Editura Evenimentul si Capital

Şanse pentru copiii cu malformaţii la inimă

14-09/dr-mircea-cotul-cardiopediatric-center-spitalul-monza-2-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 96 Vizualizari

În lumea în care trăim, prea puţini sunt cei neatinşi de boala indiferenţei. Şi totuşi, există oameni care îşi respectă încă jurământul făcut, acela de a-şi ajuta semenii. Ei se numesc simplu, medici.

De curând, ca şi cum ştia că trebuie să demonstreze faptul că România are medici extraordinari, Fundația Internațională „Aiutare i Bambini” a ales un spital privat cu servicii complete pentru bolile inimii la copii, ca partener pentru proiectul „Children’s heart” (Inima copiilor), ce se desfășoară în perioada 2014 - 2016, în beneficiul copiilor cu malformații cardiovasculare din țări slab dezvoltate. Primele intervenții din cadrul proiectului au avut loc în această vară, fiind vorba de un băiețel de 10 luni și un băiețel de un an și o lună, din Kosovo, ambii cu diagnosticul de canal atriventricular comun parțial, o malformație congenitală asociată de cele mai multe ori cu Sindromul Down.

Dr. Mircea Cotul, chirurg cardiovascular pediatric, șef de secție Cardiopediatric Center - Spitalul Monza, descrie intervenţiile ce au deschis acest drum prea puţin umblat până acum: „Sunt primii doi copii dintr-o listă mai mare; urmează să vină şi alţii pe o perioadă mai lungă de timp. Responsabilitatea noastră este una maximă, iar implicarea noastră la fel. Suntem încrezători că acest program va continua. Amândoi copiii au avut vârsta potrivită pentru a fi operați de acest tip de afecțiune. Recuperarea copiilor a fost una normală. În mod normal, ar fi putut pleca acasă în două, trei zile, dar convenția a fost să-i ținem o perioadă de 10-12 zile, în așa fel încât controalele postoperatorii să fie făcute tot la noi. Ulterior, evoluția lor va fi urmărită de medicii din Italia. Costul acestor tipuri de intervenții, cu un grad mediu de risc, sunt de patru ori mai mici decât în Italia. Astfel, pot fi operați patru sau cinci copii pe aceeași sumă de bani, în condiții identice cu cele din Italia - ca infrastructură, dotări și experiență medicală”, crede medicul.

Prețurile anumitor intervenții acoperă toate serviciile de diagnostic, tratament și reabilitare (analizele pre și post intervenție, spitalizarea copilului și cazarea însoțitorului, intervenția propriu-zisă, investigațiile și monitorizarea post-operatorii, reabilitarea). În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm de ce statul trimite copiii cu afecțiuni cardiace în străinătate, la mii de kilometri distanță și la prețuri care sunt uneori chiar de șase ori mai mari. Şi mai mult, nu totdeauna o problemă poate fi rezolvată la o primă intervenţie. Astfel, dacă mai este necesară o intervenție, se cheltuiesc iar bani pentru controale, deplasări și intervenția în sine. Este păcat ca aceste intervenții să nu se realizeze în ţară, în aceleași condiții. „Parcă 400 sau 600 de km sună mai bine decât 2000 sau 4000 de km. Este mai uşor pentru o echipă de medici să se deplaseze în ţară, oriunde se află pacientul, decât acesta din urmă să călătorească în străinătate, departe de familie și de confortul de acasă”, ne-a spus chirurgul.

Pentru că dr. Mircea Cotul povestea despre mamele copiilor operaţi, am cerut acordul uneia dintre ele de a sta de vorbă despre cumplita experienţă prin care a trecut. Nu a dorit ca numele să-i fie cunoscut, preferând anonimatul, dar cuvintele ei cu siguranţă vor mângâia sufletele altor mame care şi-au pierdut speranţa că pruncii lor pot avea o viaţă normală. „A fost o şansă uriaşă pentru copilul meu. A fost greu să ajungem aici, a fost greu să fiu singură, fără familia mea, fără soţul meu, dar au trecut toate acum. Le sunt foarte recunoscătoare doctorilor şi asistentelor care s-au ocupat de cazul nostru. Le pasă şi acest lucru se vede. Este o experienţă pe care nu o doresc nimănui. Au fost zile în care mă întrebam întruna de ce se întâmplă asta fiului meu: este un înger, de ce trebuie să treacă prin această durere la o vârstă atât de fragedă? În ziua operaţiei cred că n-a fost sentiment pe care să nu-l trăiesc. Am trecut de la agonie la extaz. Familia mea este acasă - îmi lipseşte soţul, îmi lipsesc şi copiii (mai am o fiică de 6 ani şi un băiat de 3 ani). Cred că tot restul vieţii voi avea o iubire specială faţă de acest copil care a trebuit să treacă printr-o intervenție atât de mic fiind. Am descoperit problema copilului meu în spitalul din Pristina, când avea doar nouă luni. Ni s-a spus că trebuie să ne pregătim de operaţie, dar costa prea mult în Italia. Cei de la Fundaţia «Aiutare i bambini» au hotărât să venim aici, în România. Ne-au ajutat foarte mult şi vreau să le mulţumesc pe această cale pentru tot ce au făcut pentru noi. Sunt conştientă că nu multe mame au o asemenea şansă. Dacă nu era fundaţia, mi-ar fi fost foarte greu să strâng acei bani pentru operaţie.

Nu ştiam că există un asemenea spital în România. Am fost surprinsă să descopăr medici extraordinari aici, care şi-au asumat riscul acestei operaţii. Am fost bucuroasă să descopăr afecţiunea cu care m-au înconjurat asistentele şi medicii de aici, eroi cu inimă fierbinte. Nu mi-aş fi imaginat vreodată aşa ceva: toţi cei de aici pun suflet în ceea ce fac şi asta se simte. Sunt fericită că de acum nu voi mai plânge”, ne-a mărturisit mama băieţelului de zece luni din Kosovo.

Copiii cu malformaţii cardiace congenitale sunt operaţi în primul lor an de viaţă

Unul dintre factorii importanţi ai acestei ecuaţii medicale, ai acestui puzzle care odată rezolvat salvează vieţi, este fără îndoială Fundația „Aiutare i bambini”. Stefano Oltolini, coordonator programe internaționale al acesteia, a acceptat provocarea noastră de a ne împărtăşi din ceea ce această fundaţie reuşeşte în lume, prin eforturi susţinute. „Este o fundaţie italiană dedicată doar copiilor, care desfăşoară activităţi atât în Italia, cât şi în alte 42 de ţari. Ne implicăm în diverse domenii, de la educaţie, la sănătate. În domeniul sănătăţii, eforturile noastre sunt concentrate pe chirurgie cardiovasculară. Proiectul despre care vorbim acum este inclus în acest domeniu. Este vorba despre doi copii care vin din Kosovo şi pot să vă asigur că este neobişnuit să-i aducem aici, în România.

Am venit în România în luna ianuarie, când am vizitat spitalul, am cunoscut doctorii și mi-am făcut o idee despre nivelul calităţii şi al serviciilor oferite. În Kosovo nu există nici o posibilitate ca acești copiii cu malformaţii cardiace să fie operaţi. Obişnuiam să îi ducem în Italia, mulţumită acestui program de solidaritate, dar costurile erau foarte ridicate. Aşa că am căutat o altă soluţie. Am găsit-o aici, în acest spital. Serviciile sunt la acelaşi nivel cu cele din Italia, iar costurile sunt reduse la de cel puţin patru ori. Astfel, putem salva patru vieţi în loc de una, cu aceeaşi sumă. Am încheiat un acord şi ştim că vor păstra costurile operaţiei de acest gen la un plafon cât mai redus. La patru operaţii vom plăti trei şi una va fi realizată gratuit de către spital.

Solidaritate înseamnă să găseşti o soluţie pentru problema pe care o ai, să încerci să minimalizezi costurile şi să maximizezi reușitele. Toată lumea are ceva de dăruit: unii medici operează gratuit, structurile îşi reduc costurile, oamenii investesc timp, bani şi abilităţi. Toţi au același scop, privesc în aceeaşi direcţie, şi există o sinergie între toate aceste lucruri. Putem angrena alte mici organizaţii, iar spitalul de aici poate oferi solidaritate la nivel internaţional, nu numai naţional.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate