Editura Evenimentul si Capital

Energia fotovoltaică a „explodat”. Cât din producţia locală vine de la soare

Autor: | | 1 Comentarii | 1961 Vizualizari

Schema generoasă de sprijin pentru energiile regenerabile pe care autorităţile au adoptat-o a făcut ca şi investiţiile în domeniu să crească spectaculos. Anul trecut, 15% din energia produsă local a provenit din surse „verzi”, şi aici vorbim de soare, vânt şi biomasă. Dacă adăugăm şi energia produsă în hidrocentrale, procentul creşte la 40%, ceea ce ne plasează în fruntea statelor membre la acest capitol. În plus, depăşim cu mult ţinta asumată pentru 2020, ca 24% din consum să fie din surse regenerabile.

De departe, cea mai spectaculoasă creştere în ultimii trei ani a avut-o energia fotovoltaică, potrivit datelor publicate de Ministerul Energiei. Nici nu e de mirare, dat fiind că este investiţia e cel mai bine recompensată în România.  

Plătim printre cele mai mari subvenţii din lume

Prin legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pentru fiecare MWh livrat în reţea din surse fotovoltaice un investitor primea 6 certificate verzi, al căror cost variază între 27 şi 55 euro/certificat. Asta înseamnă că, pe lângă preţul de vânzare a energiei, compania mai putea primi de la consumatori încă 330 euro pentru un MWh. Enorm! Pentru că facturile consumatorilor au început să crească alarmant, Guvernul a decis să amâne până în martie 2017 acordarea a două certificate verzi, investitorii rămânând cu patru. 

Comparativ, la eoliene sprijinul era de 2 certificate verzi. Chiar şi aşa, România plăteşte energiilor regenerabile una dintre cele mai mari subvenţii din lume.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

marţi, 17 octombrie 2017 Autor: Adam Popescu

PRĂBUȘIREA lui Donald TRUMP! Au anunțat ACUM

marţi, 17 octombrie 2017 Autor: Adam Popescu

Anunț despre FIREA: A dat LOVITURA

marţi, 17 octombrie 2017 Autor: Adam Popescu

VESTE BUNĂ pentru TOȚI ROMÂNII

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate