Editura Evenimentul si Capital

Emmanuel Macron vrea încă 600 de spioni. DGSE, sau arta spionajului ”á la française”. Racii au un potențial bun, Scorpionii au o zi bună │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4253 Vizualizari

Macron a făcut două lucruri bune, săptămâna trecută. La ”Viva Tehnology 2017” a anunțat că instituie un fond prezidențial de 10 miliarde € ca să sprijine tinerii întreprinzători și nu numai, start-up-urile. Și a dat banii ceruți de DGSE, în timpul unei analize-discuții cu directorul Bernard Bajolet și adjuncții executivi.

 

HOROSCOP  Pe 19 iunie s-au născut Kathleen Turner, Paula Abdul, Salman Rushdie, Blaise Pascal, Louis Jourdan, George Călinescu, Irina Petrescu, Malvina Urşianu, Constantin Ţoiu.

În calendarul fix creştin este Sf. Paisie cel Mare şi Sf. Apostol Iuda, ruda, fratele Domnului, susţinătorul unuia dintre pilonii Pământului (poate, Atlas?).  Românii lucrează numai pe mâncare şi băutură (clacă), ca să fie feriţi de: potoape, grindină, surpături ale pământului, lovituri, bube, lupi, boale diavoleşti, dar mai ales Iuda e rău de cutremure (Th.Speranţia). Un reper foarte vechi, probabil de dinainte de geto-daci.

 

Caracterul malefic a zilei a fost dat prin confuzia de nume cu celălat Iuda, Iuda Samarineanul, Iscariotul, arhetipul trădătorului.

 

„Zi diavolească” se spune în popor. Fără îndoială, catalogare preluată de la preoţii creştini. Desconsiderarea perioadei dinaintea creştinismului a adus deservicii imposibil de evaluat Europei, spunea marele istoric şi teolog, Gustav Adolf von Harnack. „Practic, s-a recurs la o secţionare a rădăcinilor europene la nivelul secolului al IV-lea” spune savantul.

 

Probabil, şi aici se speculează din plin, era vorba de începutul serbărilor solstiţiului de vară. Cea mai importantă sărbătoare europeană de peste an. Culturile vechi europene, civilizaţia europeană, s-a născut în Sud, Grecia, Roma, iar mitologiile respective erau solare. Soarele a fost adorat în tot bazinul Mării Mediterane, locul comun al dezvoltării Civilizaţiei Europene.

Mitologia Nordului cu îngheţul final şi Amurgul Zeilor atât de dragi lui Hanns Hörbiger şi naziştilor, a fost partea negativă, polaritatea cealaltă a mitului solar şi de aceea de nelipsit, pentru că polul Sud nu poate exista fără polul Nord, pozitivul fără negativ, lumina fără întuneric!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Se pare că aceste sărbători solare durau mai multe zile, cu punctul culminant răsăritul Soarelui în ziua solstiţiului de vară. Se crede, fără vreo dovadă istorică, că ziua de 19 iunie era dedicată forţelor telurice, zeilor subpământeni. De aici concluzia populară că „Sf. Iuda este rău de cutremure”!

 

HOROSCOP   Președintele Franței, Emmanuel Macron, își joacă rolul de ”macho”, încercând, după cum a spus chiar el, să-l imite pe marele general de Gaulle. Bun, diferența de... statură este mare, dar este bine că omul are modele, exemple de urmat, înalte!

Aproape sigur de victoria în legislative, Macron a făcut două lucruri bune, săptămâna trecută. La Viva Tehnology 2017 a anunțat că instituie un fond prezidențial de 10 miliarde € ca să sprijine tinerii întreprinzători și nu numai, start-up-urile. Și a dat banii ceruți de DGSE, în timpul unei analize-discuții cu directorul Bernard Bajolet și adjuncții executivi.

DGSE, Direction Générale de la Sécurité Extérieure, de mult miorlăia, ca o pisică udă, prin palatul Elysee că nu are bani și că spionii francezi sunt cei mai prost plătiți din lume. Și că mai are nevoie de încă 600 persoane, de personal calificat, în curs de un an de zile, ca să respecte cifra stabilită de 7.000 de spioni cu acte în regulă. Și spionii ies la pensie, nu-i așa? Așa că DGSE angajează! Pe cine anume? Tineri, poate studenți chiar, în ultimul an de studii. Dar să vedem ce spune chiar DGSE, în ofertă:

Informatica și telecomunicațiile ocupă un loc important în lumea actuală, care a devenit o lume digitală. DGSE prin misiunea care i s-a încredințat, trebuie să fie un actor important în acest domeniu. Dacă sunteți cetățean francez, cu cazier curat, inginer și stăpâniți și o limbă străină puteți aplica pentru unul dintre posturile multiple următoare:

  • Șef de proiect în informatică sau telecomunicații
  • Inginer de baze de date
  • Inginer R&D cu aplicație informatică și telecomunicații
  • Inginer de sistem
  • Inginer în securitatea informatică
  • Inginer sau Matematician specializat în coduri și criptografii
  • Asistent consultant informatician
  • Analiști programatori
  • Tehnicienii de telecomunicații și rețele

DGSE mai are nevoie de lingviști. Chineza, araba, farsi, rusa sunt primele menționate. Nu vă repeziți, NU se caută specialiști în română, sau români. Probabil că au destui.

