Eșec medical cu bani privați. Centrul Covid de la Chitila, inaugurat de Klaus Iohannis, n-a funcționat niciodată

Eșec medical cu bani privați. Centrul Covid de la Chitila, inaugurat de Klaus Iohannis, n-a funcționat niciodată

Toată lumea amintește de unitățile medicale create de DSU și Ministerul Sănătății pentru bolnavii cu Covid la Lețcani și în Pipera. Doar de unul nu se vorbește deloc. Unul în care s-au pompat bani de către privați.

Îl lăsăm în uitare pe cel de la Ana Aslan, fiindcă nici nu mai contează. Acum, în contextul scandalului de la spitalul Foișor ni s-au dat explicații.

Ni s-a spus clar de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății și de Raed Arafat, ședul DSU, că aceste construcții sanitare mobilate n-au dotări nici pentru terapie intensivă, nici paturi cu măști de oxigen ca să poată primi pacienți infectați cu coronavirus, în stare gravă. Stau goale. Cel de la Lețcani, lângă Iași, este închis de anul trecut. Era jale acolo și așa e și acum. Nici măcar pentru alte categorii de bolnavi, pentru o triere nu sunt folosite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este limpede că pentru pacienții cu Covid trebuie să se găsească soluții de internare, acum când numărul cazurilor au crescut. Dar nu de genul operațiunii aplicate la spitalul de ortopedie Foișor, unde au dat impresia alegerii între două categorii de bolnavi – cei cu Covid și cei cu cancer osos sau fracturi grave.

Un an de zile să nu faci investiții în aparatura necesară ATI și să dotezi centrele mobile pe care le-au creat este greu de înțeles. Sau dacă le-au declarat centre-suport, să fi transferat acolo bolnavii care nu aveau nevoie de sistemele de ventilație, intubare, măști de oxigen.

Se tot vorbește de o anchetă DNA la Lețcani. A fost și un reportaj amplu la Digi despre achizițiile care s-au făcut acolo, unde s-au implicat consiliile din două județe, Iași și Neamț. Dar aici, în coasta Bucureștiului, la Chitila, unde responsabilitatea este a ministerului și a DSU, n-au de gând procurorii DNA să vadă ce s-a întâmplat?

Am să prezint informațiile publice, făcute în urmă cu un an, despre un mare proiect: realizarea unui centru pentru bolnavii cu Covid care nu se află în situații critice. Adică nu au nevoie de intubare în secția ATI. Un proiect pentru care s-au dat mulți bani, dar care s-a terminat cu un mare eșec.

Și cu lacăte pe uși. Poate procurorii DNA vor fi interesați să afle și ce s-a întâmplat la Chitila, că-i mai aproape decât Lețcani.

Proiectul unui imens centru medical pentru trierea pacienților cu Covid

În contextul epidemiei de coronavirus din România, Auchan Retail Romania împreună cu Leroy Merlin și cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au demarat organizarea unui centru de suport medical pentru persoane noncritice. Era aprilie 2020 când cei doi mari retaileri au bătut palma cu ministrul Nelu Tătaru și cu Raed Arafat, șeful DSU.

Au convenit ca o clădire aparținând Leroy Merlin, situată pe centura Capitalei, zona Chitila - Mogoșoaia, să fie transformată într-un centru de primire, triere, cazare și tratare preliminară a bolnavilor infectați cu coronavirus, iar cazurile mai grave vor fi transferate către alte unități spitalicești. O inițiativă privată, demnă de laudă.

În proiectul publicat pe pagina Auchan se scrie:

„Suprafața alocată, de 7.500 m 2 , este echipată cu toate utilitățile de bază (apă, energie, canalizare, etc.) și va fi fi amenajată, grație eforturilor tuturor celor care se alătură proiectului, într-o unitate pre-spitalicească.

După finalizarea echipării, clădirea va fi predată autorităților medicale decise de Guvernul României, pentru a fi operată de către cadre medicale profesioniste.

În noiembrie 2020, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis un comunicat ca răspuns la niște informații apărute în presă.

Evident, era atacat Raed Arafat care, împreună cu Nelu Tătaru îl invitaseră pe președintele Klaus Iohannis să viziteze marea realizare de la Chitila.

„În vara acestui an, ca urmare a creșterii constante a numărului de persoane infectate cu noul virus și în vederea anticipării unei supraaglomerări în Unitățile de Primiri Urgențe, DSU, Ministerul Sănătății, Institutul Matei Balș, cu sprijinul altor parteneri, a fost semnat un acord de comodat, prin care Spitalul Monza (n.r. privat) operează noua unitate modulară Chitila, ca punct de triaj pentru pacienții cu simptomatologie ușoară”, preciza DSU.

De asemenea, s-a spus că unitatea modulară Chitila funcționază strict ca punct de triaj al pacienților infectați cu noul Coronavirus, fiind un centru de evaluare, unde pacienții sunt supuși mai multor analize de specialitate, pentru a fi mai apoi redirecționați, în funcție de rezultat și de continuarea îngrijirilor medicale care se impun, către spitalele de suport Covid”.

Se știa că unitatea din Chitila nu are secție de terapie intensivă sau alte aparate indispensabile continuării îngrijirilor medicale a pacienților aflați în stare gravă (oxigen, monitoare, injectomate etc.). Doar că acolo nu s-a întâmplat nimic. Nici anul trecut, nici după ce Vlad Voiculescu a devenit ministrul Sănătății făcând echipă cu Raed Arafat. N-au găsit nicio soluție pentru a utiliza spațiul acela amenajat, pentru niciun fel de bolnav.

Câți bani s-au strâns din sponsorizări, ce s-a făcut cu ei, cine s-a ocupat de achiziții, nu se știe. Se știe doar că peste toată investiția s-a așternut praful.

Fosta iubită a lui Vlad Voiculescu și Andreea Marin s-au ocupat de sponsori

Proiectul a fost ajutat de două ONG-uri: Zi de bine, al Melaniei Medeleanu (fosta iubită a lui Vlad Voiculescu) și Prețuiește viața, al Andreei Marin.

În materialele promoționale se scria: „Invităm mediul de afaceri să participe la amenajarea unei prime unități pre-spitalicești în București-Ilfov”. Aici au intervenit cele două ONG-uri din proiect care au făcut contracte de sponsorizare firmelor care au făcut donații. Bani mulți, după blazonul fiecăreia. Lista sponsorilor cuprinde 59 de mari companii și firme.