Editura Evenimentul si Capital

Eurobarometrul 2016. O radiografie la rece a Comisiei Europene privind situația din România. Justiția, în cădere liberă. Cea mai abruptă scădere a nivelului de încredere dintr-un stat al UE

Eurobarometrul Comisiei Europene arată principalele probleme cu care se confruntă cetățenii din Uniunea Europeană
Autor: | | 18 Comentarii | 2281 Vizualizari

Sondajul periodic realizat de Comisia Europeană arată o scădere drastică a încrederii românilor în Justiție. În ciuda atentatelor care au zguduit Bătrânul Continent și a valului de imigranți, pentru conaționalii noștri principalele probleme sunt: șomajul, situația economică și nivelul de trai.

Mult lăudatul sistem al Justiției din România a cunoscut, în doar câteva luni, o scădere fără precedent a nivelului de încredere, în rândul populației. Din datele furnizate de Eurobarometru reiese că, în primele luni ale anului 2016, încrederea românilor în Justiție a scăzut cu 13% față de anul precedent. Scăderea de 13 procente faţă de anul 2015 ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt. În prezent, 35% dintre români au încredere în Justiţie şi sistemul judiciar. Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România, procent în creştere cu 12% faţă de 2015. Și Armata înregistrează o ușoară scădere 72% dintre respondenții români au declarat că au încredere în instituția militară, în scădere cu patru procente față de 2015.

Guvernul - în creștere, Parlamentul - în scădere

Dintre cei chestionați, 24% au declarat că au încredere în Guvern, în creştere cu un procent faţă de ultimul Eurobarometru. În cazul Administraţiei Publice, procentul de încredere este de 30%, iar la autorităţile publice regionale şi locale de 35%, în creştere cu trei procente. În cazul partidelor politice, procentul de încredere a crescut la 13%, cu un plus de 1% față de toamna anului trecut. Doar Parlamentul înregistrează o scădere a încrederii de trei procente, ajungând la un procent de 14%, în 2016.

Românii se tem mai mult de sărăcie decât de terorism

Cele mai mari probleme care frământă populația din Europa în acest moment – imigrația și terorismul - nu sunt percepute de români ca fiind amenințări majore. Doar 3% dintre concetățenii noștrii consideră că terorismul îi afectează în mod direct și doar 6% sunt de părere că imigrația este o problemă pentru ei. În schimb, românii susțin că cele mai mari probleme pe care le au sunt sănătatea și securitatea socială, șomajul, situația economică, nivelul de trai și taxele pe care trebuie să le plătească.

Eurobarometrul Standard 85, publicat de Comisia Europeană (CE), la sfârșitul lunii iulie, a fost realizat pe baza unui sondaj, realizat în perioada 21-31 mai 2016. La nivel european, imigrația reprezintă o problemă pentru 28-29% dintre cetățeni. În ceea ce privește terorismul, acesta este perceput ca o problemă pentru 16-18% dintre europeni.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate