Editura Evenimentul si Capital

Erinie de disc | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 584 Vizualizari

Vă aduceţi aminte fragmentul din „Spuma zilelor”?... „Desprinse o frunză de ilice din buchetul de pe masă şi luă tortul într-o mână. Învârtindu-l iute în vârful degetului, aşeză, cu cealaltă mână, unul dintre vârfurile frunzei în spirală. – Ascultă!... Spuse el. Chick ascultă. Era „Chloe” în aranjamentul lui Duke Ellington”. (NOTĂ: O vizită sacră la muzeul Boris Vian, exact în legendarul său apartament, aflat în spatele „Moulin Rouge” – unde, din păcate, n-am ajuns – ar fi fost un act de sublim... Pentru cunoscători şi emotivi, la fois prochaine!)

Acum, „par délicatesse”, spre a vă tăia un pic din macaroana alegreţei cu care vă hotărâserăţi să începeţi o nouă săptămână de cântec, joc şi voie bună, mă văd obligat să vă atrag atenţia că azi e luni, zi considerată în dementalul colectiv a fi cea mai complexă şi mai spectaculoasă din cele şapte. Care dispune de o hermeneutică derutantă şi e ambalată într-un pachet de semanteme baban.

Luni, nu e bine să înapoiezi datoriile. Să nu faci plăţi la ghişee sau la tarabe. Arici la buzunare să-ţi pui şi nu te opri din mers! Cică să nu dai bani nici la cerşetori (poate fiindcă s-ar putea, cine ştie, Doamne apără şi păzeşte, să ajungi cândva ca ei!). În fine, la nivelul exemplar-aluziv al langajului un pic „banlieuzard”, e numită „lunea cizmarului”. (NOTĂ: Citind mai la „stânga”, a se căuta „Noapte de Mai” de Macedonski!).

Acum, însă e nevoie să punem, totuşi, lucrurile la punct, să le reordonăm, să le trimitem acolo de unde au (şi am) venit, adică din Paradis, renumitul loc de odihnă, recreere şi verdeaţă. Constatarea e una singură şi valabilă, din păcate, nu doar pentru ziua de luni, ci pentru întreaga noastră existenţă. Nu poţi trăi legănat tot timpul de acordurile celebrei „Chloe”, în aranjamentul lui Duke Ellington. Ar fi o nesimţire faţă de destinul personal (fast program!), oricât ar fi el de clement şi de îngăduitor, să nu intonezi, de pildă, şi „Marşul Funebru” al lui Chopin. Măcar o dată.

Nu se poate ca la masa vieţii să te bucuri la nesfârşit de deliciile ce se topesc în gură ale desertului şi să consumi numai tort cu frişcă, langue-de-chat sau moelleux. Pentru echilibrul bio-pră- păstios al organismului social, rafinamentul necăjit are menirea sa indelebilă de a fi estompat cu pricepere, domol şi fără mişcări bruşte. Trebuie să scapi, câteodată, şi la o porţie (a double one, wtf!) de iahnie – dacă se poate fierbinte, ca-n „Moromeţii”! – însoţită de o salată de varză murată cu piper, nu doar să ciuguleşti din rotiţa de „camembert”. Mai întinge naibii boţul ăla de mămăligă şi-n fiertura de urzici, nu numai „bruschetta” în „fondue”!

Aşadar, se cuvine, uneori, pentru digestia metafizică, să dai pe gât şi-un linguroi de untură de peşte, nu numai să savurezi, plescă- ind, ditamai polonicul de caviar. Altminteri, de pe discul lui Colin, sunetele, acordurile, notele ce se vor ridica – în loc să ne mângâie armonios membrana – vor începe să ne sâcâie ca nişte muşte deşucheate, să bâzâie enervant, rotindu-ni-se în jurul capului şi înfăşurându-ne în pânzele subţiri ale tuturor blestemelor răzbunătoare. Aidoma unor „Erinii”, de care, asta e sigur, nu vom scăpa never. Într-o fantastică povestire a lui Dino Buzzati, personajul principal, patron al unei uriaşe întreprinderi, dispare misterios în timpul unei magistrale partide de golf. În timpul jocului însă el nu se bucură de performaneţele excepţionale, ci dă tot timpul din mână, sâcâit de un roi de „muşte”, pe care – he-heee, aici e „cheiţa” lui Buzzati – doar el le vede. „Ufff, ce muşte scârboase!” – zice el. După ultima lovitură, ceilalţi se duc să verifice dacă mingea a intrat în gaură, da! intrase. Dar... dispă- ruse personajul. Pur şi simplu, era de negăsit. Merg mai departe şi, la marginea pădurii, descoperă crosa. Iar lângă ea – o broască râioasă, imobilă şi respingătoare, năpădită de mii de muşte mari, verzui. Care o mistuiau, încetul cu încetul...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X