Editura Evenimentul si Capital

Evanghelia lui Luca. Ce spunea Peter Drucker. Mister în spațiu. Capricornii să nu se grăbească | Horoscopul lui Dom'Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3438 Vizualizari

Horoscop. Pe 18 octombrie s-au născut Jean-Claude van Damme, Henri Bergson, Melina Mercouri, Chuck Berry, Mihail Sebastian, Nicolae Teclu, Ştefan Bănică Jr.

Pe 18 octombrie a trecut la cele sfinte părintele Paisie Olaru, cel care nu avea nevoie de ochi, pentru că vedea cu sufletul!

Sinaxar, Sf. Apostol şi Evanghelist Luca și Sf. Marin cel Bătrân.

Horoscop. Sf. Luca pare să fi fost din părţile Siriei. Adolf von Harnack, savantul german recunoscut ca autoritate în domeniul Noului Testament arată că Luca, Luciu de Antiohia, a scris Evanghelia sa între anii 120 şi 130. Şi "Faptele Apostolilor" cea mai elegantă şi logică scrisoare din Noul Testament. Această Evanghelie, scrisă într-o limbă aleasă, corespundea strategie Bisericii din acele timpuri: convertirea clasei conducătoare şi în special a femeilor nobile. Celelalte Evanghelii, sinopticele, scrise pe la anii 70-90 se adresau în special mahalalelor oraşelor, oamenilor săraci și fără multă carte.

Horoscop. Evanghelia lui Luca se adresa celor cultivaţi. Biserica observase la începutul secolului II, că misiunea de convertire era împotmolită. Von Harnack spune că din cauză dogmatică. Toată lumea creștină aștepta A Doua Venire a Lui Iisus și nu s-a constituit o structură foarte solidă, o expansiune, în prima sută de ani. ”Sindromul șefului”: vine Iisus și Le rezolvă El pe toate!

Exista un procent de 7-8% de creştini, în special evrei, - procentul seminţiilor, a celor care nu erau evrei încă nu era semnificativ. Aceştia erau concentraţi în mahalalele câtorva oraşe mari. Antiohia era unul dintre aceste oraşe. Luca, medic de profesie, provenea dintro familie bună grecească, se pare că a fost ucenicul lui Pavel. A murit de bătrâneţe la 84 de ani, depunând activitate de misionariat până în ultima clipă. Are ca simbol taurul înaripat, vechiul animal mitic la Persiei şi mai înainte al Sumerului. I-am văzut la Nimrud, lângă Mosul (or mai fi?) într-o săpătură arheologică aflată la treizeci de metri adâncime, primul palat al lumii, apoi la Persepolis, Palmyra, Pasargad, Ur. Apărătorul credinţei!

Horoscop. Luca, medicul, intelectualul, se potrivea foarte bine pentru următoarea etapă de propagandă a Bisericii care era îndreptată către femeilor aristocrate. Von Harnak arată şi Edward Gibbon confirmă, că, în ciuda efortului şi a dedicaţiei creştinilor, religia nu se propaga, era respinsă, mai ales în teritoriu. Aşa că Biserica a hotărât să prevaleze prin impunerea creştinismului de sus, adică să devină religie de stat, imperială. Acest lucru se putea întâmpla numai dacă avea sprijinul aristocraţiei. Iar veriga slabă o constituiau femeile, matroanele romane, nu prea educate, dar mereu în căutare de un zeu care să le satisfacă dorinţele. Ori, creştinismul a avut superioritatea că nu promitea dragoste, bogăţie şi succes mercantil - faci o ofrandă, îți dau ce dorești - ci un singur lucru: minunea inefabilă! Să ne amintim că mama lui Constantin cel Mare, Elena, a fost convertită la creștinism și a avut o influență foarte mare în stabilirea, de către fiul ei, împăratul, la Niceea, în anul 325, a creștinismului ca religie de stat, imperială romană.

Horoscop. Vedeţi, în acele timpuri şi până de de curând, nici nu au trecut două sute de ani, religia era politică şi politica era religie. Creștinismul avea partea de marketing politic și de propagandă foarte bine puse la punct. Peter Drucker, părintele managementului, ale cărui sfaturi am avut onoarea și privilegiul, să le urmez într-o afacere foarte gordiană, în anii 80’, spunea că în stabilirea regulilor managementului performant s-a inspirat din istoria și ierarhia Bisericii Creștine Universale.

Tradiţional, în ”Kalendar” este Lucinul, Ziua Lupului. Ziua centrală din cele trei zile care conturează un ciclu de trei Lucini, Filipi de toamnă.

Vechile denumiri ale sărbătorilor lupilor s-au pierdut, după cum s-a pierdut şi identitatea noastră. E greu să mergi înainte când nu ştii cine eşti şi de unde vii! Dar, cu siguranță că ne tragem din lupi. Lupi, adică geto-daci!

Horoscop. Dragi lupi, padawani și hobbiți, ceva se întâmplă în spațiu. Mai precis în centura de asteroizi și în apropierea lui Jupiter. ”Nature” raportează că mai multe observatoare astronomice și câțiva amatori, ”civili”, au semnalat străfulgerări, lumini puternice care au durat nu mai mult decât o jumătate de secundă, rar, poate, o secundă. După părerea generală, în spațiul din jurul planetei Jupiter și în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Este straniu că toate observațiile au fost optice, prin refractoare sau reflectoare. Radiotelescoapele nu au raportat nimic, sau nu erau îndreptate spre acel punct din spațiu. Sau, pentru că, aparțin guvernelor. Un amator din Tasmania, Australia, dotat cu un refractor puternic, de 210 mm, a raportat la Asociația Internațională a Astronomilor Amatori un număr de 19 ”străfulgerări” la 0,09 grade față de poziția planetei Jupiter, către Polul Sud al gigantei într-un răstimp de zece minute, în noaptea de 7 spre 8 octombrie.

Mister în spațiu! Mai țineți minte pe căpitanul acela american, Captain Kaye, care susținea că a făcut parte dintr-o forță specială, cu capabilități spațiale, Earth Defense Force și s-a bătut cu marțienii sau Dumnezeu știe cu cine, poate cu sticlele de lichior, timp de mulți ani de zile? Ceva știa băiatul acela, dar nu toată povestea.

Teoria conspirației spune că în apropierea lui Jupiter se confruntă, cam de mult timp, două specii extratereste pentru dreptul de exploatare a centurii de asteroizi, adevărat muzeu geologic, resurse la vedere, ușor accesibile. Nu este un război continuu ci înfruntări punctuale, despărțite în timp și de sute de ani tereștri.

Tot teoria conspirației spune că după detectarea primele explozii nucleare pe Terra una dintre civilizațiile extraterestre a luat legătura cu cele două superputeri ale timpului, SUA și URSS. Ce au stabilit, ce tratat s-a semnat, este un mister și pentru teoria conspirației.

Se pare că războiul dintre extratereștrii, la care, poate, iau parte și pământenii, aliați ai unei părți, trece printr-o perioadă fierbinte, mărturie exploziile de lângă Jupiter - că ce pot fi acele străfulgerări luminoase decât explozii în spațiu, nave de război care sunt distruse!

Este foarte bine când un război se poartă la milioane de kilometri distanță, eu însă cred că luminile au cauze naturale. S-au mai înregistrat și altădată astfel de fenomene. Dar, dacă…

Eu mă duc să revăd un SF ca lumea, ce este mai bun decât o ecranizare după Jules Verne, și ce este mai bun decât un film cu trei Oscaruri din 1959, cu James Mason, Pat Boone și roșcata Arlene Dahl, un film de excepție, luminos, în tehnicolor, pe peliculă, nu filmele cenușii de astăzi, ei bine, ”Journey to the Center of the Earth”! M-a impresionat întotdeauna muzica lui Bernard Herrmann, mai ales cea de titlu.

Așa o să ajung la miezul nopții, mâine adică, pentru că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

Horoscop

BERBEC   Se profilează o zi paradoxală în care nici nu poate fi vorba de lucruri deosebite, de performanță. Limitează-te la activitatea obișnuită. Dar, întâmplările aleatorii sunt interesante! Configurația astrologică te avantajează în folosirea iscusită a unor vești sau informații. Atenție la presă și la rețelele de socializare, poți avea unele date de excepție. Nu le pierde! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. O anumita tensiune domneste la serviciu sau în familia ta, dar e bine sa nu dai importanta şi să-ţi vezi liniştit de treburile tale. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important.

