Editura Evenimentul si Capital

„DEZERTOR” din Austro-Ungaria, VOLUNTAR contra BOLȘEVICILOR, DEȚINUT POLITIC în comunism. Elie Bufnea și Corpul Voluntarilor Ardeleni din Primul Război Mondial

Autor: | | 5 Comentarii | 4974 Vizualizari

Elie Bufnea a trăit între 1897 și 1987, fiind un ofițer român exemplu al Corpului Voluntarilor Ardeleni, luptând contra imperiului bolșevic în Siberia și Extremul Orient, împreună cu alte sute de voluntari români din Transilvania și Bucovina, în perioada 1918-1920.

Născut în comuna Runc din Apuseni, Elie Bufnea s-a înrolat în armata chezaro-crăiască, obținând gradul de ofițer, scrie Historia.ro. Elie Bufnea s-a aflat printre românii ardeleni aflaţi în Moldova, singura parte din România rămasă neocupată de forţele Puterilor Centrale. Aici au apărut dificultăți majore pentru românii ardeleni care fugiseră din armata austro-ungară şi se înrolaseră în cea română, fiind considerați trădători de țară de către autoritățile austro-ungare și condamnați la moarte.

Elie Bufnea și ofițerii voluntari ardeleni nu au dorit să aibă această soartă, luând decizia să traverseze Imperiul rus până în Siberia, formând ulterior al doilea Corp de Voluntari Ardeleni, cu scopul de a lupta în continuare până la realizarea visului de Unire a Transilvaniei cu România.

După mai multe luni de mers prin Rusia, Elie Bufnea a ajuns în Siberia, primind gradul de ofițer, reușind ulterior să traverseze Rusia, împreună cu ceilalți voluntari, până în Extremul Orient. Odiseea Corpului II de voluntari ardeleni și bucovineni s-a terminat în anul 1920.

El a mai îndeplinit diferite sarcini militare în Extremul Orient până în anul 1921, ajungând până în Japonia. După terminarea Primului Război Mondial, acesta a revenit acasă, unde a devenit avocat, susținând mai multe conferințe pentru promovarea meritelor voluntarilor ardeleni, parte a armatelor care au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În anul 1931 a fost decorat cu Ordinul "Ferdinand I" cu spade şi panglică, şi cu Ordinul "Coroana României", în grad de comandor, în anul 1933. Mai mult, Elie Bufnea a mai fost decorat cu diverse medalii şi ordine străine.

Dar greul pentru eroul Elie Bufnea nu s-a oprit aici, în anul 1948 fiind întemnițat de regimul comunist pentru faptele sale de arme din timpul Primului Război Mondial, probabil pentru că luptase împotriva bolşevicilor ruşi, dar şi pentru scrierile sale. Pe rând a fost ținut la închisorile din Jilava şi Aiud şi în coloniile de muncă de la Peninsula-Valea Neagră şi Canal Dunăre-Marea Neagră, de unde a fost eliberat în anul 1955.

Cele mai cunoscute volume ale sale cu tema faptelor de arme ale voluntarilor ardeleni din timpul Primului Război Mondial sunt „Cruciaţi, tirani şi bandiţi - În Rusia sovietelor” şi „Cruciaţi, tirani şi bandiţi - În Siberia lui Kolceak”. „Revoluţia de eliberare naţională a Transilvaniei. Unirea (1914 – 1918)” a fost publicată după moartea acestuia, în anii 90, din cauza conținutului care nu era permis de regimul comunist din România.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate