Evenimentul zilei a căutat-o insistent pe Clotilde Armand pentru a explica de ce firma pe care o conduce încasează milioane de lei lunar

Evenimentul zilei a căutat-o insistent pe Clotilde Armand pentru a explica de ce firma pe care o conduce încasează milioane de lei lunar

Clotilde Armand susține că firma unde e director general, Egis România, încasează bani pentru că supervizează lucrările la Autostrada Transilvania. Din 415 kilometri, cât ar fi trebuit să aibă drumul, se contruiesc 8,7 kilometri şi abia 52 sunt gata

Evenimentul zilei a scris, pe data de 25 ianuarie, că firma Egis România, la care director general este Clotide Armand, decontează la mijlocul fiecărei luni facturi de milioane de lei pentru supervizarea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Braşov- Cluj-Borş, cunoscută ca autostrada „Bechtel”.

Armand nu ne-a răspuns la solicitări, în schimb, ieri, ne-a acuzat că nu am contactat- o ca să o întrebăm pentru ce se facturează lunar lucrări de supervizare la autostrada Bechtel.

Pentru ce facturează Egis lunar milioane de lei

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea centrală a acestei dezvăluiri este că statul român plătește în continuarea firma de consultanțăsupervizare, deși autostrada Transilvania este un proiect abandonat de ani de zile, în mare parte!

Acum, Clotilde Armand susţine că banii încasaţi de Egis România sunt luaţi „pentru că sute de ingineri au muncit 14 ani pe şantierul autostrăzii care nu este gata nici acum”. Cifrele oficiale arată cât s-a muncit: 52 km autostradă finalizați dintr-un total 415, sunt în lucru aproximativ 8,7 km de autostradă, se face proiectare pe anumite porțiuni din sectorul Târgu Mureș- Câmpia Turzii, iar Suplacu de Barcău-Borș este un șantier abandonat din anul 2011.

Facturi Egis uriaşe în perioada 2012-2016

Clotilde Armand nu ne-a oferit nici ieri răspuns, însă, pe pagina sa de Facebook a scris că preţul primit de Egis a fost proporţional cu munca depusă în aceşti 14 ani, potrivit contractului, pe baza foilor de pontaj.

Potrivit contractului încheiat în 2004, Egis ar trebui să se ocupe de supervizarea proiectării, supervizarea echipelor pe șantier, și gestionarea problemelor după o reziliere cum a fost cu Bechtel, pentru a conserva șantierul și a pregăti noi licitații, susţine Armand.

Din 2004 şi până în prezent, adică în 14 ani, s-au finalizat doar 52 de kilometri, iar 8,7 sunt în lucru. Ultimii 1.000 de metri din autostrada Transilvania au fost inauguraţi la sfârșitul anului 2010. Anul următor, constructorul Bechtel a oprit lucrările pe motiv că CNADNR nu plătește facturile pentru lucrările efectuate.

Din datele CNAIR, prezentate de EVZ pe data de 25 ianuarie, în perioada 2012- 2016, francezii de la Egis au depus facturi în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei pentru supervizarea lucrărilor de construcție pentru autostrada Brașov-Cluj- Borș, conform contractului nr. 2562 semnat în 30 august 2004.

Clotilde Armand ştie acest lucru pentru că este director general Egis din septembrie 2013. Pe de altă parte, 0 km. din autostrada Transilvania s-au dat în folosinţă, în ultimii șase ani.

Istorie contract Egis şi Bechtel

În decembrie 2003, s-a parafat cel mai păgubos contract din istoria României: autostrada Transilvania cu americanii de la Bechtel. Deşi lucrările sunt întârziate, iar constructorul american a plecat acasă în 2011, Egis România a fost angajată în 2004 şi a rămas şi azi în afacere. Contractul cu firma de consultanță va fi valabil până când autostrada va fi gata, iar juriștii CNAIR nu au găsit soluția să-l rezilieze, odată cu cel cu Bechtel. În opinia celui care a semnat contractual Bechtel din partea statului roman, fostul director al Companiei de Autostrăzi, Mihail Başulescu, în momentul în care s-a reziliat contractul cu Bechtel, trebuia reziliat sau renegociat şi contractul cu societatea Egis.

EVZ a dat mail şi a sunat-o pe Clotide Armand

Evenimentul zilei a contactato pe Clotilde Armand pe 24 ianuarie, dar şi în iunie 2016, pe acelaşi subiect. Pe 24 ianuarie, i-am trimis mail, i-am scris mesaje pe pagina pe Facebook (unde a reacţionat după apariţia articolului) şi am sunat-o. În zadar. La ora ora 16.16, marţi, adică după aproximativ o jumătate de oră de la solicitările reporterilor, am primit răspuns pe facebook: „Bună ziua, aţi contactat pagina de persoană publică Clotilde Armand, nu avem legatură cu firma Egis. Vă rugăm să adresaţi întrebările dvs prin email la adresa contact@clotildearmand.ro”.