Bagaj suplimentar de vacanță. Epidemia de rujeolă, adusă de copiii românilor din Italia

Bagaj suplimentar de vacanță. Epidemia de rujeolă, adusă de copiii românilor din Italia

Primul focar de rujeolă a apărut, anul trecut, la granița dintre Cluj și Bistrița, la o populația nomadă, și a fost declanșat de o tulpină asemănătoare celei care face ravagii în Italia, a explicat ministrul Sănătății, Florian Bodog. În total, s-au înregistrat deja 17 decese

Între trei și patru milioane de români muncesc în afara țării. Cei mai mulți - peste un milion - sunt în Italia. Iar dintre cei care lucrează peste hotare, 49% au plecat cu familia, notează revista Capital.

Partea proastă e că mulți dintre copiii care sunt plecați cu părinții peste hotare nu au fost vaccinați conform Planului Național românesc de Imunizare și nici nu sunt în evidențele vreunui medic pediatru de aici, ca să se poată ști când și dacă au fost vaccinați în țările în care trăiesc. Sigur e, însă, că vin cu părinții acasă, în vacanțe. Și e posibil să fi venit cu „bagaj suplimentar”.

„Este un semnal de alarmă către toată țările că trebuie să întărească vaccinarea. Părinții să vaccineze. Așa ceva se poate opri prin vaccinare. Are Franța cazuri, are Germania, are Italia foarte mulți. Italia are foarte multe cazuri”, declara, săptămâna trecută, pentru Agerpres, dr. Adriana Pistol, director în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două epidemii cu tulpini asemănătoare

La spusele ei se adaugă și proaspetele declarații ale ministrului Sănătății, care întărește bănuiala că rujeola ar fi „din import”. „Epidemia de rujeolă s-a declanșat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între județele Cluj și Bistrița, la o populație nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. În momentul de față, epidemia din România înregistrează un număr de 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de județe”, explica, vineri, Florian Bodog.

Pe de altă parte, și în țară vaccinarea copiilor a scăzut mult după Revoluție, zeci de mii de copii fiind neimunizați. Și nu pentru că nu s-ar găsi vaccin, din moment ce ultima informare a Ministerul Sănătății arăta că există un stoc 200.000 de doze de vaccinul contra rujeolei, rubeolei și oreionului (ROR).

„Există un segment de părinți nehotărâți, nelă muriți, un pic temători, la care putem încă să ajungem cu argumente științifice, însă există o mare masă de părinți care s-au radicalizat și la care nu mai ajunge niciun argument. Pentru ei este nevoie de lege” explica, cu ceva timp în urmă, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Maita.

Iar rujeola este o boală extrem de contagioasă.

„Toate cazurile de rujeolă s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinați. Mesajul Ministerului Sănătății către toți părinții - imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situația în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce privește prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%, iar în alte opt țări europene acoperirea este între 90-95%, iar restul țărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doază vaccinală are o acoperire de doar 50% și acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, adăuga Florian Bodog.

Vom avea și vaccin pneumococic

Cât privește celelalte seruri cuprinse în Planul Național de Vaccinare, și care nu mai erau pe stoc, Florian Bodog a spus că în momentul de față vaccinul tetravalent este deja în curs de distribuire, fiind vorba de 153.800 de doze, iar pentru hexavalent s-a semnat contractul, urmân ca vaccinul să ajungă la spitale undeva la sfârșitul lunii martie. „În același timp, vom demara procedura pentru a achiziționa vaccinul pneumococic, vaccin care a fost inclus în schema obligatorie de vaccinare a Ministerului Sănătății, dar pentru care până în acest moment nu a fost asigurată finanțarea. În acest an avem asigurată finanțarea și-l vom achiziționa”, a spus Bodog.