Editura Evenimentul si Capital

Elisabeta a II-a, o regină încă iubită de supuși, după 65 de ani de domnie

Patru generații ale familiei regale britanice, într-o fotografi ece foarte reușită, ce va rămâne în arhivele istorice FOTO: AGERPRES
Autor: | | 0 Comentarii | 1123 Vizualizari

Suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a împlinit, săptămâna aceasta, 90 de ani. În 2015, a fost votată cel mai bun monarh britanic din toate timpurile, iar monarhia se bucură de susținerea a 68% din populație

Britanicii sărbătoresc domnia lungă și demnă a Elisabetei a II-a și îi aduc un omagiu pentru întreaga ei activitate în fruntea unui puternic regat al lumii. Elizabeth Alexandra Mary s-a născut pe 21 aprilie 1926. A fost primul copil al viitorului rege George al VI-lea și al ducesei de York.„Prinţesa Elisabeta a fost o fetiţă cuminte, retrasă, foarte ordonată”, povestea Sarah Braford, autoarea cărţii „Elisabeta”.


FOTO: Regina Elisabeta a Marii Britanii, o prezență luminoasă și distinsă, chiar și la vârsta de 90 de ani FOTO: AGERPRESUn model pentru familie

Regina este „un adevărat model pentru ceea ce ar trebui să fie un bun monarh’’, a spus, recent, prințul William, al doilea în ordinea succesiunii la tron. El a lăudat modul în care suverana şi-a îndeplinit îndatoririle, dar şi toleranţa şi angajamentul ei faţă de problemele celorlalţi, în cei 65 de ani de domnie.

Curajoasă și demnă

Elisabeta era o tânără prințesă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar tatăl ei, regele George al VI-lea, îngrijorat pentru siguranța familiei, când Londra a fost bomdardată de nemți, a trimis-o, împreună cu sora ei, prințesa Margareta, la Castelul Windsor, la 50 de km de capitală. Ulterior, ea și-a convins părinții să o lase să se înroleze în Serviciul de Transport Auxiliar, unde a învățat să conducă și să repare ambulanțe și camioane, pe perioada conflictului.În 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat, pentru a se căsători cu femeia divorțată pe care o iubea, Wallis Simpson. Așa că tatăl ei a moștenit tronul, iar ea era următoarea în linia de descendență.

Regina şi prinţul Philip, veri de rangul trei, au devenit soţ şi soţie în 1947. Cei doi au patru copii: Charles, Anne, Andrew şi Edward, opt nepoți și cinci strănepoți.

În 1952, tatăl ei s-a îmbolnăvit și a trimis-o pe Elisabeta și pe soțul ei, într-un turneu prin regat. Erau în Kenya, în 6 februarie 1952, când ea a fost anunțată că regele a murit. A devenit regină, dar ceremonia oficială de încoronare a avut loc un an mai târziu.

Cel mai dur an, numit de Elisabeta „anul oribil”, a fost 1992. Atunci, trei dintre copiii săi au divorţat, a izbucnit un incendiu la Castelul Windsor, iar Regatul Unit a intrat în recesiune.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate