Emil Boc sare la gâtul Guvernului: ”Și nouă ni s-a propus să naționalizăm pilonul ll de pensii și am refuzat”

Emil Boc sare la gâtul Guvernului: ”Și nouă ni s-a propus să naționalizăm pilonul ll de pensii și am refuzat”

Primar al Clujului și fost premier al României, timp de patru ani, între 2008 și 2012, Emil Boc a spus că naționalizarea pilonului ll de pensie, reprezintă o naționalizare a banilor românilor, fără ca aceștia să fie întrebați dac sunt de acord cu acest lucru.

Emil Boc a recunoscut că specialștii în economie l-au sfătuit, în perioada în care era premier, să ”confiște” bani din pilonul doi de pensie. ”Nici în cele mai grele vremuri de criză economică nu ne-am atins de pilonul doi de pensii. Este o greseală enormă, este un semnal extrem de prost pe care România îl dă, și eu vorbesc din perpesctiva cetățeanului, al interesului public și al investitorilor care se uită la această țară cum evoluaează. În anii grei de criză, în 2010, când nu aveam banii, când ni se închidea exercițiul financiar al zilei, pentru că de la plus opt la sută, creștere economică, ne-am dus la minus șapte la sută, în timp ce cheltuielile permanente ale statului crescuseră. În 2009, când am ajuns la minus șapte la sută, deficit bugetar, dar cheltuielile statului au rămas ca și când era o creștere economică de plus opt și un deficit de minus cinci. Și atunci a trebuit să luăm niște măsuri pentru a ne încadra în anumite prevederi bugetare”, a spus Emil Boc.

Fostul premier a mai precizat că a refuzat să naționalizeze pilonul doi de pensii, deoarece ”am avut respect pentru banii pe care românii i-au acumulat din munca lor și nu avem voie să îi tratăm din această perspectivă, ca un moft guvernamental. Este o greșeală din acest punct de vedere ca acum această problemă să fie pus din nou în discuție”.

În vremuri de creștere economică, a mai spus fostul premier, un Guvern responabil trebuie să ia măsuri pentru ca o eventuală criză mondială să nu ia țara prin nepregătite. ”Nu poți să îți lovești punctele tale tari din dezvoltarea economică. Iar pilonul de pensii este un astfel de punct și nu este normal să te atingi de el, ca stat. În toată lumea cînd ești pe creștere economică trebuie să iei măsuri pentru vremea rea. Când am avut vremuri bune în 2006-2007, am păpat toți banii, inclusiv din vânzarea BCR-ului, și ne-am trezit în 2008, complet nepregătiți. Acum în vremuri bune ar trebui să investim mult mai mult în ceea ce ne face competitivi și rezistenți, să facem investiții, nu să băgăm banii în consum. În vremuri grele, trebuie să ne pregătim, și să avem pilonii asigurați. Nu este altă formă de protecție socială în lumea asta decât locul de muncă, dacă ai loc de muncă, ai și bani pentru asigurarea de sănătate, pensie, să te bucuri de viață. La Cluj, am aplicat bine această strategie, pentru că avem un șomaj de unul la sută”, a mai spus Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News