Horoscop

TAUR  Încep să se lamureasca unele probleme legate de domeniul sentimental. Atenţie la ce îţi doreşti, să nu se îndeplinească. Reflectezi că nimic nou sub soare, ai mai avut astfel de probleme! Toată lumea se grăbeşte. Tu ia-ţi un moment de respiro şi vezi în ce parte merge barca vieţii tale. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta.  Nu fii original cu orice pret, mai ales la serviciu sau într-o comunitate de oameni. Astazi ai o imagine care poate fi mult imbunataţită, mai ales dacă nu te enervezi cand eşti contrazis şi nu te răsteşti la oameni! De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de până acum, schimbările repetate de direcţie nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele!

Horoscop

GEMENI   Ziua este un prilej bun să rezolvi unele probleme legate de relațiile sociale, unde muncești, sau acasă. Conjunctura favorizează domeniul domestic, aşa că poţi pune lucrurile la punct! Conjunctura favorizează domeniul domestic, aşa că poţi pune lucrurile la punct! Dimineaţa este favorabilă lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Dar nu uita să te disimulezi inteligent, cum spune înţeleptul chinez. Eşti prea direct şi prea naiv, păcate dar şi calităţi ale zodiei. Astăzi nu specula nimic sentimental sau financiar. Nu te speti cu munca pentru altii şi nu fă eforturi titanice! Astăzi nu este cazul!

Horoscop

RAC  Dimineaţă densă, obositoare. Nu e o zi în care să faci schimbări esenţiale, pe niciun plan. De asemenea, la serviciu e indicat să vorbeşti puţin şi la obiect. O zi cenușie, care trece repede! Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele tabu de la servicu şi de acasă. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Toate felurile de a câştiga sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit. Nu-ti schimba direcţiile şi intenţiile, tenacitatea îţi aduce succes. Disimulează cu grija intentiile si păstrează secretele intime. Adevaraţii invingatori au fost intotdeauna discreţi şi precauţi.

Horoscop

LEU   Veşti bune, conjunctura e favorabilă. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu trebuie să amesteci prietenia cu afacerile, plăcutul cu utilul. Fii generos, dar precaut! La serviciu o perioadă din nou puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă, nici măcar foarte interesant. Evita cafeaua, tutunul, piperul, orice te-ar irita şi mai mult. Astăzi nu eşti în cea mai buna dintre zile, mai bine ţine o dieta uşoară şi incearca să te gândești la lucruri placute și vesele. Poţi să te deconectezi de la izvoarele toxicităţii psihice: televiziunea, internetul, mobilul etc. Poţi să spui nu haosului, vulgarităţii, prostiei. Poţi să-ti faci şi un ceai de tei cu miere de albine! Poţi multe, trebuie să şi vrei!

Horoscop

FECIOARĂ   Pe plan sentimental curiozitatea ta zodiacală te împinge înainte, către noi relaţii. Dedică ziua celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor apropiați, dintre cei cu care ai ce vorbi! Relaxează-te înainte să adormi şi gîndeşte-te la lucruri plăcute. Incearcă să termini lucrurile de care te apuci. Incearcă sa fii mai cumpatat în vorbe şi să nu întrerupi tot timpul pe cel cu care vorbeşti. Ziua de azi este sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai de fapt. Este bine să revii şi să termini lucrurile.

Horoscop

BALANŢĂ   Astăzi, evenimentele sunt în favoarea ta, nu pierde timpul. Trebuie doar să alegi, să iei decizia corectă la timpul potrivit! Totuşi, îţi lipseşte convingerea că ceea ce faci este bine! Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine aspectate. O zi neasteptat de simpatică, in care toata lumea te intreaba ce faci si gaseşte că arăţi bine. Până seara e clar ca te simţi excelent! Nişte mici ambiţii personale, mai curind niste achiziţii, dar care nu-ţi dadeau pace, pot fi satisfacute azi spre satisfacţia ta nedisimulata. Încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar siguri, renunţând la strategia, puţin recomandata : "totul sau nimic"! Seară plăcută, poate la un film nou, la modă.

Horoscop

SCORPION   Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce relaţii normale şi înţelegere. Îţi poate fi solicitat sprijinul într-o problemă, fă tot posibilul să răspunzi cererii. O zi plăcută, cum nu ai mai avut de mult, dar trebuie să vrei și tu să fie așa. Lasă „înțepăturile” și laudă-i pe cei dragi, concentrează-te cu entuziasm și optimism pe ceea ce ai de făcut. Amână pe mâine formularea unei concluzii, sau decizia respectiva, ca sa ai timp sa te informezi si să te documentezi in mod corespunzator. Nimeni nu te poate grabi ca sa iei o hotarare greşită. Ziua de azi este, de asemenea, un bun prilej ca sa cooperezi cu colegii, prietenii sau familia în realizarea unui proiect la care ţii foarte mult.

Horoscop

SĂGETĂTOR  O zi plăcută, în plină formă! Stelele te avantajează pe plan profesional. Ideile tale sunt astăzi clare şi chiar de o oarecare eleganţă. Nici planul relaţiilor umane nu este prost aspectat! Astăzi ai parte de multă înțelegere și căldură sufletească din partea celor dragi. Treci printr-o perioadă mai dificilă și solidaritatea anturajului este ca un balsam pentru sufletul tău. O zi foarte potrivita ca sa iei iniţiative curajoase, atât în domeniul tău de activitate, cât mai ales in relaţiile tale sentimentale. Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calitati poetice, dacă dai dovada de abilitate şi nu vorbeşti prea mult! Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor urgente, dar nu importante.

Horoscop

CAPRICORN    Dimineaţa evită graba, intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Investiţiile făcute astăzi, în relaţiile umane, se pot dovedi foarte inspirate. Continuă cu aceleaşi mijloace de până acum! Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Cu toate ca esti o fire prudenta pe linga prudență trebuie sa adaugi vigilenta, tact, foarte multa diplomatie si chiar şi un zambet! Exista o doza de naivitate adolescentină care te prinde, dar nu uita ca nativii din Capricorn se nasc bătrâni şi întineresc toata viaţa! Nu accepta cu nici un preţ sfaturi garantate şi substanţe ciudate pentru cura ta de slăbire, mult sport in aer liber este infinit mai benefic.

Horoscop

VĂRSĂTOR     Nu încetezi să te gândeşti tot timpul la problemele tale şi azi eşti tensionat. Conjunctura indică că-ţi trebuie o anumită perspectivă şi obiectivitate. Problemle tale pot fi rezolvate! Din nou, pentru a mia oară, se discută despre creşterea preţurilor, şi cum să se descurce familia, sau firma ta. Ca să obţii o idee buna trebuie sa priveşti lucrurile ca şi când ai fi la distanţă, să ai perspectiva şi obiectivitatea necesare. Trebuie sa te gandeşti care este cel mai bun scenariu ca sa domini evenimentele. Mici necazuri, mai mult dezamagiri, cauzate de persoane in care ţi-ai investit, poate nemeritat, încrederea şi speranţele. Grija pe care o ai pentru altii, poate din familie, ar trebui să se transforme în protejarea propriilor interese, in promovarea pe termen lung a carierei.

Horoscop

PEŞTI  Astăzi evită nepăsarea, nerăbdarea şi mai ales graba. Trebuie să fii prudent, precaut, în aglomeraţie şi mai ales în convorbirile la mobil! Nu lăsa lucrurile neclare sau „în coadă de peşte”! Sa nu fii foarte contrariat cind analiza ta obiectiva si meseriaşă făcută in cercul tau de prieteni va stârni proteste şi remarci de genul "am mai auzit asta"! Astăzi originalitatea nu este punctul tău forte. Conjunctura planetelor îţi este relativ favorabila, mai ales in domeniul sănătăţii. Totuşi, un regim alimentar echilibrat şi multă odihnă este ceea ce iţi trebuie. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Multă lume, multe proiecte, mulţi prieteni – eşti o persoană populară... Ceva-ceva tot trebuie sa iasa din aglomeraţia asta! Asa că nu pierde timpul, fiind o persoană oarecum lentă, cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strică!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate