Editura Evenimentul si Capital

Eu și antisemitismul | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Alex Ştefănescu
Autor: | | 18 Comentarii | 2160 Vizualizari

Am scris acum câteva săptămâni, la această rubrică, despre un scriitor netalentat și plicticos, dar premiat, omagiat și decorat la nesfârșit: Norman Manea. Articolul, intitulat „Împăratul e gol!”, a provocat reacții surprinzătoare.

 În mod curios, unii intelectuali de elită m-au felicitat în șoaptă, conspirativ pentru curajul meu. Ce să zic, mare curaj! Am publicat nu de mult o carte despre 250 de autori de cărți proaste, intitulată „Cum te poți rata ca scriitor”. De ce mi-ar fi trebuit curaj ca să menționez un al 251-lea autor fără valoare?

Articolul meu a fost și contestat, vehement, de unii dintre specialiștii în glorificarea lui Norman Manea. Dintre acuzațiile care mi s-au adus, una m-a luat cu totul prin surprindere. Cineva a afirmat că sunt... antisemit. De ce? Pentru că Norman Manea este evreu! Da, este evreu, un evreu din România stabilit în SUA. Și ce dacă este evreu? Are imunitate la critica literară? Există obligația de a-l lăuda?ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Trebuie să aibă cineva IQul foarte scăzut (sau să fie un ticălos) ca să afirme că un om ca mine este antisemit. N-am fost, nu sunt și nici nu voi fi vreodată antisemit. Vreau să fiu lăsat să-mi fac în deplină libertate profesia de critic literar. Iubesc prea mult literatura și o consider ceva mult prea important ca să o cobor la nivelul unor primitive idiosincrasii de rasă (sau de clasă).

O interpretare la fel de tendențioasă a atitudinii mele a fost avansată de unii comentatori (ascunși după pseudonime) și când am criticat rușinoasa Lege 217/ 2015, elaborată sub egida Institutului „Elie Wiesel”. Ce mistificare!

Eu am criticat această lege pentru că este profund antidemocratică și pentru că, în mod neliniștitor, ia în considerare în blamarea unor personalități sentințe date de sumbrele tribunale ale poporului din timpul stalinismului. Este singura lege din România care pedepsește opiniile cu închisoarea! Datorită ei putem avea din nou în România deținuți politici! În mod curios, intelectuali pe care îi stimam, ca Radu F. Alexandru sau Andrei Cornea, au susținut explicit sau tacit această grotescă reglementare juridică. Fiind evrei, ei au relansat astfel, implicit, o distincție de tristă amintire – noi, evreii și voi, românii − , ceea ce m-a oripilat. Eu n-am gândit niciodată în acești termeni. Când îi citeam pe Radu F. Alexandru sau Andrei Cornea îi cuprindeam în mintea mea prin sintagma „noi, intelectualii” ori „noi, adepții democrației”. Niciodată n-aș putea să judec în acești termeni: „noi, românii și ei, evreii”.

Am fost întrebat dacă sunt naționalist. Dacă a fi naționalist înseamnă să-ți iubești poporul, da, sunt. Dar ce înțeleg eu prin popor? În orice caz, nu o comunitate solidarizată prin genealogie, prin sânge sau prin religie, ci una unită prin amintiri comune. Amintiri comune culturale sau existențiale, de importanță istorică sau strict sentimentală. M-am atașat sufletește de oamenii din țara în care m-am născut și în care trăiesc și azi. Sunt atâtea momente pe care le-am trăit împreună. Împreună am descoperit frumusețea poeziei lui Eminescu, împreună am prins mărțișoare în pieptul fetelor de 1 martie, împreună am mâncat pască românească sau pască evreiască, împreună am trăit devastatorul cutremur din 4 martie 1977, împreună am stat la cozi câte două zile, la benzină, înainte de 1989, împreună am plâns de fericire când a căzut comunismul, împreună am manifestat în 1990 în Piața Universității (ce rezonanță are în sufletul unui japonez „Piața Universității”?), împreună neam bucurat când echipa noastră de fotbal a bătut echipa SUA.

Și mai sunt mii de alte amintiri comune, de aluzii pe care le înțelegem numai noi, de speranțe legate de viitorul țării noastre. M-aș simți singur dacă n-aș avea cu cine să vorbesc despre Klaus Johannis (pe care l-am votat cu gândul la sloganul „calitate germană”) sau despre recentele succese internaționale ale cineaștilor noștri tineri, despre leușteanul fără care ciorba nu ni se pare ciorbă sau despre Bulă, Gheorghe, Ițic, Ștrul și alte personaje din bancurile românești.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate