Editura Evenimentul si Capital

Europa se pregătește de război. Unde sunt cei trei sute de spartani? Gemenii rămân fideli alianțelor, Leii trec printr-o perioadă sensibilă │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 5906 Vizualizari

Europa are un mod unitar și distinct, se evidențiază prin atribute comune continentale. Uniunea Europeană, sub șocurile primite, tinde să devină o federație de tip american, brazilian, sau australian. Armata proprie și tribunalul european sunt primele etape către federalizare.

HOROSCOP Pe 16 iunie s-au născut Adam Smith, Stan Laurel, Erich Segal, Nelson Doubleday, A.E. Baconsky, Nae Ionescu, Cornel Penu, Ştefan Agopian.

Nimic în „kalendar”, iar în calendarul creştin-ortodox Sf. Sfințit Mc. Marcu și Sfântul Tihon Ep. Amatundei. Cel din urmă s-a remarcat pentru că a demolat opere de arhitectură şi artă antică: „stricând, dărămând multe capişte idoleşti” (Mineiele, X, pagina 161). Este un Sfânt la care nu m-aș ruga niciodată!

Astăzi nu mai avem aproape nicio urmă despre agatârşi şi geto-daci pentru că, după cum au făcut legământ cu Roma, diaconii, preoţii şi episcopii greco-catolici au distrus metodic, timp de sute de ani, orice dovadă materială, relicvă arheologică, document, construcţie care nu susţinea teoria purităţii latine a poporului român. Tot ceea ce era geto-dac, sau dinainte. Dacă ar fi avut mijloace tehnice ar fi distrus și Sarmi Segetusa cum se pare că era numele dacic. Sau minele de aur. Distrugerile asupra siturilor dacice au fost mari, imense, dar nu complete. Este teoria mult lăudatei Şcoli Ardelene, până mai ieri susţinută şi în Regat, ba se mai înregistrează și astăzi ecouri.

Să ne mai mirăm că musulmanii distrug valoroase situri arheologice antice? Religia plus prostia omenească este aliajul cel mai periculos din lume dar și cel mai durabil. Distruge monumente, orașe, bărbați, femei, copii. Suntem cu toții martori!

HOROSCOP Dar, dragi lupi, padawani și hobbiți, în curierul de Bruxelles, am dat peste:

Cooperarea la nivelul UE în domeniul apărării: Consiliul instituie o capabilitate militară de planificare și conducere (MPCC)

La 8 iunie, Consiliul a adoptat decizia de instituire a capabilității militare de planificare și conducere (MPCC) în cadrul Statului-Major al Uniunii Europene (EUMS). Mandatul EUMS, care face parte din SEAE, a fost, de asemenea, modificat și aprobat.

„Instituirea MPCC este o decizie operațională foarte importantă pentru consolidarea apărării europene. Aceasta va contribui la sporirea eficacității misiunilor europene neexecutive și la îmbunătățirea instruirii soldaților din țările partenere, la garantarea păcii și securității. Acest lucru este important nu numai pentru partenerii noștri, ci și pentru securitatea Uniunii Europene”, a declarat comisarul Federica Mogherini.

MPCC își va asuma comanda misiunilor militare neexecutive ale UE, în prezent: Misiunea de instruire a UE (EUTM) Somalia, EUTM Republica Centrafricană (RCA) și EUTM Mali. MPCC va fi structura statică de comandă și control la nivel strategic militar, din afara zonei, responsabilă cu planificarea și conducerea operaționale ale misiunilor militare neexecutive, inclusiv constituirea, lansarea, sprijinirea și recuperarea forțelor Uniunii Europene. Aceasta va permite personalului misiunilor de pe teren să se concentreze pe activitățile specifice ale misiunii lor, cu un sprijin îmbunătățit oferit de la Bruxelles.

MPCC îmbunătățește structurile UE de gestionare a crizelor. Aceasta va acționa sub controlul politic și îndrumarea strategică din partea Comitetului politic și de securitate (COPS), care este alcătuit din ambasadorii statelor membre ale UE și își are sediul la Bruxelles.

MPCC va fi alcătuită inițial din până la 25 de membri ai personalului, însă va beneficia, de asemenea, de sprijinul altor departamente ale EUMS. Directorul general al Statului-Major al UE va fi, de asemenea, directorul MPCC. Acesta va exercita comanda și controlul asupra celor trei misiuni de instruire actuale și asupra altor posibile viitoare misiuni militare neexecutive. De asemenea, acesta va exercita responsabilitățile legate de desfășurarea și recuperarea misiunilor, precum și de întocmirea bugetului general, audit și raportare.

MPCC va colabora îndeaproape cu corespondentul său civil actual, Capacitatea civilă de planificare și conducere (CPCC), prin intermediul unei celule comune de coordonare a sprijinului. Această celulă va putea să facă schimb de expertiză, cunoștințe și bune practici privind aspecte relevante atât pentru misiunile militare, cât și pentru cele civile, precum și de capabilități atunci când sunt desfășurate misiuni civile și militare simultan în aceeași zonă, inclusiv sprijin medical sau măsuri de protecție.

Decizia Consiliului s-a publicat publica în Jurnalul Oficial UE din 9 iunie.

La 6 martie 2017, Consiliul a adoptat concluzii privind progresele înregistrate în privința punerii în aplicare a Strategiei globale a UE în domeniul securității și apărării, aprobând o notă explicativă pentru planificarea și conducerea operaționale ale misiunilor și operațiilor PSAC. În concluziile sale din 18 mai 2017, Consiliul a decis să instituie MPCC, în așteptarea unei decizii juridice formale. Astăzi această decizie juridică formală a fost adoptată de Consiliu.

La 14 noiembrie 2016, Consiliul a adoptat concluzii privind punerea în aplicare a Strategiei globale a UE în domeniul securității și apărării. Aceste concluzii au stabilit orizontul de așteptare sub forma obiectivelor principale pe care UE și statele sale membre vor urmări să le îndeplinească în domeniul securității și apărării, cu trei priorități strategice: răspunsul la conflictele și crizele externe, consolidarea capacităților partenerilor și protejarea Uniunii Europene și a cetățenilor săi. La 15 decembrie 2016, Consiliul European a reafirmat necesitatea de a îmbunătăți capacitatea UE de a reacționa mai rapid, mai eficace și fără sincope, ca parte a unei abordări cuprinzătoare a UE.

Despre cele trei misiuni de instruire ale UE:

EUTM Somalia a fost lansată în 2010 și de atunci a contribuit la consolidarea Guvernului Federal de Tranziție și a instituțiilor din Somalia.

EUTM Mali a fost lansată în 2013 pentru a sprijini refacerea forțelor armate maliene și pentru a răspunde necesităților operaționale ale acestora.

EUTM RCA a fost lansată în 2016 și sprijină Guvernul Republicii Centrafricane în punerea în aplicare a reformei sectorului de securitate în această țară.

HOROSCOP Dacă ați adormit și ați sărit rânduri din păsărească politico-militară de mai sus, vă spun eu că Europa se pregătește de război. Cu cine? Cu extratereștrii, desigur! Din cuprinsul celor de mai sus, sper să nu fie material confidențial, că m-am nenorocit, rezultă că UE pune de o armată federală. Mai mult, are și trupe coloniale și s-au băgat cât au putut în Africa. Pe timpuri, când mă deplasam la Bruxelles, m-a invitat la un Dubonnet unul dintre comisarii de atunci. Era interesat de ceea ce se petrecuse, în acel an, la Bilderberg. El a spus: ”structura europeană nu va fi luată în serios decât după ce o să aibă armată proprie și tribunal.” Stau și mă gândesc că pentru început, cei trei sute de spartani ar fi fost suficienți.

Da, am fost în Sparta! În anul 1984, în luna decembrie. Mă întorceam spre casă, ca să fac Crăciunul cu familia. Schimbam avionul la Atena. Dar, dintr-o eroare a companiei de aviație, nu se făcuse rezervare și pe tronsonul Atena-București. Era aglomerație, nu glumă. Așa că am fost nevoit să rămân o săptămână în Grecia, pe cheltuiala companiei Gulf Air, că veneam din emirate, din Bahrain, din insule. Trai, neneacă, pe banii Gulf Air! Ba după ce m-au cazat la cel mai scump hotel din Atena, pe atunci, ”George V” din piața Sintagma, mi-au pus în brațe mai multe pliante turistice, aveam dreptul și la două excursii. Așa înțelegeau cei de la Gulf Air să-și ceară scuze. ”Full royal accommodation”, acesta era termenul folosit pe atunci. Am ales Delphi și Sparta. Nu mi-a părut rău.

Am amintiri vii, plăcute, de atunci. Nu, nu am fost un turist, niciodată - un călător, un explorator, un căutător, da! Îmi amintesc episodul când am intrat într-o tavernachi, o terasă, în Sparta, în orășelul Limin Ieraka. Toți cei așezați la mese au tăcut brusc și s-au uitat la mine. Aveau și la ce se uita, pentru că eram îmbrăcat în costumul meu de camuflaj și tricou de marinar OMON. Un moment apăsător de tăcere. Apoi mi-am amintit o frază, în grecește, pe care o învățasem la Termopile: ”Călătorule, du-te și spune Spartei că noi am căzut respectându-i legile sfinte.” ”Eu sunt călătorul!” am continuat în franceză. Niciodată nu am fost mai bine primit și nu am mâncat și băut mai mult și mai bine. Poate în miliția din Ruse cu 20 de ani mai înainte, dar asta este o altă poveste. V-am spus-o? Cred că da, plecam după Yeti, mă inspirase alpinistul și fizicianul atomist Sorin Ciulli! Dar este timp berechet să vă povestesc cum am văzut acolo, în Laconia, cea mai frumoasă grecoaică, Elena din Sparta, blondă cu ochii verzi, cu statură și mers de zeiță, pentru că, nu-i așa, timp este, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:32 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 17:06 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 15:58 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate