Editura Evenimentul si Capital

Eugen Negrici și fazanii lui | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Eugen Negrici, cel mai bun teoretician al literaturii și un mare iubitor de fazani
Autor: | | 2 Comentarii | 1042 Vizualizari

În fiecare an, de ziua mea, Eugen Negrici îmi dăruiește câte un fazan vânat de el însuși. Spirit aristocratic (figurând pe o listă imaginară a boierilor literaturii, care începe cu Al. Odobescu și Ion Ghica și continuă până la Al. Paleologu și Constantin Țoiu), el este pe deplin compatibil cu această îndeletnicire.

 L-am văzut odată trecând semeț chiar prin fața casei mele de la țară, înarmat cu o pușcă și însoțit de un câine de vânătoare la fel de țanțoș ca stăpânul lui. Semăna cu Carol I Stuart, dintrun cunoscut tablou al lui Antoon van Dyck.

Într-un an, când am scris ironic despre o carte a sa, Iluziile literaturii române, s-a supărat și nu mi-a mai adus fazanul tradițional. Am suferit, ziua mea de naștere n-a mai avut niciun farmec. Mă simțeam și nedreptățit, fiindcă sunt un admirator al lui (îl consider cel mai bun teoretician al literaturii din câți avem). Trecându-i supărarea, în anul următor mi-a adus... doi fazani.

Relația mea cu fazanii lui Eugen Negrici a avut și o consecință neașteptată. La sfârșitul anului 2014, la Spitalul Fundeni, în preliminariile unei operații chirurgicale, a trebuit să trec și pe la tomograf. Acolo, lungit ca un cosmonaut pe un pat metalic sofisticat, sub lumina albastră care îmi scana corpul centimetru cu centimetru, am auzit- o deodată pe doctoriță exclamând pe un ton acuzator:

− Ați mâncat vânat!

M-am simțit ca un elev prins de profesor copiind. Cu o remarcabilă lașitate, am dat vina pe Eugen Negrici:

− Știți, nu eu... Mi-a adus Eugen Negrici un fazan...Dar, de unde știți?

− Aveți două alice în stomac!

Doctorița n-auzise de Eugen Negrici, astfel încât nu putea accepta ca vina să fie transferată asupra lui.

Am încercat să o îmblânzesc cu o glumă:

− Poate că alicele nu sunt de la fazan... Poate că am fost chiar eu împușcat.

Doctorița n-a râs de deloc și a ridicat din umeri, sătulă de nebunii cu care trebuie să aibă de-a face din cauza profesiei ei.

În ziua de 10 noiembrie 2015 am primit un premiu al Uniunii Scriitorilor (filiala de critică literară), Opera omnia. Cel care a rostit tradiționalul laudatio a fost nimeni altul decât Eugen Negrici. După ce mi-am luat plicul cu bani (cam subțire, dar emoționant tocmai prin austeritatea lui și cu totul neinteresant pentru DNA), Eugen Negrici a anunțat pe un ton solemn:

„Alex. Ștefănescu are un bonus de la mine”.

Și a scos dintr-o sacoșă... un fazan. L-am luat încântat și l-am ridicat deasupra capului ca pe un trofeu sportiv. În sală a fost mare animație. Publicul a aplaudat frenetic, dar nu–mi dau seama ce anume: opera mea, gestul lui Eugen Negrici sau fazanul, care avea un penaj superb.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate