Elevii SRI pregătesc planul PSD pentru serviciile secrete

Elevii SRI pregătesc planul PSD pentru serviciile secrete

Principalul partid de guvernământ a stabilit ieri să înfi ințeze în Parlament o comisie specială de „actualizare” a legilor siguranței naționale, în mijlocul acuzațiilor legate de implicarea unor servicii secrete în politică.

Conducerea centrală a PSD a decis, ieri, ca partidul să redacteze un proiect de modificare a „vreo 15 legi” din domeniul siguranței naționale, a anunțat președintele formațiunii, Liviu Dragnea.

El a avansat miercurea viitoare drept „termen realist” de înființare în acest sens a unei comisii speciale a Camerei Deputaților și Senatului. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare al PSD-ului, și-a exprimat ieri acordul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre legile pe care le va discuta viitoarea comisie parlamentară se numără legile de organizare și funcționare a celor patru servicii secrete - SRI, SIE, STS și SPP, legea siguranței naționale, legea privind prevenirea şi combaterea terorismului, legea privind protecţia informaţiilor clasificate, legea de organizare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) și legea privind statutul cadrelor militare.

Perspective

Surse parlamentare au relatat ieri EVZ că în coaliția de guvernare se ia în calcul înființarea unei autorități unice de interceptări aflată în subordinea Parlamentului sau a Guvernului, idee avansată public de Tăriceanu. În arcul guvernamental a mai fost avansată ideea de trecere a două servicii secrete - STS și SPP - de sub autoritatea Președintelui României în subordinea Guvernului, au relatat pentru EVZ surse din coaliție.

 

Școliți la SRI

„Coordonatori” ai pachetului legislativ au fost desemnați senatorul PSD Claudiu Manda, președinte al comisiei parlamentare de control a activității SRI, și deputatul PSD Gabriel Vlase, fost președinte al comisiei parlamentare de control a activității SIE. Manda și Vlase au absolvit în 2005 cursurile Colegiului Național de Apărare, după care Manda a urmat un curs la Colegiul Național de Informații din cadrul SRI (2011), în timp ce Vlase a obținut în 2010 titlul de doctor în științe militare și informații, la Academia Naţională de Informaţii, o facultate din cadrul SRI.

 

 Restaurare

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au afirmat în repetate rânduri că în România funcționează un „stat paralel” format inclusiv din persoane din serviciile secrete care încearcă să influențeze deciziile politice.

După o ședință a deputaților PSD din 31 ianuarie 2018, Dragnea spunea despre modificarea legilor SRI și SIE că cele două servicii secrete trebuie „să fie ajutate să se concentreze mai mult către obiectivele care au stat la baza rațiunii pentru care au fost înființate, cele esențiale”.

În discursul rostit la Congresul PSD din 10 martie, Liviu Dragnea a detaliat. „PSD va iniția procesul de reașezare constituțională și funcțională a instituțiilor nedemocratice care acum ceva timp, sper doar acum ceva timp, și-au uitat rostul și locul în societate. Legile de funcționare a serviciilor secrete vor fi actualizate”, a spus acesta.

El a explicat că unul din principalele obiective ale partidului este „restaurarea” drepturilor și libertățile cetățenești care au fost „încălcate ani la rând” prin „supravegherea ilegală a cetățenilor acestei țări prin instituții de forță care nu au avut și nu au acest drept”.

 

Bilanț mut

SRI și-a prezentat, ieri, cu ușile închise, bilanțul activității pe anul 2017. Spre deosebire de anii trecuți, când evenimentul a fost public și presa a fost invitată să asiste la ședință, evenimentul de ieri nici măcar nu a fost anunțat printr-un comunicat de presă. Prezent la eveniment, președintele Klaus Iohannis nu și-a trecut în programul oficial participarea la bilanțul serviciului secret. Iohannis a plecat după aproximativ două ore de la sediul SRI, fără să facă declarații.