Directorul Bernard Bajolet, șeful spionilor francezi, este un tip bine, cu barbișon și mustăți. Cred că a vrut să semene cu faimosul cardinal Richelieu, a cărui rețea de spioni a fost the best, money can buy! Pentru că spionajul se face cu bani. Mulți. Bancul francez spune că la sfârșitul discuției, președintele Macron i-a spus directorului DGSE: ”Bine, bine, înțeleg problemele, de cât de greu se obțin informațiile, de lupta voastră contra musulmanilor și a ciberatacurilor și de faptul că mai aveți nevoie de personal. Cât? De câți bani aveți nevoie?” Directorul Bernard Bajolet, în buna tradiție a casei, unde se face mai totul pe mutește, nu știi cine ți-a pus un microfon, a luat o notiță, a scris o cifră și i-a dat-o președintelui. Macron a făcut ochii mari, a înghițit în sec și a spus:  ”Acceptați un cec cu plăți parțiale?”

Uitându-mă cu invidie la DGSE, pentru că nu au avut decât două eșecuri notabile, hai trei, în ultimii patruzeci de ani, decelez interesul francezilor, pe două direcții: ce fac, ce gândesc, ce știu cei mari și tari și sfera franceză de interes, fostele lor colonii. Europa vine pe locul trei. Macron, se pare, că continuă strategia.

Spionajul francez are o istorie colosală, documentată încă din secolul XII. Cavalerul d’Eon, Schulmeister, spionul lui Napoleon, Mata Hari, La Chatte – numai câteva nume îmi vin în minte.

Arta spionajului, la francezi, se îmbină cu o anumită eleganță, dar și perversiune aristocratică. ”Noi mergem mai departe decât pot diplomații!” spune directorul Bernard Bajolet, parafrazându-l, într-un fel, pe Talleyrand. După Războiul Rece, francezii au pus la punct un sistem de spionaj foarte cu cap. Doar își spionează și prietenii, aliații. Clasic era ca un diplomat, secretarul trei cu cultura, de exemplu, să fie și șeful antenei de spionaj din țara respectivă. Încet, cu grijă și cu bani, punea la punct o rețea de spionaj, conform cu misiunea primită de la Paris. Dacă contraspionajul local se prindea, diplomatul devenea persona non grata era expulzat și rețeaua, cetățenii respectivi erau arestați.

 

În prezent este foarte greu să mai depistezi șeful rețelei și deci, existența unei rețele. În Rusia, de exemplu, sunt 27.000 de firme cu participare franceză. Una, sau mai multe dintre ele, este centrala de spionaj. Care? Cine? Unde? Că mai toate firmele fac același lucru… cel puțin în Rusia! Mai mult, spionajul á la française presupune secvențe, sunt implicate multe, foarte multe persoane, care fiecare face o activitate legală, dar, pe total… De aceea DGSE are nevoie de personal, cât mai mult personal. Pentru că spionii se pierd în peisaj, se camuflează prin diversitate. Nu mai sunt timpurile Războiului Rece. Îmi amintesc de un banc de atunci. Într-un bloc, la ușa unui anume Ionescu sună un francez. ”Salut! Sunt unchiul vărului tău!” Ionescu se uită bine și spune ”Tovarășe, nu știu cine ești, dar nu am văr și deci nici unchi” Francezul insistă: ”Domnule Ionescu, sunt unchiul vărului tău, ce, ați uitat parola?”   ”Aaa, parola, mai urcă matale două etaje, Ionescu spionul stă la etajul cinci!”

HOROSCOP  Este ziua când o pomenim pe deosebita Malvina Urșianu. Am întâlnit-o o singură dată, parcă în anul 1968, în biroul tatălui meu, care era în Comitetul de Cultură și Artă, la Casa Scânteii, conducea muzeele. Nu știu ce vorbiseră mai înainte, dar tata și-a aranjat cravata, și-a netezit părul dat pe spate și a plecat la șef, la Pompiliu Macovei. A lipsit mult, cam o oră. Malvina m-a ținut de vorbă, despre filme. A fost uimită de câte știam, chiar tehnică cinematografică. Tata a venit înapoi după o oră, cu un zâmbet pe față și cu ochii luminoși, așa era el. ”Malvina, nu avea grijă, s-a rezolvat, vezi de treaba ta, să faci filme frumoase!” Cred că tata i-a pus atunci o ”pilă”la pile egale, meritul contează! Și Malvina Urșianu a făcut filme! Zece filme. Toate, de autor, adică ea era și scenarist și regizor. Unic la noi și poate și în lume, nu știu exact. Filmele ei au ceva complex, deosebit, elitist, je ne sais quoi, semnătura ei personală. Sigur că în seara asta o să revăd ”Serata” un film din anul 1971, îmi place foarte mult, mai ales pentru atmosferă, cred că pentru filmul ăsta a intervenit tata.

Apoi o să mă joc puțin cu Miki, dacă nu a adormit, cățelușa s-a îngrășat prea tare, parcă este o focă și trebuie să facă mișcare. Sau, să lăsăm pe mâine, pentru că, în definitiv, mâine este o altă zi!

                                                  ⃰    ⃰    ⃰

 

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș

Articole salvate