Europa cere condiții severe pentru Acordul comercial dintre UE și SUA

Europa cere condiții severe pentru Acordul comercial dintre UE și SUA

Parlamentul European a aprobat recomandările către negociatorii Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Industrie (TTIP).

Acordul comercial cu Statele Unite trebuie să deschidă accesul pe piața americană pentru firmele din UE, fără însă a compromite standardele Uniunii Europene, se arată în recomandările votate de Parlamentul de la Strasbourg.

Într-un comunicat al legislativului european se arată:

„Pentru a rezolva disputele comerciale dintre investitori şi state, un sistem nou de justiţie, cu judecători numiţi public, supus unor reguli de supraveghere şi transparenţă ar trebui să înlocuiască arbitrajul privat stabilit de sistemul rezolvării disputelor dintre investitori şi stat (ISDS)”

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportorul german Bernd Lange a declarat:

„Un proces de globalizare fără precedent are loc acum, iar cetăţenii şi companiile sunt în mijlocul acestuia. Ca europarlamentari, este datoria noastră democratică să dăm formă acestui proces. Dacă trebuie să avem în vedere beneficiile pentru oameni, nu putem să lăsăm acest proces doar în mâinile negociatorilor. De aceea am redactat această rezoluţie şi am enumerat principiile acordului comercial pe care am vrea să îl încheie Comisia.”

Lange a insistat asupra necesității unui proces mai transparent, a unor drepturi consistente pentru angajați și „protecție pentru datele personale și serviciile publice.”

Raportorul german a avertizat Comisia Europeană că Parlamentul de la Strasbourf va respinge acordul, dacă acesta va fi „rău”.

Textul de compromis privind instrumentele pentru rezolvarea disputelor dintre investitori și state, la care au ajuns grupurile politice după negocieri lungi și încordate, inserat în text cu 447 voturi pentru, 229 împotrivă și 30 de abțineri, cere un nou sistem de justiție care să înlocuiască prevederile „rezolvării disputelor dintre investitori și state” (ISDS) comună tratatelor comerciale, care se bazează pe arbitraj privat și sunt comune acordurilor comerciale.

Deputații sunt în favoarea continuării negocierilor, dar amintesc că acestea trebuie să conducă la un acord „ambițios”, dar „echilibrat”, care să crească accesul pe piață al bunurilor și serviciilor, precum și accesul la licitațiile publice, cu beneficii pentru toate statele UE, care să creeze un „mediul economic efectiv, pro-competitiv” și să elimine barierele comerciale netarifare.

Acordul ar trebui să elimine restricțiile SUA privind proprietatea străină asupra serviciilor de transport și companiilor aeriene, să îmbunătățească accesul UE pe piețele de telecomunicații ale SUA și să realizeze o „deschidere semnificativă” a pieței americane de licitații publice la toate nivelele administrative, mai spune textul.

Totodată, trebuie garantate nivele înalte de protecție pentru datele, sănătatea și siguranța consumatorilor UE, iar dumpingul social, fiscal și de mediu trebuie prevenit, au adăugat deputații, subliniind că serviciile publice trebuie excluse din acord, sistemul de indicații geografice ale UE trebuie puternic protejat, iar produsele agricole și industriale sensibile trebuie să beneficieze de un tratament special.

Deputații cer reducerea birocrației printr-o „recunoaștere reciprocă a standardelor echivalente”, subliniind, totodată, că „nu poate exista acord” în domenii în care standardele SUA sunt „foarte diferite”, cum ar fi autorizarea chimicalelor, organismele modificate genetic, utilizarea hormonilor în sectorul bovin, clonarea sau produsele chimice cu efect disruptiv-endocrin.