O mică Europă a artei, la Galeria Romană

O mică Europă a artei, la Galeria Romană

Un eveniment artistic complex, artă plastică și muzică, emoții și inedit, acesta a fost vernisajul expoziției Internaționale de Artă Contemporană „Bucureşti în Arte”, din seara zilei de 19 iunie, de la Galeria Romană.

Galeristul Emil Ene a deschis expoziția explicând de ce a simțit nevoia unei abordări internaționale: „Un nou eveniment, un eveniment important, deoarece invitații noștri din străinătate au dorit să îl dedice Centenarului pe care îl sărbătorim în acest an. Este o expoziție internațională, cu mulți artiști europeni cunoscuți, păstoriți și reprezentați de Sabrina Falzone, istoric de artă și curatorul acestei expoziții”.

Istoricul de artă italian, Sabrina Falzone, curatorul expoziției de la Galeria Romană, a spus, la rândul său: „Avem aici o mică Europă, unde sunt confluențe între artiști și am vrut să creăm un dialog între diferite popoare din Europa, unde arta este singurul loc în care oamenii se pot întâlni, pot dialoga din punct de vedere artistic și uman. Îi mulțumesc artistei Georgeta Ștefănescu, care participă la această expoziție din partea României, ca invitat special. Îi mulțumesc orașului București, care, în opinia mea, este un loc surprinzător din punct de vedere al vieții artistice și tuturor artiștilor din Italia și din Europa care au dorit să fie prezenți. Îi mulțumesc muzicianului de talie europeană, Giovanni Imparato, care a dorit să vină la acest eveniment, pentru a ne prezenta arta sa”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Musica instantanea”

Un moment excepțional a fost programul special oferit de de muzicianul Giovanni Imparato. Acesta, sub privirile uimite ale asistenței, a compus, pe loc, inspirat de operele de artă expuse la Galeria Romană. Artistul Giovanni Imparato a susţinut un recital muzical live. Prin percuție, muzicianul profesionist creează o punte de conexiune multiculturală cu artele vizuale. Muzica lui devine „o deflagrație de lucru bidimensională“, după cum este menționat chiar de Giovanni Imparato, artistul napoletan fiind unul dintre cei mai importanți experți ai patrimoniului afro-cubanez. Absolvent ca „Maestru de Artă“, acesta este fascinat de practica compozițională a „musica istantanea“, bazată pe inspirație și con ceptul de improvizație. La vernisaj, printre invitații de seamă, a venit „incongnito”, după cum spunea cu umor Emil Ene, și vicepreședintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.

Artă spaniolă, artă italiană

În onoarea Centenarului pe care România îl sărbătoreşte în acest an, Georgeta Ştefănescu este invitatul special pentru ţara noastră. O sală întreagă din galerie este dedicată cercetării artistice a Georgetei Ștefănescu, care prezintă o colecție de lucrări în memoria soțului ei. Artista ne-a mărturisit că unele dintre lucrările prezentate în expoziție au integrate în ele flori de la coroanele care au fost aduse la înmormântarea acestuia.

Invitatul de onoare pentru Italia este Folegatti Monica, cunoscut sculptor italian, care îmbogăţeşte expoziția de la Galeria Romană cu o sculptură impresionantă intitulată „Dreda“, realizată în teracotă și cupru.

Filosofia orientală, ca reper

O parte a expoziției este dedicată artei spaniole, reprezentată de Julio Saldaña Manero și de grupul artistic „Art Nou”, format din: Cinta Agell, Esther Arnuelos, Rosalia Colomer, Esperança Garcia, Fina Gimenez-Checa, Clara Gràcia, Higuera, Alicia Miner, Nietto , Ana Solanas și Andres Vijande. O altă parte a expoziției este dedicată artei italiene cu lucrările sculptorilor Monica Folegatti, Chiara ROSSATO și Daniela Rancati, între alţi artişti italieni: Giuseppina Taddei, Liana Degan, Daniela Giovannetti, Silvio Natali, Massimo Rivenci, Moirym și Carmela Scialò. O lucrare de Jeannette Rütsche, artistă de origine elvețiană, se inspiră din filozofia orientală, cu referire specială la înțelepciunea chineză. În cele din urmă, din Austria sosesc picturi de Roswitha Schablauer, din Olanda vin lucrările lui Frans Frengen și din Franța cele ale Florencei Pages.