„Erdogan nu vrea democraţia, căci ar ameninţa SUPRAVIEŢUIREA sa politică. Kurzii sunt singurii care cer DEMOCRAŢIE în regiune şi pentru asta sunt ŢINTA tuturor, inclusiv a ISIS”

„Erdogan nu vrea democraţia, căci ar ameninţa SUPRAVIEŢUIREA sa politică. Kurzii sunt singurii care cer DEMOCRAŢIE în regiune şi pentru asta sunt ŢINTA tuturor, inclusiv a ISIS”

Figen Yuksekdag, co-preşedinta HDP, partidul pro-kurd din Turcia, denunţă atacurile la care este supusă populaţia kurdă, dar şi partidul său, după lovitura de stat din 15 iulie.

Un interviu realizat de L’Obs.

Care este situaţia kurzilor din Turcia după lovitura de stat eşuată din 15 iulie?

Trăim deja sub o formă de lovitură de stat de un an de zile. Atacurile regimului contra kurzilor au început cu mai multe luni în urmă, unele oraşe din sud-est sunt în ruine. S-au înregistrat aproape 100.000 de morţi din 7 iunie (data alegerilor generale, în care partidul lui Erdogan a pierdut majoritatea absolută în Parlament, mai ales ca urmare a scorului bun realizat de HDP - n.r.).

Ne puteți urmări și pe Google News

După 15 iulie, represiunea s-a extins asupra întregii societăţi, regimul a putut să-şi impună diktat-ul. Au restrâns câmpul de acţiune politică, au redus democraţia, transferând puterea de la Parlament la prefecţi, au găsit ocazia de a instala regimul autoritar pe care îl doreau.

Opoziţia este împiedicată să acţioneze?

Nu putem face nimic. Parlamentul nu mai are nici un cuvânt de spus. Suntem supuşi la sute de urmăriri în justiţie împotriva deputaţilor noştri, evident  din motive politice. Îi acuză pe parlamentarii HDP de „promovarea terorismului” şi folosesc ca dovezi fragmente din discursurile parlamentarilor noştri în apărarea poporului kurd. Prin aceste acţiuni, urmăresc să ne scoată din Parlament.

Dimpotrivă, ar trebui să aibă loc o reconciliere care să îi privească pe kurzi, pe aleviţi, femeile... Însă ei nu doresc democraţia, căci aceasta ar ameninţa supravieţuirea lor politică. Kurzii sunt singurii care cer democraţie în regiune şi pentru asta sunt ţinta tuturor, inclusiv a ISIS.

Armata turcă poartă o ofensivă împotriva ISIS la frontiera cu Siria...

Dar ofensiva turcilor vizează atât ISIS cât şi pe kurzi, care obţineau victorii împotriva ISIS. Noi suntem victime ale acestei ofensive. Lupta dusă de YPD (forţele kurde din Siria – n.r.) a fost singura eficientă vreme de luni de zile, iar kurzii sirieni nu luptă doar pentru a-i apăra pe kurzi, ci şi pe asirieni, pe chaldeeni, pe yazidis, care erau ameninţaţi de un genocid.

Turcii au decis să-i atace pe kurzi pentru a nu exista o regiune kurdă la frontiera lor. O politică susţinută de coaliţia internaţională. Or, nici o coaliţie nu va rezolva conflictele din regiune, dacă nu doreşte democraţia, pe care kurzii sunt singurii care o apără. Cu cine colaborează turcii pe teren acum în Siria? Cu jihadiştii de la Ahrar Al-Sham. Statele Unite şi NATO îşi asumă o mare responsabilitate, lăsând să se desfăşoare un asemenea joc murdar, deoarece consecinţele vor fi grele.

După atâtea violenţe în regiunea majoritar kurdă, pacea pare greu de regăsit. Păstraţi o minimă speranţă?

Multe inimi au fost zdrobite, s-au înregistrat numeroşi morţi din rândul civililor. Însă poporul kurd crede în pace. Pentru a face ca războiul să înceteze, este nevoie de un context democratic. Iar HDP poate juca un rol în rezolvarea conflictului dintre kurzi şi turci. Parlamentarii trebuie să-şi reia responsabilităţile, trebuie înfiinţată o comisie pentru drepturile omului. Oameni înţelepţi pot şi trebuie să rezolve acest conflict.