oricum Ponta nu se poate îndepărta de Voiculescu. Domnul Iohannis ne-a spus că practic nu mai există nimic în spatele ușilor închise, relația a ieșit cu totul la suprafață. 
  • Darie Cristea: Poziția lui Iohannis este interesantă, i s-a dat un rol într-un joc mediatic, un rol pe care nu-l stăpânește. Cumva paradoxal, domnul Iohannis dă niște mesaje dure. Din unele puncte de vedere USD se va confrunta cu ceva probleme, trebuie făcut cunoscut, electoratul trebuie să se obișnuiască cu această nouă formațiune. 
  • Sever Voinescu: Crin antonescu reacționează firesc, i s-a reproșat că pierde identitatea PNL, așa că Antonescu a readus în discuție cota unică.

Cum îl ajută Mugur Isărescu pe Victor Ponta, cum reușește să-l sprijine în unele reforme fiscale? Traian Băsescu l-a acuzat explicit pe Mugur Isărescu în problema electoratei.

  • Sever Voinescu: E fezabilă o asemenea translație de electorat de la un politician la altul? Anul acesta expiră mandatul domnului Isărescu la BNR, eu cred că suntem într-un moment foarte periculos, niciodată politicul nu a avut mai multă influență în anumite instituții în care nu are ce să caute. La trecutele alegerei pentru conducerea BNR un important lider politic a obținut o funcție în BNR, acesta a fost un precedent periculos. Încet, încet devine un loc în acre se retrag băieții din politică. Isărescu face un efort de a păstra BNR în afara politicii, însă într-un moment ca ăsta merge pe o sârmă foarte fină.BNR este foarte serios amenințată politic în acest moment.
  • Darie Cristea: Isărescu este persoana cea mai de încredere pentru români, tranferul spre Victor Ponta ar putea fi posibil, dar BNR se ferește de a avea declarații tranșante.

Puteţi adresa întrebări direct pe evz. ro, în secţiunea comentarii a articolului care va prezenta discuţiile din emisiune, pe adresa de email online@evz.ro şi la telefonul 021.202.2000. ”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00. După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului. CLICK PE COLAJ PENTRU A VEDEA ARHIVA EMISIUNILOR:

CITIȚI ȘI
  • "Evenimentul zilei" TV: DEPUTAT PNL: Tragedia din APUSENI nu a fost aşa mare. Am văzut altele grave. S-a provocat prea mare isterie
  • "Evenimentul zilei" TV: Mircea Marian: Anunțul privind USD a fost o lovitură sub centură pentru Crin Antonescu
  • EVZ TV: Cota unică de 16%, în pericol. "Impozitarea progresivă este un cancer"
  • EVZ TV. Florin Popescu: "De dimineaţa şi până seara, guvernanţii noştri stau în şedinţe televizate. Este o incompetenţă crasă"
  • „Evenimentul zilei” TV. Florin Popescu: „Afară faci pe buldogul, înăuntru ești bișon. Domnul Blaga atât poate”
  • EVZ TV: Cristina Guseth: "Sunt unele elemente în Coduri care trebuie îndreptate dacă nu vrei să creezi un haos în Justiţie"
  • EVZ TV: "Victor Ponta crede că poţi să te joci cu noţiuni ca statul de drept şi justiţie"
  • "Evenimentul zilei" la B1 TV. Ion Cristoiu: Principala deficiență a lui Victor Ponta este absoluta superficialitate
  • EVZ TV. Florin Cîţu: Noi vrem ca cei mai săraci din economie să împingă economia
  • EVZ TV: "Populaţia României nu ştie ce fac europarlamentarii. Şedinţa PSD-ului va stârni multe comentarii"