Editura Evenimentul si Capital

Eugen Tomac: „Era nevoie ca președintele Băsescu să revină în viața politică. Mișcarea Populară va deveni o forță politică importantă, cu rezultate mult peste așteptările adversarilor noștri” | "Vremea întrebărilor" cu Robert Turcescu

Eugen Tomac
Autor: | | 0 Comentarii | 1352 Vizualizari

Îl provoc pe Eugen Tomac la un triplu exercițiu de sinceritate: ce părere are despre Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Daniel Fenechiu. Acceptă provocarea. ”Mircea Geoană e un lider politic slab, Marian Vanghelie a crezut că poate scăpa neatins de tot ceea ce înseamnă lupta anticorupție și nu i-a reușit, iar Daniel Fenechiu e un om cu multe calități, dar, din păcate, nu poate fi consecvent”. Forțez un pic și caut să aflu dacă o colaborare politică în timp cu vreunul din cei trei i se pare posibilă, improbabilă sau imposibilă. ”Am fost interesați de o colaborare cu domnul Fenechiu, nu am reușit să stabilim nimic concret în această etapă, dar nu se știe niciodată. În rest, cu ceilalți doi nu am avut și nu avem niciun fel de contact”.

 - Robert Turcescu: Cum vi s-a părut rezultatul votului de acum două zile în noul caz al Elenei Udrea?

- Eugen Tomac: Cred cu tărie că România are nevoie de o justiție independentă și solidă, iar noi, cei din Mișcarea Populară, am încercat să fim consecvenți cu abordarea pe care am avut-o și la începutul anului în ceea ce o privește pe Elena Udrea: am ținut cont de recomandarea Comisiei Juridice și cred că în cazul oricărui parlamentar n-ar trebui să existe nicio instanță care să frâneze actul de justiție. Dacă se cere urmărirea penală, ea trebuie încuviințată pentru că numai în instanță se poate afla adevărul. În chestiunea arestării am avut o altă opinie, dar și de data asta am ținut cont și de recomandarea Comisiei și am votat împotrivă, nu am făcut un secret din acest lucru.

- Au apărut voci care critică o legătură nevăzută între Elena Udrea și Mișcarea Populară…

- Odată ce au apărut primele acuzații ale DNA la adresa Elenei Udrea, ea a venit la partid și ne-a spus foarte deschis că se retrage pentru că nu vrea să implice sub nicio formă Partidul Mișcarea Populară în problemele cu care se confruntă. Din acea clipă, nu doar că nu a mai participat la ședințe sau nu a mai avut nicio legătură cu noi, ci pur și simplu fiecare și-a văzut de drumul său. Din punct de vedere politic noi ne-am reorganizat și nu am mai avut niciun fel de colaborare sau consultare pe teme de politică sau de altă natură cu Elena Udrea. Așa a considerat și ea că e bine, dar, ca foști colegi, există o chestiune de minim respect.

- Dacă Elena Udrea reușește în timp să scape de acuzele care i-au fost aduse, considerați că revenirea, de fapt, intrarea ei în Mișcarea Populară ar fi un avantaj pentru această formațiune politică?

- În politică lucrurile pot fi întodeauna imprevizibile, dar esențial pentru noi este acum să ne continuăm drumul pe care am pornit. Cât despre Elena Udrea, cel mai important este să-și poată demonstra în instanță nevinovăția. Eu nu sunt un avocat al Elenei Udrea și nu fac politică pentru a spune ce e bine și ce nu e bine pentru Elena Udrea.

- Dar omul politic Elena Udrea l-ați apreciat de-a lungul timpului?

- Am fost coleg cu Elena Udrea și atâta timp cât am fost colegi am încercat să facem o echipă pentru a promova proiectele în care credem. În rest, nu am avut o relație de prietenie, am fost colegi într-un partid și acest lucru nu-l privesc ca pe o chestiune de care sămi fie rușine. Pur și simplu, așa cum am fost coleg cu Monica Macovei și cu mulți alți oameni politici, am fost coleg și cu Elena Udrea. În clipa când s-a confruntat cu problemele pe care le are și astăzi, drumurile noastre din punct de vedere politic s-au separat.

- Ce s-a schimbat în Mișcarea Populară odată cu apariția lui Traian Băsescu ca președinte al acestei formațiuni?

- Românii observă că, după plecarea președintelui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, instituțiile statului nu mai au aceeași vizibilitate și aceeași forță în a transmite mesaje, în a trasa obiective. Era nevoie ca președintele Băsescu să revină în viața politică tocmai pentru că are o experiență extraordinară, iar Mișcarea Populară va deveni o forță politică importantă, cu rezultate mult peste așteptările adversarilor noștri.

- Ce înseamnă asta? Care e obiectivul pentru alegerile generale de anul viitor?

- Obiectivul nostru realist este ca la alegerile parlamentare de anul viitor să putem obține printr-o mobilizare excepțională în jur de 20% la sută. Nu e ușor, nu suntem rupți de realitate, dar cu un lider convingător și cu experiență politică extraordinară așa cum este președintele Traian Băsescu vom reuși să aducem alături de noi o parte din societate care este dezamăgită de ceea ce face astăzi USL.

- USL?! Mai există USL?

- Există, mă refer la PSD și PNL, doar ați văzut acum două zile cum s-au îmbrățișat în Parlament domnul Dragnea cu doamna Gorghiu după ce au mutilat legea votului prin corespondență. Pentru USL această mutilare reprezintă un succes, pentru noi nu este un motiv de bucurie.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate