Editura Evenimentul si Capital

Eveniment în România! După aproape trei decenii de DEMOCRAȚIE ORIGINALĂ a fost reinventată prima Cooperativă Agricolă de Producție – COOPERATIVA ZESTREA! Este oficial!

Autor: | | 1 Comentarii | 1862 Vizualizari

Oamenii fac cea mai bună pâine din zonă, din produse naturale cumpărate de la producătorii locali. Spre finalului anului va funcţiona şi o fabrică de peleţi care va folosi resturile vegetale pentru ca sătenii să nu mai fie nevoiţi să le dea foc, în plan fiind şi amenajarea unui abator şi a unei măcelării care să prepare produse tradiţionale din carne

Oamenii fac cea mai bună pâine din zonă, din produse naturale cumpărate de la producătorii locali. Spre finalului anului va funcţiona şi o fabrică de peleţi care va folosi resturile vegetale pentru ca sătenii să nu mai fie nevoiţi să le dea foc, în plan fiind şi amenajarea unui abator şi a unei măcelării care să prepare produse tradiţionale din carne.

Un primar din Bistriţa-Năsăud, împreună cu o parte dintre săteni, au "reinventat" cooperativa agricolă de producţie (CAP) în comună, asocierea funcţionând cum nu se poate mai bine. Deocamdată, oamenii fac cea mai bună pâine din zonă, din produse naturale cumpărate de la producătorii locali, potrivit stiri.botosani.ro

Spre finalului anului va funcţiona şi o fabrică de peleţi care va folosi resturile vegetale pentru ca sătenii să nu mai fie nevoiţi să le dea foc, în plan fiind şi amenajarea unui abator şi a unei măcelării care să prepare produse tradiţionale din carne.

Vasile Silaşi, primarul comunei Chiochiş din Bistriţa-Năsăud, este primul primar din judeţ care a reuşit să îi convingă pe oamenii din sat că împreună au mai multe şanse să valorifice produsele pe care le fac şi împreună pot face investiţii care să asigure un venit suplimentar întregii comunităţi.

Micul CAP din Chicohiş a reuşit să repună pe picioare vechea fabrică de pâine din localitate, iar produsele care se fac aici sunt sută la sută naturale, cu făină măcinată la moara din Beclean din grâul localnicilor, cu ouă de casă, nucă, mac sau brânză produse de săteni.

“Am luat în chirie fosta brutărie a cooperativei de consum care era în faliment, s-a închis şi am decis cu asociaţii să o preluăm noi, sunt şi câteva locuri de muncă pe care am reuşit să le păstrăm. Avem şapte luni de funcţionare, iar rezultatele sunt neaşteptate. Am mers pe un produs tradiţional, am gândit o pâine care se făcea în zona nostră. Am luat reţeta de la bătrânii satului şi am intrat pe piaţă cu un altfel de produs faţă de ceea ce exista deja. Nu folosim amelioratori de creştere. Avem cozonac după reţetă proprie, plăcinte cu varză şi brânză - noi le numim cocoradă. Am reuşit să intrăm pe piaţă foarte greu şi din păcate nu am reuşit să intrăm pe zona de retail. Am fost refuzaţi, însă suntem convinşi că vom reuşi să ne impunem prin calitatea produsului pe care îl scoatem pe piaţă şi în zona de retail”, a spus primarul Vasile Silaşi.

Chiar dacă sătenii au fost reticienţi când au auzit că trebuie să înfiinţeze un CAP (cooperativă agricolă de producţie) acesta fiind formularea prevăzută în lege pentru asocierile de producători agricoli, au acceptat să se asocieze şi să pună în practică înfiinţarea unei fabrici de peleţi unde să fie folosite toate resturile vegetale de pe câmp pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să le dea foc.

Sătenii se gândesc acum să planteze şi salcie energetică pentru a avea suficientă materie primă pentru fabrica de peleţi care va funcţiona în curând.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X