Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE. Elena Udrea: "Şefii instituţiilor au ajuns în funcţii cu sprijin politic. Mi-e greu să cred că acţiunile lor sunt obiective!"

Elena Udrea
Autor: | | -1 Comentarii | 8067 Vizualizari

Într-un interviu acordat în exclusivitate, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului respinge noile acuzații formulate de DNA și neagă că ar fi proprietarul din umbră al „Evenimentului zilei”.După ce DNA a cerut începerea urmăririi penale împotriva sa, într-un nou dosar de corupție, Elena Udrea a acceptat primul interviu după formularea noilor acuzații de către procurori. Am încercat să lămurim afacerea „Hidroelectrica”, dar și multe altele.

- Simona Ionescu: Ca să fie lucrurile limpezi, o să încep cu o problemă care ne interesează în mod direct pe noi, jurnaliștii de la EVZ. Am aflat cu surprindere, de la colegi din presă – „pe surse”, că sunteți patronul acestui ziar. Ce este cu povestea asta?

- Elena Udrea: Eu nu am aflat cu surprindere că am un nou dosar penal. Însă acuzația că aș deține „Evenimentul zilei” a fost și pentru mine neașteptată. Nu sunt și nu am fost niciodată patron, proprietar al acestui ziar. Nici minoritar, nici majoritar, așa cum nu am fost niciodată proprietar la B1, la Realitatea sau la RTV.

- Nu ați fost la Congresul Mișcării Populare. De teamă? Sau vă gândiți să vă retrageți din politică? V-a abandonat Traian Băsescu, așa cum au fost știrile în acea zi?

- Da, de 11 ani, Traian Băsescu mă tot abandonează și mă ține în brațe, dacă ar fi să mă iau după ce spune presa! Nu am fost la Congres pentru că nu mai sunt membru al Mișcării Populare și pentru că, în momentul de față, proiectele mele nu sunt legate de activitatea politică. Sunt proiecte care țin de activitatea de parlamentar și sunt preocupată de a demonstra, în dosarele penale întocmite de DNA, că acuzațiile sunt neadevărate și că unele sunt făcute cu rea-credință.

- Ați ajuns la al treilea dosar penal, dar tot nu ne-am lămurit cu multe lucruri din primele două. Ați făcut și afirmații noi. Doamna Udrea, ați luat geanta aceea cu 900.000 de euro și ați dus banii la partid?

- Nici nu mai știu la câte genți s-a ajuns. În dosarul Gala Bute, acolo unde un inculpat denunțător face declarația că geanta cu 900.000 de euro, pe care a luat-o, mi-a adus-o mie, dosar ajuns deja în judecată, în acest moment cred că lucrurile încep să se limpezească. Tinde să se afle adevărul. Anume că nu am știut niciodată că secretarul general din minister, Nastasia, a luat acea geantă cu bani și că sigur nu mi-a adus-o mie. Cred că faptul că a fost o declarație mincinoasă l-a putut constata și instanța, la primul termen, când instanța i-a respins cererea de disjungere. La fel și în cazul Anei Maria Topoliceanu. Toți cei prezenți au putut constata că declarațiile lor erau mincinoase vădit.

„Știu lucruri despre aceste noi acuzații pe care le voi spune procurorilor”

- Simona Ionescu: O să ajungem și la Ana Maria Topoliceanu, dar vreau să vă întreb despre un amănunt pe care nu l-am găsit lămurit. S-a spus că Nastasia a venit în secretariatul dvs. cu geanta cu bani, că era acolo o secretară, dar că nu mai știe care secretară... Câte secretare aveați la cabinet?


FOTO: Elena Udrea- Elena Udrea: O secretară permanentă și încă o persoană care era în acel birou și îi mai ținea locul, câteodată. Secretara permanentă a fost audiată. În Gala Bute, lucrurile sunt simple. Secretarul general Nastasia niciodată, dar niciodată nu mi-a adus o geantă cu bani în birou, așa cum nu mi-a adus nimeni, niciodată, o geantă cu bani în birou sau în altă parte.

- De genți cu bani s-a vorbit și în cel de-al treilea dosar pe care vi l-a făcut DNA.

- Dacă vorbim de ultimele acuzații aduse de către Parchet, lucrurile sunt ceva mai elaborate. Dacă procurorii m-ar fi chemat înainte să înceapă acest circ cu arestarea preventivă, ar fi constatat că sunt lucruri pe care le știu și le-aș fi spus, așa cum o voi face. De data aceasta, spre deosebire de Gala Bute unde habar n-aveam de ce spuneau ceilalți inculpați, acum știu niște lucruri și le voi spune. Doar că procurorii, în planul lor de a mă mai aresta încă o dată, au cerut arestarea mea preventivă fără ca măcar să mă audieze.

- Dar nu ne puteți spune acum măcar o parte din ce doriți să le spuneți procurorilor?

- Nu pot, tocmai pentru că nu am dat o declarație în fața procurorilor, iar dosarul este secret. Nu am de gând să ascund nimic, sunt lucruri pe care abia aștept să le povestesc.

- Atunci spuneți-ne despre niște fapte și persoane pe care le excludeți din tot ce s-a spus!

- Este exclus să-i fi pretins vreodată sau să fi luat vreodată vreun ban de la domnul Buzăianu, nu 5 milioane, nu 500.000 de euro, nici măcar 5 euro! Pe domnul acesta, așa cum am mai spus, nu l-am văzut decât o dată, în 2005. Conflictul meu cu el este notoriu și e unul dintre cele mai mari conflicte de după 2004, deoarece domnul Buzăianu făcea parte din categoria „băieților deștepți”, care cumpărau energie ieftină de la stat. Vă mai spun că acuzația că banii s-ar fi luat pentru prelungirea contractelor, așa cum am văzut în presă, este greșită, deoarece contractele au fost prelungite în 2009, or presupusa faptă de care vorbesc procurorii s-a întâmplat în 2011. Să fie întrebați cei care au prelungit aceste contracte dacă Elena Udrea a susținut cauza domnului Buzăianu.

- Deci, un om de întrebat ar fi domnul Videanu. Îmi amintesc despre ce scriam atunci în ziare. Ați spus că o parte din șpaga de la Buzăianu s-a dus cu gențile la partid?

- Eu nu am spus așa ceva. A apărut „pe surse” și ceea ce s-a speculat, am înțeles eu că s-a aflat de la Comisia juridică din Camera Deputaților.

- Deci nu ne spuneți nimic din ce ați citit în cele nouă ore la Camera Deputaților.

- Nu, dar vă pot spune doar că este halucinant cum își schimbă oamenii declarațiile de teamă și cât de lipsite de logică sunt declarațiile pe care le dau pe măsură ce au înțeles demersurile procurorilor care bat spre Elena Udrea. Am fost scârbită să văd „bărbați” cum încearcă să prezinte lucrurile în așa fel încât ei să se extragă cu totul din anumite întâmplări și să...

- Pe scurt, dau vina pe dv?

- Da, într-un fel. Sau descriu implicarea lor în anumite evenimente în așa fel încât să pară scoși din aceste situații, unde e bine să rămână doar Elena Udrea.

- V-a denunțat Dorin Cocoș?

- Nu. Totul e pornit de la Ana Maria Topoliceanu, în februarie. Dorin Cocoș dă declarații în ambele dosare, dar el nu face denunțuri.

- Toate dosarele dvs. se referă la anii 2009- 2012. Concluzia vine de la sine și e ca la o audiere: declarație contra declarație.

- Dacă erau împiedicați să ancheteze corupția Elenei Udrea și erau niște persoane corecte și morale, aveau aceste variante. Dacă a fost așa și au tăcut, și m-au acoperit, înseamnă că sunt niște persoane la fel de corupte ca și mine.

„Acest Cod penal a scos la suprafață mizeria morală a oamenilor”

- Vreau și eu să verific o informație. O verific cu dvs., că n-am cu cine. Este adevărată informația că Ana Maria Topoliceanu s-a dus la o prietenă comună a dvs. cu aparatură pe ea și a încercat să-i ofere bani dacă declară despre dvs.? Ce știți despre lucrul ăsta? Noi n-am putut să obținem niște confirmări oficiale.

- Da, am auzit și eu lucrul acesta. Nu vă pot spune mai mult decât că persoana, despre care se spune că a fost astfel înregistrată de doamna Topoliceanu, nu este prietena mea, ci a ei.

- Cum v-ați înconjurat de atâția oameni care azi declară împotriva dvs. că adunați bani, sume impresionante? Sunt oameni din partidul dvs., PDL, mai nou PNL, că acolo îi regăsim, cu care ați stat la masă, ați avut proiecte comune, s-au bucurat de bani și avantaje, iar acum vă pun la zid. Păreți vinovatul de serviciu. Ce explicație aveți pentru toate acestea?

- Evident că ultimul lucru pe care l-aș face acum ar fi s-o absolv pe Ana Maria de lipsă de caracter. Dacă vă uitați în toate cazurile în care sunt acuzați lideri politici, vedeți că e vorba de eșalonul 2 și 3 din subordinea lor, prinși că luau mită, sfârșind prin a da vina pe șefi. Așa sunt denunțuri împotriva Robertei Anastase, împotriva lui Boc, împotriva lui Tăriceanu, împotriva lui Oprescu, împotriva lui Blaga. Când văd cătușele pe masă, acești oameni aleg să denunțe, de cele mai multe ori mincinos.

-Nu, nu puteți să generalizați...

- Bun, în cazul meu, așa a fost. Da, aveți dreptate. Dar sunt sigură că și în alte dosare. Deci folosesc această apropiere și în momentul în care sunt puși să răspundă pentru lucrurile cu care sunt prinși, ei aleg să fie niște oameni lipsiți de orice moralitate și să spună: „Am dat mai departe!”. Deci, eu cred că asta este o hibă a actualei proceduri penale care, absolvind de orice vină pe cel care toarnă un personaj important, nu rezolvă marea corupție. Marea corupție n-o să se refere niciodată la șoferul nu știu cui, o să se refere evident la șeful instituției, la liderul politic - și atunci, ca să scape de orice acuzație… Uitați-vă la cazurile Pescariu și cum îl mai cheamă pe ăla…

- Stelu.

- Stelian Gheorghe și celălalt, care era cu Pescariu, Claudiu Florică, deci ei au scăpat fără acuzații, fără dosar penal și cu milioanele la ei. Evident că este foarte simplu în acel moment să declari împotriva unuia care ți-a fost, poate, prieten, te-a sprijinit, poate chiar te-a susținut într-o funcție, cum am făcut eu. Se arată cât de mizerabili sunt oamenii. Deci, acest Cod penal a scos la suprafață mizeria morală a oamenilor.

- E posibil ca acest Stelu, Pescariu etc. să fi ajutat în dosarul ăsta o anchetă a DNA, dar la fel cred că procurorii au destule mecanisme ca să le deschidă și lor alte dosare. Nu cred că vor scăpa.

- Deocamdată se vede că au scăpat.

- Asta e cu cei apropiați, cei din jurul dvs. Dar cei din partid?

- Asta am vrut să spun, că singura persoană pe care eu am numit-o în funcție a fost Ana Maria Topoliceanu, restul au fost oameni aduși de partid. Nu au fost oamenii Elenei Udrea. Oameni aduși de partid, susținuți de partid în funcții și pe care eu i-am preluat ca atare. Mă refer la domnul Nastasia. Eu sunt convinsă că domnul Nastasia a finanțat și organizația din care făcea parte. Deci, nu este omul Elenei Udrea, este un lider PDL care a fost propus de Organizația Prahova în Ministerul Dezvoltării.

„10 ani, cât au stat cu mine la masă, nu au știut că sunt o persoană coruptă?”

- De ce credeți dvs. că sunteți ținta DNA-ului? Că toată lumea s-a întors sau se întoarce împotriva dvs.? Ați mai spus câte ceva în Jurnalul dat domnului Cristoiu, dar de atunci s-au mai petrecut lucruri, deci întrebarea e cu atât mai puternică. Ați ajuns la al treilea dosar...


FOTO: Elena Udrea- Da, chiar și pentru cei sceptici față de declarațiile mele și foarte încrezători în acțiunile DNA cred că este extrem de ciudat, de uimitor. Eu sunt la a treia cerere de arestare, toate fiind extrem de abrupte. Cred că e urmare a războiului pe care eu l-am pornit în februarie cu deja celebrul Binom. Cred că se ridică semne de întrebare pentru că față de mine se face a treia cerere de arestare, în timp ce doamna Kovesi ne-a spus că sunt 7.000 de dosare la DNA. Păi, dacă din 7.000 de dosare la DNA ne ocupăm de opt luni doar de Elena Udrea și de încă vreo doi, este evident că avem aici o adevărată campanie cu țintă: Elena Udrea.

- Da, așa se percepe, ați devenit victima DNA. Dar care ar fi motivul? Că dvs. ați avut și o relație instituțională foarte bună cu acești oameni, v-ați luptat pentru independența Justiției când erați cu partidul la guvernare. Cum se explică faptul că ați devenit țintă?

- Deci, eu cred că ceea ce mi se întâmplă mie este o campanie direcționată, o strategie de a o reduce la tăcere pe Elena Udrea și de a o scoate cu totul din spațiul public. Argumentul meu este faptul că oamenii aceștia, care acum mă acuză, sunt aceiași în fruntea instituțiilor de 10 ani. Dacă cei de acum ar fi fost oamenii care nu ar fi ocupat aceleași funcții și înainte, ai fi spus că cei dinainte m-au protejat și, uite, au venit unii acum care au curaj să se atingă de Elena Udrea. Dar oamenii aceștia sunt aceiași.

- Vreți să spuneți că acum v-au descoperit ca un om corupt?

- Da. Dar întrebarea mea este: ei n-au știut 10 ani, cât am fost de aceeași parte a baricadei, cât au stat la masă cu mine, când în toate bătăliile astea pe care le duceam noi pentru statul de drept, ei n-au știut că eu sunt o persoană coruptă? Răspunsul meu este clar. Ori ei au știut și m-au acoperit, și atunci sunt la fel de vinovați ca mine, ori nu au știut și sunt incompetenți, ori eu nu sunt coruptă! Iar ei încearcă acum să mă scoată țapul ispășitor tocmai pentru a arăta că ei se dezic de regimul Băsescu, cel care i-a inventat și care i-a ținut 10 ani în funcții, iar acum se pun bine cu actuala putere. Deci, pe de-o parte cred că una din motivațiile pentru care a pornit toată această campanie, linșarea Elenei Udrea de către DNA și SRI, mă rog parte din SRI, este faptul că vor să arate că se dezic de cel care i-a creat și i-a pus în funcții și i-a susținut timp de 10 ani. Și, evident, că sunt acum loiali noului regim! I-am incomodat și înainte, știu și foarte multe lucruri despre ei, și am demonstrat că am curajul să le spun. Deci, logic este ca ei să încerce și decredibilizarea mea și în același timp să încerce să mă reducă la tăcere.

- Dar știți ce se spune: că nu au acționat în acești 10 ani pentru că dvs. erați protejata domnului președinte Băsescu.

- Și ei de ce au acceptat?

-Cum răspundeți dvs?!

- De ce au acceptat atunci? De ce au acceptat să fie ținuți în funcții și de ce au tăcut și au acoperit faptele de corupție ale Elenei Udrea? Pentru că nu-i lăsa președintele? Dacă sunt niște oameni așa de morali, cum pretind că sunt, trebuia fie să iasă să spună public lucrul acesta, să denunțe public faptul că sunt opriți s-o cerceteze pe Elena Udrea, fie trebuia să-și dea demisia, să nu accepte să fie reprezentanții unui regim care – uitați – proteja o coruptă precum Elena Udrea! Și, mai ales, puteau să nu accepte când eu m-am implicat pentru a-i sprijini, sau cel puțin pe doamna Kovesi spre exemplu, pentru a o sprijini să ocupe funcția de procuror-șef DNA.

DOSARUL PRESA. Elena Udrea: Rareș Bogdan apără cauza Sistemului

- Ce motive aveți ca să nu publicați Jurnalul pe care i l-ați dat domnului Cristoiu?


FOTO: Elena Udrea- Păi, foarte puține motive în acest moment. Eu am început să scriu o carte la care recunosc că, așa, mai spre vară, am încetinit ritmul, dar evident că o voi termina, și acolo voi spune foarte multe lucruri. Poate și ăsta este un motiv pentru care totuși se insistă în arestarea Elenei Udrea. Cred că ține de adevărul istoric, ca lucrurile acelea să fie făcute publice și poate că, acum, oamenii vor crede mai mult decât credeau în februarie, iar în perioada următoare, pe măsură ce foarte multe adevăruri se vor devoala, sunt convinsă că vor crede din ce în ce mai mulți. Lucrurile pe care eu le spun acolo sunt, până la urmă, chiar se pot verifica. Mulți dintre cei pe care i-am pomenit n-au avut curaj să recunoască ceea ce eu am apucat să spun și public, însă eu nu cred că vom mai rămâne mult timp de aici încolo. Pentru că ceea ce se întâmplă în această perioadă, abuzurile acestea care se fac pentru ca sistemul cu S mare să pună mâna pe putere în România cred că vor înceta, și nu numai că vor înceta, dar nu va trece mult și toate aceste abuzuri vor fi cercetate și cei care le fac vor răspunde.

- Înainte de a începe această etapă din viața dvs. cu DNA și anchetele, ați avut o presă bună de partea dvs. Ce credeți că i-a făcut pe ziariștii care se lăudau că vă sunt prieteni, dintr-o dată să vă atace, fără să vă ia un punct de vedere? Știu că Cozmin Gușă v-a fost consultant în timpul campaniei electorale din 2009.

- 2014! Da, în campania pentru Președinție.

- A făcut-o pro bono sau a fost plătit de dvs. ca și consultant politic?

- Nu l-am plătit, nu, am avut o relație de amiciție, relația mea cu Cozmin Gușă e veche și oscilantă, și am spus că nu din cauza mea, eu am fost relativ constantă, mai mult din cauza lui, să zicem așa, ba ne-am certat, ba ne-am împăcat. În campanie m-a sprijinit, a fost de partea mea, m-a sprijinit public, ba chiar a și votat cu mine în primul tur și pentru lucrul acesta îi mulțumesc. Ulterior, presa este și ea împărțită în funcție de interesele pe care le are. Eu nu pot să spun că am avut vreodată presă bună, pentru că asta a fost. Și presa are interese, este implicată în lupta politică și ziariștii au și ei personal simpatii sau antipatii, dar politica editorială de regulă este și ea în funcție de orientarea trustului de presă.

- Cu Rareș Bogdan, ca să rămânem tot la Realitatea?

- Cu Rareș Bogdan am avut o relație relativ bună, el mi-a spus mie foarte multe lucruri și cred că acum regretă că mi le-a spus, lucruri pe care eu le povestesc în Jurnal. Cred că Rareș Bogdan acum, fiind așa cum chiar el mi-a povestit, prieten foarte bun cu domnul Hellvig, actualmente director SRI, este încurcat de faptul că mi-a făcut acele destăinuiri. Acum Rareș Bogdan apără cauza Sistemului. El este prieten cu directorul SRI, este în anturajul domnului Iohannis.

-El spunea că apără liberalii. E liberal din tată-n fiu și..

- Bun, e liberal din tată-n fiu, iar pe de-o parte am văzut cu toții ce relație apropiată are el cu Marian Vanghelie care nu e deloc liberal. Nu, domnul Rareș Bogdan este prieten cu cine îl finanțează. Și, desigur, acum și prieten cu directorul SRI că așa a fost să fie. Deci, el apără cauza celor care îi creează astăzi un anumit statut. Este în anturajul Puterii și apără Puterea. Dacă eram eu la putere, mă apăra pe mine.

- V-a apărat când ați fost, asta să înțeleg? Că v-a apărat când a fost, când erați?

-Nu m-a mai prins el la putere, deci nu prea a avut ocazia, dar aveam o relație normală, atât de normală încât, v-am spus, mi-a povestit lucruri interesante despre domnul Coldea, despre domnul Helvig, lucruri pe care eu la rândul meu le-am spus în Jurnal. Știu că lucrul acesta l-a scos din minți pe Rareș Bogdan pentru că evident că aflându-se putea să-i strice acest aspect, putea să-i strice buna relație cu directorul SRI, cu președintele României și așa mai departe.

„Ghiță a reușit, amenințând, să-și scoată averea de sub sechestru”

- La Antena 3 ați avut vreun prieten, ați lucrat cu cineva de acolo pe comunicare?

- Pe vremuri mergeam la Antena 3, înainte să pornească războiul crunt dintre patron – Voiculescu - și președintele României Traian Băsescu, am avut emisiuni celebre, emisiunea „Bilețelul”, emisiuni cu domnul Cristoiu. Și acolo, deci, miza a fost iarăși politică. Un război politic între patronul trustului și președintele care nu a vrut niciodată să facă un compromis cu Voiculescu și în care, evident, ținta intermediară a fost Elena Udrea. Dar, așa cum am recunoscut și după ce am ieșit din arest, sunt acolo oameni care, în mod surprinzător, au reușit să rămână echilibrați și să păstreze o deontologie profesională, chiar prezentând lucrurile corect în ceea ce se întâmplă în Justiție, chiar fiind vorba de Elena Udrea. Și am apreciat lucrul acesta.

- RTV vă atacă sistematic în ultimul timp. În special prin invitații pe care- i aduc.

- Da, Sebastian Ghiță are și el problemele lui cu Sistemul, nu?! Și el a fost pus sub acuzare, i-au pus sechestru pe toată averea, văd că i-au ridicat sechestrul după ce a amenințat că are multe lucruri de spus. Vrea să-și salveze pielea și atunci în bătălia dintre Elena Udrea și Sistem, evident că încercând să se apere pe sine însuși, atunci mă atacă pe mine, crezând probabil că în felul acesta va face pe plac Sistemului. Dacă vă amintiți, când l-au pus sub acuzare, brusc domnul Ghiță cerea să se solidariza cu mine. După ce a reușit, amenințând Sistemul cu dezvăluiri, să-și scoată averea de sub sechestru, văd că a revenit în a sprijini Sistemul și a fi de partea lor.

- Credeți că dumneavoastră dacă ați amenința Sistemul s-ar opri anchetele astea?

- Ținta mea nu este să fac un șantaj. Lucrurile care sunt de spus le-am spus, lucrurile pe care am să le spun acum, în acest nou dosar al meu, o să le spun. Eu n-am făcut denunțuri, n-o să fac denunțuri, dar ce am de spus pentru a lămuri lucrurile și-n apărarea mea o să spun. Bun, n-am făcut denunțuri, mai puțin unul singur, împotriva doamnei Kovesi și a lui Coldea care a fost clasat după doar o săptămână de doamna procuror care încearcă astăzi să mă aresteze și căreia i-am făcut două plângeri la CSM. Prima a fost clasată, a doua, am făcut-o acum o lună de zile, când am aflat că, după spusele dânsei și din surse de la DNA și SRI, are ordin să-mi facă un nou dosar și să încerce arestarea mea. Am făcut o plângere la CSM, am spus acolo lucruri concrete, cum face presiuni, cum cheamă oameni să declare împotriva mea. Astăzi nu mă aștept ca CSM-ul să dea vreo soluție în favoarea mea, dar, așa cum vă spuneam, această situație abuzivă, această luptă a sistemului de preluare a puterii nu va mai dura mult. Este bine că am aceste plângeri acolo, pentru că sigur va veni o vreme când vor fi analizate. Aș mai spune un lucru important. Atât cei din CSM, cât și cei din fruntea DNA sau a Parchetului General – toți sunt numiți politic. Chiar și cei din fruntea Justiției. Despre foarte mulți știu - evident - cum au ajuns în aceste funcții și cine i-a sprijinit.

- Sprijiniți politic de PDL...

- De PDL, de PSD...Cert este că au ajuns în acele funcții cu sprijin politic. Deci, ei nu sunt independenți de politic. Așa cum, atunci, erau foarte apropiați de Putere, la fel, acum, pentru a-și păstra funcțiile, sunt împotriva Puterii aceleia și foarte apropiați de Puterea actuală. Ca urmare, ei sunt dependenți de Puterea politică. Deci, fie că vorbim de acțiunile CSM sau DNA, rareori aș avea încredere să spun că sunt acțiuni absolut obiective.

- Ați realizat aceste lucruri acum?

-Sigur că da.

„Șefii instituțiilor au ajuns în funcții cu sprijin politic. Mi-e greu să cred că acțiunile lor sunt obiective!”

- Simona Ionescu: Aș vrea să ne întoarcem puțin la povestea aceea cu datul banilor pentru campanii electorale... Banii se duceau la partid... Despre ce campanii e vorba?


FOTO: Elena Udrea- Elena Udrea: Da, eu am făcut o precizare într-un dosar, un dosar disjuns din „Gala Bute” legat de finanțarea filierei PDL București, a cărei președintă eram în 2012... Campania de la Locale... Însă, eu am o întrebare pe care o tot pun și, din păcate, ipocrizia acestei societăți, fie că vorbim de politicieni, de presă, de oricine, este uriașă și împiedică, de fapt, rezolvarea problemei. Ce facem cu finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale? Pentru că, de 26 de ani, campaniile electorale, partidele, toate se finanțează în același fel...

- Cu bani negri...

- Cu bani negri. Pentru că firmele nu vor să facă donații oficiale. Cu acești bani se plătesc în campanii geci, găleți, ulei, zahăr, făină, mici, bere, spectacole de muzică populară și ușoară... Eh, toate acestea costă milioane de euro. La fel a costat și campania domnului Iohannis, și campania domnului Ponta, orice campanie vreți dumneavoastră costă la nivel național, de București... Banii ăștia, își poate imagina oricine, nu-i aduce candidatul de acasă, că nu are de unde. Ca urmare, câtă vreme nu vom recunoaște și vom accepta ca lucrurile să continue așa, nu vom face decât să perpetuăm această situație care durează de 26 de ani și nu vom rezolva și nu vom schimba lucrurile în bine. Eu cred că soluția este să ne uităm la realitate, să tragem concluziile, să luăm decizia ca, de acum încolo, să schimbăm regula și, prin lege, să stabilim ca în campanii să nu se mai cheltuiască milioane de euro și nici partidele să nu mai aducă sponsori care să care genți de bani la partid. Astfel, lucrurile vor deveni legale și nici nu va mai exista obligația ulterioară ca aleșii să-i răsplătească pe cei care au dat banii. Să scoatem țapi ispășitori, pe Elena Udrea de exemplu, pentru ce se întâmplă de 26 de ani... Cred că asta nu rezolvă cu nimic problema și arată că este vorba despre o vendetta împotriva a câțiva.

- Dvs., în toată tevatura asta cu DNA, toate acuzațiile care vi s-au adus, toate trădările... Vă reproșați ceva?

- Acum ar fi culmea să numi găsesc nicio vină. Aș putea să-mi reproșez multe așa, în general, însă au fost momente în care cineva trebuia să găsească soluții. De exemplu, cum finanțezi o campanie electorală. Asta este în sarcina liderilor politici, a șefilor de organizații... Trebuie să găsești soluții, cum faci să nu dispară o presă care apără statul de drept. Sigur, Antena 3 îl are pe Voiculescu, conectat la bugetul statului, RTV-ul îl are pe domnul Ghiță, conectat la bugetul statului, Realitatea - nu știu pe cine mai avea la un moment dat... Dar presa care apăra statul de drept, așa puțină cum era ea, avea nevoie la un moment dat de sprijin. O presă care a apărat statul de drept în 2012, la Referendum, când toată lumea a fost împotriva lui și mai erau doar câțiva care mai aveau curajul să lupte. Între cei care luptau pentru statul de drept mai erau și doamna Kovesi, domnul Coldea. Cineva a trebuit să găsească soluții pentru ca această presă care ducea această luptă să nu moară, să nu fie înghițită de presa...

- Deținută de moguli…

- De presa mogulilor, da.

- Deci atunci a venit, în 2011, Dan Andronic la Evenimentul zilei. Eu am venit în 2012. După alegeri, imediat. Toată presa liberă, fără moguli în spate și patroni cu afaceri trăia foarte greu. Eu am putut face diferența că veneam de la Adevărul, trustul unui mogul ca Patriciu, la un ziar unde lefurile erau jumătate, deabia se târâia, și niște oameni care erau mereu pe baricade.

- Da. EVZ este un ziar care a apărat democrația.

- Asta vă spun eu sigur în calitate de redactor șef. Noi am fost alături de președintele Traian Băsescu, făceați parte din echipa lui Traian Băsescu .

- Evenimentul zilei e un ziar care a apărat Dreapta, statul de drept și DNA-ul.

- Exact. Politica noastră asta a fost. Am colaborat și colaborăm în continuare foarte bine cu DNAul. Am crezut în instituția asta așa cum a crezut și președintele Băsescu, am văzut ce schimbări s-au făcut de-a lungul vremii în Parchet. În Parchetul ăsta, în alte parchete, am crezut că suntem pe un făgaș bun.

- În 2012, în timpul Referendumului, conta să mai fie cineva care să aibă curajul să spună lucruri și să aibă unde să le spună. Pentru că altfel ar fi vorbit numai cei care încercau dărâmarea statului de drept. După mine toată această nebunie - și am spus asta și domnului Cristoiu chiar din vară - este făcută pentru că domnul Cristoiu scrie, publică în Evenimentul zilei. Și se încearcă neputând să fie compromis cu altceva, se încearcă a se justifica atacul domnului Cristoiu la Sistem prin faptul că ar fi plătit de Elena Udrea.

„Nu poți cere arestarea preventivă dacă nu ai urmărirea penală începută”

- Eu lucrez cu domnul Cristoiu de 25 de ani. Și îl cunosc foarte bine. Domnul Cristoiu niciodată nu poate fi influențat de nimeni, nici chiar de către noi, care am avut de multe ori alte puncte de vedere în ziar, dar nici nu-l putem opri să nu spună ce gândește. Așa cum nici pe noi nu ne oprește nimeni să ….

- Libertatea presei trebuie să fie indiferent de ce mi-ar plăcea sau nu. Eu sunt un om care a avut mult de suferit de pe urma a ceea ce a spus presa. Și niciodată nu m-am gândit să închid un ziar sau un instrument de presă. Spuneați că dumneavoastră lucrați la acest ziar și poate că nu ați avea de unde să știți, dar vă spun eu nu am făcut parte din acționariat niciodată. N-am fost niciodată proprietară la Evenimentul zilei și nu sunt proprietară la Evenimentul zilei.

- Mirarea noastră, a jurnaliștilor de la Evenimentul zilei, este că, dacă se știa de aceste lucruri din anul 2011, din anul 2012, nu înțelegem de ce atâta timp nu ni s-a sugerat că avem alt proprietar. Noi suntem jurnaliști, avem niște contracte semnate cu anumiți oameni și surse bune în DNA.

- Da…

- Am luat plasă de data asta, cum se spune, „pe surse”.

-Eu o să spun mult mai multe, de aceea am și zis că de data aceasta sunt lucruri pe care vreau să le spun. Nu cred că trebuia formulată o cerere de arestare împotriva mea cu atât mai mult cu cât și juridic este un abuz pentru că nu poți să ceri arestarea câtă vreme tu nu ai început urmărirea penală. Deci cererea de arestare este ilegală. Iar urmărirea penală începe nu ca urmare a avizului parlamentului, ci începe ca urmare a unei rezoluții de procurori. Ori…

- Deci, în momentul acesta nu e începută urmărirea penală?

- Nu. Și nici faptul că s-a cerut la Parlament începerea urmăririi penale nu este suficient pentru că după votul Parlamentului nu înseamnă începerea urmăririi penali, ci înseamnă doar un aviz pentru începerea urmăririi penale care se va face de către procuror.

- Deci, mai pe înțeles este cerut un aviz preventiv, nu?

- Dar așa poate să ceară zece. Poate de acum încolo vor avea de zece ori dorința să mă aresteze și mai bine iau preventiv zece avize de arestare! Este posibil, după ce mă audiază în dosar, să se constate că nu e nevoie să mă aresteze. Atunci de ce au cerut arestarea preventivă? E o grabă care arată că există o singură miză – înfundarea Elenei Udrea, reducerea ei la tăcere.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate