Editura Evenimentul si Capital

Panaceul investițiilor riscante: energia regenerabilă la Cernobîl, în zona de excludere

Autor: | | 12 Comentarii | 1906 Vizualizari

Dezastrul nuclear de la Cernobîl are efecte majore în timp, iar Ucraina trebuie să gestioneze urmările dezastrului din Uniunea Sovietică în același timp cu problemele de reforme, anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei.

Iată însă că această abordare nu e dirijată unilateral, ci are și efecte secundare benefice.

Una dintre cele mai căutate zone de amplasare a unor unități de producție, care să nu implice prezența constantă a unor angajați, este zona de excludere, respectiv zona de securitate din jurul centralei atomo-electrice de la Cernobîl. Este zona în care nu e permisă intrarea persoanelor, pe motiv că încă nivelul de radiație e mare, având în vedere perioada de înjumătățire a materialelor radioactive grele emise de către explozia de la Cernobîl, în plus zona de protecție a centralei însăși e supravegheată îndeaproape.

Pe de altă parte, Ucraina dorește să profite și de acel teritoriu vast pentru a-și sprijini economia. Ca urmare, aici a fost creat un spațiu pentru ca orice companie doritoare să poate instala capacități de producție care nu presupun prezența constantă sau intrarea/ ieșirea personalului uman. Iar cele mai savuroase financiar sunt investițiile în energie regenerabilă.

Recent, ministrul Ecologiei din Ucraina, Ostap Semerak, a anunțat că așteaptă cea mai mare investiție în energie solară pe care urmează să o facă compania Engie SA, valorând 1,25 miliarde de dolari, într-o centrală enormă de producție a energiei solare cu panouri ce urmează să acopere o vastă parte a zonei de securitate de la Cernobîl. Investiția franceză este agreată, cu atât mai mult cu cât Franța are expertiză în energia nucleară și știe foarte bine care sunt precauțiile pe care oamenii care au nevoie de acces secvențial în zonă este necesar să le adopte.

Dacă ministrul a dat publicității contactul companiei cu guvernul ucrainean în legătură cu intenția de a dezvolta energia curată în aria de securitate de la Cernobîl, Engie SA a confirmat negocierile cu guvernul ucrainean, dar fără a da detalii despre proiect. La această oră, 60 de companii sunt interesate de proiecte în acea zonă de excludere a centralei atomo-electrice de la Cernobîl.

Atractivitatea acestui tip de proiecte este dublă: mai întâi investirea într-un loc periculos și care satisface o nevoie a guvernului ucrainean, de a produce ceva în zona cu radioactivitate crescută, fără a afecta, însă personalul uman – deci numai investiții ce nu reclamă prezența umană masivă și constantă în zonă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate