Energie ALBASTRĂ sau idei trăsnite? După berea din urină, belgienii fac bere din PÂINE | FOTO
- Arhiva
- 21 septembrie 2015, 10:09
La festivalul de la Roskilde din Danemarca urina participanţilor a fost adunată folosită pentru fabricarea benii. În timpul evenimentului s-au strâns 25.000 de litri de urină, care ulterior au fost reciclaţi pentru a obţine un îngrăşământ pentru orzul necesar producerii unei viitoare beri. După acestă ideie inedită, o făbricuţă din Belgia anunţă că va folosi pâinea nevândută din supermarket, pentru a face din ea bere.
Mizând pe economia circulară sau energia albastră, Brussels Beer Project, creată de doi prieteni, a decis să utilizeze pâinea la producerea uneia din tipurile sale de bere, numită Babylone, relatează slate.fr, preluat de Agerpres.
Unic în ISTORIE. Trupul i-a fost SFÂŞIAT la 1.000 de ani după ce a murit | GALERIE FOTO
Numele se referă la babilonieni care, acum câteva mii de ani, produceau "sikaru", o băutură fermentată, un fel de "pâine de băut". Babylone urmează acelaşi proces de producţie ca majoritatea berilor speciale belgiene, cu o singură diferenţă: malţul din orz se amestecă cu făina de pâine.
"Pâinea este utilizată ca substitut al orzului, lucru care ne permite o economie de orz de circa 30%", a explicat Sebastien Morvan, care a lansat Brussels Beer Project alături de prietenul său, Olivier de Brauwere. El a povestit că ideea le-a fost dată de Rob Renaerts, director şi bioinginer al asociaţiei Coduco din Bruxelles.
"Acum trei ani am cercetat risipa de pâine din Bruxelles. Am aflat atunci că în ţările baltice se fabrică kvasul, băutură alcoolică pe bază de pâine. Dacă ne gândim bine, nu există aşa multe diferenţe între compoziţia pâinii şi cea a berii. Mi-am pus atunci întrebarea de ce nu s-a făcut acest lucru la Bruxelles. După trei săptămâni m-am întâlnit cu Sebastien pentru altceva şi am vorbit despre acest lucru", a spus Renaerts.
"Am spus imediat da, fiindcă filosofia noastră este să luptăm împotriva risipei, mai ales că pâinea reprezintă 12% din totalul deşeurilor alimentare", a adăugat Sebastien Morvan.
După lansarea ideii, cei doi tineri întreprinzători au fost nevoiţi să găsească cea mai bună metodă de a transforma pâinea în făină. "A trebuit să găsim un cuptor bun, temperatura potrivită şi mixerul adecvat ca să ajungem la rezultatul scontat", au mărturisit ei. Aceştia au precizat că materia primă provine din stocurile nevândute în ajun în trei supermarketuri din capitala belgiană.
Berea Babylone, lansată în luna februarie a acestui an, este tot mai cerută şi se pare le-a plăcut celor care au încercat-o, dacă se ia în considerare nota obţinută pe RateBeer (91 din 100 la categoria sa), site pe care se pot da note berilor preferate. Producţia se va dubla în curând, aşa încât, dacă echipa se gândea iniţial să producă 5 tone de făină necesară pentru umplerea a 100.000 de sticle, acum prevede să ajungă la 10 tone pentru a obţine o producţie de peste 200.000 de sticle pe an. Firma are ca obiectiv să creeze 20 de beri noi pe an şi să devină una dintre cele mai inovatoare fabrici de bere din Europa.
S-au îndrăgostit de IARBĂ? Chinezilor le RĂSAR floricele în vârful capului | GALERIE FOTO
"Cea mai bună prietenă a mea s-a CĂSĂTORIT cu bărbatul care m-a VIOLAT" | GALERIE FOTO
Îi RECUNOŞTI? Imagini NEMAIVĂZUTE cu mari vedete, în ipostaze inedite | GALERII FOTO
Suferă de atrofie musculară, dar întruchipează cu succes rolul lui Mad Max | GALERIE FOTO şi VIDEO