Editura Evenimentul si Capital

"Eram obligați să stăm DEZBRĂCAȚI patru ore până când ei decideau pe cine să UCIDĂ". Un supraviețuitor al Holocaustului a povestit ORORILE prin care a trecut la Auschwitz la procesul unui OFIȚER SS

Autor: | | 53 Comentarii | 4685 Vizualizari

Un supraviețuitor a povestit instanței cum a fost forțat să stea dezbrăcat, de 17 ori, în fața naziștilor ore întregi până când aceștia se hotărau pe cine trimit la camera de gazare de la Auschwitz.

Justin Sonder este unul dintre foștii prizonieri care au mărturisit ororile prin care a trecut, în timpul procesului lui Reinhold Hanning, acuzat de complicitatea la moartea a 170.000 de evrei, relatează Daily Mail.

Hanning, în vârstă de 94 de ani, a stat la câțiva metri de martorul său, însă nu a schițat niciun gest, nicio emoție la mărturisirile cutremurătoare ale acestuia, când vorbea despre coșurile negre de fum sau despre oameni împușcați.

Sursă foto: dailymail.co.uk

Sonder a ajuns la Auschwitz la vârsta de 17 ani și a fost ales să lucreze ca sclav pentru compania IG Farben. El a povestit că după aproape patru luni era considerat unul dintre cei mai „bătrâni” prizonieri, de aceea se temea în ziua alegerilor, când nazștii îi așezau pe rânduri și îi forțau să stea dezbrăcați ore bune, până când aceștia alegeau cine este potrivit pentru muncă și cine trebuie ucis.

„Nu am cuvinte să descriu cum a fost, când știai că ai într-o oră sau două puteai muri. Gândurile te îmbolnăveau”, a povestit el cu vocea tremurândă. "Am supraviețuit de 17 ori", adăugând că și-a pierdut 22 de membri ai familiei la Holocaust.

Hanning este acuzat că a fost unul dintre liderii trupelor SS din ianuarie 1943 până în iunie 1944, timp în care sute de evrei din Ungaria au fost aduși în lagăr și uciși.

Deși a recunoscut că a fost în lagărul de la Aushwitz, a negat că a lucrat la secția II-Birkenau, unde 1.1 milioane de evrei au fost uciși. Procurorii susțin că el este vinovat de complicitate la crimă deoarece a ajutat la funcționarea lagărului. Acesta nu a făcut nicio declarație până acum.

Hanning în uniforma nazistă (Foto: dailymail.co.uk)

O altă supraviețuitoare, Erna de Vries, martoră în acest proces, a povestit că naziștii au venit după mama sa în 1943. Deși nu era obligată să meargă cu ea la Auschwitz pentru că tatăl ei nu era evreu, ea a ales să fie alături de ea. Era în lagăr de două luni când un ofițes SS a mutat-o, alături de alte 85 de femei pe jumătate evreice în lagărul de de la Ravensbrueck.

"Au fost cele mai grele zile din viața mea când am fost trimisă la Ravensbrueck, iar mama mea a rămas la Auschwiz, deși unde eram mutată era mult mai bine", a declarat aceasta.

Leon Schwarzbaum, un alt supraviețuitor, aflat acum la 94 de ani, a povestit cum vedea fumul ieșind din hornuri: „Era mai mult foc decât fum. Asta era:  Ardeau oameni”.

Cei trei sunt printre cei 40 de supraviețuitori și familiile acestora care s-au alăturat procesului în calitate de co-reclamanți, conform legii germane.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate