ERASMUS pentru jurnaliști în proiectul de buget al UE pe 2018

ERASMUS pentru jurnaliști în proiectul de buget al UE pe 2018

În proiectul de buget al Uniunii Europene pe 2018 de 160 de miliarde de euro, buget votat săptămâna aceasta la Strabsbourg, în Parlamentul European, au fost alocate 1,2 milioane euro pentru programul „Erasmus pentru jurnaliști”. Ziariștii care aplică pentru acest program vor putea studia pe perioadă de circq 3 luni în redacțiile oricăriu alt stat membru al UE.

„Printre proiectele-pilot pe care le-am propus pentru bugetul Uniunii Europene pe anul următor se află şi un proiect numit 'Erasmus pentru jurnalişti', prin care vreau să finanţăm, asemeni programului 'Erasmus pentru studenţi', o perioadă de studii în alt stat membru al UE jurnaliştii din orice stat membru al Uniunii, un stagiu limitat ca timp, în principiu trei luni, într-o redacţie dintr-un alt stat membru UE. Adică, dacă eşti jurnalist în România şi doreşti să mergi trei luni să lucrezi într-un alt stat membru al UE pentru redacţia ta de acasă, UE să îţi ofere o mică subvenţie sub forma unei burse care să te ajute cu cheltuielile de întreţinere în locul în care vei merge. Vei fi în continuare arondat redacţiei tale de acasă, vei contribui pentru ea, dar te vei afla trei luni într-o altă redacţie, într-un alt stat membru, te vei întâlni acolo cu jurnaliştii dintr-un alt stat, le poţi oferi lor o perspectivă diferită şi le poţi spune lor lucruri noi. E valoare adăugată pentru ei, e valoare adăugată şi pentru tine”, a declarat europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, care a fost negociatorul-șef al bugetului UE pe anul 2018, citat de Agerpres.

Bugetul UE pe 2018, votat în Parlamentul European. Uniunea ALOCĂ PRIORITAR bani pentru locuri de muncă și securitate

Eurodeputatul a precizat că programul „Erasmus pentru jurnaliști” este util deoarece trimite ziariști în locuri „relevante” pe o perioadă limitată de timp. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Adică, dacă sunt alegeri într-un stat membru al UE, anul acesta au fost alegeri în Franţa, toată lumea a înţeles că alegerile sunt importante, dar dacă eşti o redacţie mică din România nu îţi poţi permite pe cheltuiala ta să trimiţi un jurnalist trei luni la Paris sau oriunde în Franţa să acompanieze un candidat. Prin acest program îţi poţi permite şi eşti ajutat financiar, şi ca redacţie şi ca jurnalist, să trimiţi trei luni un jurnalist acolo. Vreau să fie o bursă a cererii şi a ofertei - jurnalişti care spun că vor să meargă şi redacţii care au locuri libere în anumite perioade şi vor să primească colegi străini. Cred că vor vrea să vină şi în România jurnalişti din alte ţări. Am alocat pentru acest proiect 1,2 milioane de euro din bugetul UE pe anul 2018. Vrem să înceapă în 2018 şi să continue după aceea. Comisia Europeană trebuie să implementeze acest proiect, să stabilească condiţiile şi să decidă şi acea bursă eu îmi imaginez că util ar fi să fie la un nivel care îţi poate acoperi cheltuielile minime de întreţinere în statul respectiv. Cu salariul din ţara ta şi cu acea bursă să îţi poţi acoperi, în principiu, traiul acolo”, a conchis Mureşan. 

MILIOANE de euro alocați din bugetul UE pe 2018 pentru COMBATEREA PROPAGANDEI ruse