LEGE: Elevii sunt agresivi? Părinţii fac închisoare

LEGE: Elevii sunt agresivi?  Părinţii fac închisoare

La North Tronawanda, greşelile fiilor cad pe umerii părinţilor. În oraşul din nordul statului New York a fost aprobată o lege care ar trebui să reducă cazurile de agresiuni în şcoală. Legea stabileşte că dacă un elev se face vinovat de un act de agresiune cel puţin de două ori într-o preioadă de 90 de zile, responsabilitatea va cădea pe părinţi care vor fi condamnaţi la două săptămâni de închisoare şi la plata unei amenzi de 250 de dolari.

Legea a fost foarte aprig dorită de un grup de părinţi conduşi de Victoria Crago. Fiul acesteia, un copil din clasa a VII-a a fost agresat de alt băiat în luna mai. Atacul a fost destul de violent şi femeia a hotărât să organizeze o mişcare antiagresiuni. A găsit teren fertil şi fiindcă orăşelul, care are 35.000 de locuitori, suportase o undă de vandalisme din partea unei bande de puştani de nici 13 ani. Poliţia era neputincioasă în faţa copiilor de acestă vârsta, iar legea nu prevede pedepse.

Iată deci ideea  de a atrage părinţii. Aprobată în unanimitate de consiliul local, legea stabileşte ca tatăl şi mama va trebui să  se asigure că fiii lor de sub 16 ani se vor supune directivelor consiliului. Iar directivele sunt clare: interzicerea totală de a săvârşi acte de agresiune, este interzis să stea pe-afară neînsoţiţi după ora 23:00 în zilele de şcoală şi ora 24:00 în weekend-uri. Dacă un copil va încălca aceste reguli de cel puţin două ori timp de trei luni, părinţii vor fi cei pedepsiţi.

Inspectorul şcolar al districtului, Gregory Woytila explică: ''Sperăm să nu recurgem la această lege. Dar dacă ne vom afla în cazuri extreme, nu vom ezita s-o aplicăm''. Avocatul Luke Brown adaugă: ''E dorinţa noastră de  a aduce în atenţia părinţilor problema pentru a conştientiza că ea există''. Statisticile naţionale sunt destul de clare: 30% dinre copiii şcolilor generale au sesizat că au fost obiectul agresiunilor''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experţii în drept nu sunt siguri că hotărârea din North Tonawanga este constituţională. Dar în acelaşi timp nu e prima oară că un oraş american recurge la legi asemănătoare. În urmă cu 4 ani,  oraşul Plower, în Wisconsin, a adoptat o prevedere asemănătoare care s-a dovedit a fi crucială pentru a rezolva situaţia, în aşa fel încât n-a mai fost nevoie ca părinţii să ajungă să fie închişi: ''Legea a fost una de răsunet şi în acest fel am obţinut atenţia comunităţii. N-am spus părinţilor cum să-şi educe copiii, ci le-am spus pur şi simplu să-i educe şi basta!'', titrează presa americană.