Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE. Elena Udrea: "Şefii instituţiilor au ajuns în funcţii cu sprijin politic. Mi-e greu să cred că acţiunile lor sunt obiective!"

Elena Udrea
Autor: | | -1 Comentarii | 8089 Vizualizari

Într-un interviu acordat în exclusivitate, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului respinge noile acuzații formulate de DNA și neagă că ar fi proprietarul din umbră al „Evenimentului zilei”.După ce DNA a cerut începerea urmăririi penale împotriva sa, într-un nou dosar de corupție, Elena Udrea a acceptat primul interviu după formularea noilor acuzații de către procurori. Am încercat să lămurim afacerea „Hidroelectrica”, dar și multe altele.

- Simona Ionescu: Ca să fie lucrurile limpezi, o să încep cu o problemă care ne interesează în mod direct pe noi, jurnaliștii de la EVZ. Am aflat cu surprindere, de la colegi din presă – „pe surse”, că sunteți patronul acestui ziar. Ce este cu povestea asta?

- Elena Udrea: Eu nu am aflat cu surprindere că am un nou dosar penal. Însă acuzația că aș deține „Evenimentul zilei” a fost și pentru mine neașteptată. Nu sunt și nu am fost niciodată patron, proprietar al acestui ziar. Nici minoritar, nici majoritar, așa cum nu am fost niciodată proprietar la B1, la Realitatea sau la RTV.

- Nu ați fost la Congresul Mișcării Populare. De teamă? Sau vă gândiți să vă retrageți din politică? V-a abandonat Traian Băsescu, așa cum au fost știrile în acea zi?

- Da, de 11 ani, Traian Băsescu mă tot abandonează și mă ține în brațe, dacă ar fi să mă iau după ce spune presa! Nu am fost la Congres pentru că nu mai sunt membru al Mișcării Populare și pentru că, în momentul de față, proiectele mele nu sunt legate de activitatea politică. Sunt proiecte care țin de activitatea de parlamentar și sunt preocupată de a demonstra, în dosarele penale întocmite de DNA, că acuzațiile sunt neadevărate și că unele sunt făcute cu rea-credință.

- Ați ajuns la al treilea dosar penal, dar tot nu ne-am lămurit cu multe lucruri din primele două. Ați făcut și afirmații noi. Doamna Udrea, ați luat geanta aceea cu 900.000 de euro și ați dus banii la partid?

- Nici nu mai știu la câte genți s-a ajuns. În dosarul Gala Bute, acolo unde un inculpat denunțător face declarația că geanta cu 900.000 de euro, pe care a luat-o, mi-a adus-o mie, dosar ajuns deja în judecată, în acest moment cred că lucrurile încep să se limpezească. Tinde să se afle adevărul. Anume că nu am știut niciodată că secretarul general din minister, Nastasia, a luat acea geantă cu bani și că sigur nu mi-a adus-o mie. Cred că faptul că a fost o declarație mincinoasă l-a putut constata și instanța, la primul termen, când instanța i-a respins cererea de disjungere. La fel și în cazul Anei Maria Topoliceanu. Toți cei prezenți au putut constata că declarațiile lor erau mincinoase vădit.

„Știu lucruri despre aceste noi acuzații pe care le voi spune procurorilor”

- Simona Ionescu: O să ajungem și la Ana Maria Topoliceanu, dar vreau să vă întreb despre un amănunt pe care nu l-am găsit lămurit. S-a spus că Nastasia a venit în secretariatul dvs. cu geanta cu bani, că era acolo o secretară, dar că nu mai știe care secretară... Câte secretare aveați la cabinet?


FOTO: Elena Udrea- Elena Udrea: O secretară permanentă și încă o persoană care era în acel birou și îi mai ținea locul, câteodată. Secretara permanentă a fost audiată. În Gala Bute, lucrurile sunt simple. Secretarul general Nastasia niciodată, dar niciodată nu mi-a adus o geantă cu bani în birou, așa cum nu mi-a adus nimeni, niciodată, o geantă cu bani în birou sau în altă parte.

- De genți cu bani s-a vorbit și în cel de-al treilea dosar pe care vi l-a făcut DNA.

- Dacă vorbim de ultimele acuzații aduse de către Parchet, lucrurile sunt ceva mai elaborate. Dacă procurorii m-ar fi chemat înainte să înceapă acest circ cu arestarea preventivă, ar fi constatat că sunt lucruri pe care le știu și le-aș fi spus, așa cum o voi face. De data aceasta, spre deosebire de Gala Bute unde habar n-aveam de ce spuneau ceilalți inculpați, acum știu niște lucruri și le voi spune. Doar că procurorii, în planul lor de a mă mai aresta încă o dată, au cerut arestarea mea preventivă fără ca măcar să mă audieze.

- Dar nu ne puteți spune acum măcar o parte din ce doriți să le spuneți procurorilor?

- Nu pot, tocmai pentru că nu am dat o declarație în fața procurorilor, iar dosarul este secret. Nu am de gând să ascund nimic, sunt lucruri pe care abia aștept să le povestesc.

- Atunci spuneți-ne despre niște fapte și persoane pe care le excludeți din tot ce s-a spus!

- Este exclus să-i fi pretins vreodată sau să fi luat vreodată vreun ban de la domnul Buzăianu, nu 5 milioane, nu 500.000 de euro, nici măcar 5 euro! Pe domnul acesta, așa cum am mai spus, nu l-am văzut decât o dată, în 2005. Conflictul meu cu el este notoriu și e unul dintre cele mai mari conflicte de după 2004, deoarece domnul Buzăianu făcea parte din categoria „băieților deștepți”, care cumpărau energie ieftină de la stat. Vă mai spun că acuzația că banii s-ar fi luat pentru prelungirea contractelor, așa cum am văzut în presă, este greșită, deoarece contractele au fost prelungite în 2009, or presupusa faptă de care vorbesc procurorii s-a întâmplat în 2011. Să fie întrebați cei care au prelungit aceste contracte dacă Elena Udrea a susținut cauza domnului Buzăianu.

- Deci, un om de întrebat ar fi domnul Videanu. Îmi amintesc despre ce scriam atunci în ziare. Ați spus că o parte din șpaga de la Buzăianu s-a dus cu gențile la partid?

- Eu nu am spus așa ceva. A apărut „pe surse” și ceea ce s-a speculat, am înțeles eu că s-a aflat de la Comisia juridică din Camera Deputaților.

- Deci nu ne spuneți nimic din ce ați citit în cele nouă ore la Camera Deputaților.

- Nu, dar vă pot spune doar că este halucinant cum își schimbă oamenii declarațiile de teamă și cât de lipsite de logică sunt declarațiile pe care le dau pe măsură ce au înțeles demersurile procurorilor care bat spre Elena Udrea. Am fost scârbită să văd „bărbați” cum încearcă să prezinte lucrurile în așa fel încât ei să se extragă cu totul din anumite întâmplări și să...

- Pe scurt, dau vina pe dv?

- Da, într-un fel. Sau descriu implicarea lor în anumite evenimente în așa fel încât să pară scoși din aceste situații, unde e bine să rămână doar Elena Udrea.

- V-a denunțat Dorin Cocoș?

- Nu. Totul e pornit de la Ana Maria Topoliceanu, în februarie. Dorin Cocoș dă declarații în ambele dosare, dar el nu face denunțuri.

- Toate dosarele dvs. se referă la anii 2009- 2012. Concluzia vine de la sine și e ca la o audiere: declarație contra declarație.

- Dacă erau împiedicați să ancheteze corupția Elenei Udrea și erau niște persoane corecte și morale, aveau aceste variante. Dacă a fost așa și au tăcut, și m-au acoperit, înseamnă că sunt niște persoane la fel de corupte ca și mine.

„Acest Cod penal a scos la suprafață mizeria morală a oamenilor”

- Vreau și eu să verific o informație. O verific cu dvs., că n-am cu cine. Este adevărată informația că Ana Maria Topoliceanu s-a dus la o prietenă comună a dvs. cu aparatură pe ea și a încercat să-i ofere bani dacă declară despre dvs.? Ce știți despre lucrul ăsta? Noi n-am putut să obținem niște confirmări oficiale.

- Da, am auzit și eu lucrul acesta. Nu vă pot spune mai mult decât că persoana, despre care se spune că a fost astfel înregistrată de doamna Topoliceanu, nu este prietena mea, ci a ei.

- Cum v-ați înconjurat de atâția oameni care azi declară împotriva dvs. că adunați bani, sume impresionante? Sunt oameni din partidul dvs., PDL, mai nou PNL, că acolo îi regăsim, cu care ați stat la masă, ați avut proiecte comune, s-au bucurat de bani și avantaje, iar acum vă pun la zid. Păreți vinovatul de serviciu. Ce explicație aveți pentru toate acestea?

- Evident că ultimul lucru pe care l-aș face acum ar fi s-o absolv pe Ana Maria de lipsă de caracter. Dacă vă uitați în toate cazurile în care sunt acuzați lideri politici, vedeți că e vorba de eșalonul 2 și 3 din subordinea lor, prinși că luau mită, sfârșind prin a da vina pe șefi. Așa sunt denunțuri împotriva Robertei Anastase, împotriva lui Boc, împotriva lui Tăriceanu, împotriva lui Oprescu, împotriva lui Blaga. Când văd cătușele pe masă, acești oameni aleg să denunțe, de cele mai multe ori mincinos.

-Nu, nu puteți să generalizați...

- Bun, în cazul meu, așa a fost. Da, aveți dreptate. Dar sunt sigură că și în alte dosare. Deci folosesc această apropiere și în momentul în care sunt puși să răspundă pentru lucrurile cu care sunt prinși, ei aleg să fie niște oameni lipsiți de orice moralitate și să spună: „Am dat mai departe!”. Deci, eu cred că asta este o hibă a actualei proceduri penale care, absolvind de orice vină pe cel care toarnă un personaj important, nu rezolvă marea corupție. Marea corupție n-o să se refere niciodată la șoferul nu știu cui, o să se refere evident la șeful instituției, la liderul politic - și atunci, ca să scape de orice acuzație… Uitați-vă la cazurile Pescariu și cum îl mai cheamă pe ăla…

- Stelu.

- Stelian Gheorghe și celălalt, care era cu Pescariu, Claudiu Florică, deci ei au scăpat fără acuzații, fără dosar penal și cu milioanele la ei. Evident că este foarte simplu în acel moment să declari împotriva unuia care ți-a fost, poate, prieten, te-a sprijinit, poate chiar te-a susținut într-o funcție, cum am făcut eu. Se arată cât de mizerabili sunt oamenii. Deci, acest Cod penal a scos la suprafață mizeria morală a oamenilor.

- E posibil ca acest Stelu, Pescariu etc. să fi ajutat în dosarul ăsta o anchetă a DNA, dar la fel cred că procurorii au destule mecanisme ca să le deschidă și lor alte dosare. Nu cred că vor scăpa.

- Deocamdată se vede că au scăpat.

- Asta e cu cei apropiați, cei din jurul dvs. Dar cei din partid?

- Asta am vrut să spun, că singura persoană pe care eu am numit-o în funcție a fost Ana Maria Topoliceanu, restul au fost oameni aduși de partid. Nu au fost oamenii Elenei Udrea. Oameni aduși de partid, susținuți de partid în funcții și pe care eu i-am preluat ca atare. Mă refer la domnul Nastasia. Eu sunt convinsă că domnul Nastasia a finanțat și organizația din care făcea parte. Deci, nu este omul Elenei Udrea, este un lider PDL care a fost propus de Organizația Prahova în Ministerul Dezvoltării.

„10 ani, cât au stat cu mine la masă, nu au știut că sunt o persoană coruptă?”

- De ce credeți dvs. că sunteți ținta DNA-ului? Că toată lumea s-a întors sau se întoarce împotriva dvs.? Ați mai spus câte ceva în Jurnalul dat domnului Cristoiu, dar de atunci s-au mai petrecut lucruri, deci întrebarea e cu atât mai puternică. Ați ajuns la al treilea dosar...


FOTO: Elena Udrea- Da, chiar și pentru cei sceptici față de declarațiile mele și foarte încrezători în acțiunile DNA cred că este extrem de ciudat, de uimitor. Eu sunt la a treia cerere de arestare, toate fiind extrem de abrupte. Cred că e urmare a războiului pe care eu l-am pornit în februarie cu deja celebrul Binom. Cred că se ridică semne de întrebare pentru că față de mine se face a treia cerere de arestare, în timp ce doamna Kovesi ne-a spus că sunt 7.000 de dosare la DNA. Păi, dacă din 7.000 de dosare la DNA ne ocupăm de opt luni doar de Elena Udrea și de încă vreo doi, este evident că avem aici o adevărată campanie cu țintă: Elena Udrea.

- Da, așa se percepe, ați devenit victima DNA. Dar care ar fi motivul? Că dvs. ați avut și o relație instituțională foarte bună cu acești oameni, v-ați luptat pentru independența Justiției când erați cu partidul la guvernare. Cum se explică faptul că ați devenit țintă?

- Deci, eu cred că ceea ce mi se întâmplă mie este o campanie direcționată, o strategie de a o reduce la tăcere pe Elena Udrea și de a o scoate cu totul din spațiul public. Argumentul meu este faptul că oamenii aceștia, care acum mă acuză, sunt aceiași în fruntea instituțiilor de 10 ani. Dacă cei de acum ar fi fost oamenii care nu ar fi ocupat aceleași funcții și înainte, ai fi spus că cei dinainte m-au protejat și, uite, au venit unii acum care au curaj să se atingă de Elena Udrea. Dar oamenii aceștia sunt aceiași.

- Vreți să spuneți că acum v-au descoperit ca un om corupt?

- Da. Dar întrebarea mea este: ei n-au știut 10 ani, cât am fost de aceeași parte a baricadei, cât au stat la masă cu mine, când în toate bătăliile astea pe care le duceam noi pentru statul de drept, ei n-au știut că eu sunt o persoană coruptă? Răspunsul meu este clar. Ori ei au știut și m-au acoperit, și atunci sunt la fel de vinovați ca mine, ori nu au știut și sunt incompetenți, ori eu nu sunt coruptă! Iar ei încearcă acum să mă scoată țapul ispășitor tocmai pentru a arăta că ei se dezic de regimul Băsescu, cel care i-a inventat și care i-a ținut 10 ani în funcții, iar acum se pun bine cu actuala putere. Deci, pe de-o parte cred că una din motivațiile pentru care a pornit toată această campanie, linșarea Elenei Udrea de către DNA și SRI, mă rog parte din SRI, este faptul că vor să arate că se dezic de cel care i-a creat și i-a pus în funcții și i-a susținut timp de 10 ani. Și, evident, că sunt acum loiali noului regim! I-am incomodat și înainte, știu și foarte multe lucruri despre ei, și am demonstrat că am curajul să le spun. Deci, logic este ca ei să încerce și decredibilizarea mea și în același timp să încerce să mă reducă la tăcere.

- Dar știți ce se spune: că nu au acționat în acești 10 ani pentru că dvs. erați protejata domnului președinte Băsescu.

- Și ei de ce au acceptat?

-Cum răspundeți dvs?!

- De ce au acceptat atunci? De ce au acceptat să fie ținuți în funcții și de ce au tăcut și au acoperit faptele de corupție ale Elenei Udrea? Pentru că nu-i lăsa președintele? Dacă sunt niște oameni așa de morali, cum pretind că sunt, trebuia fie să iasă să spună public lucrul acesta, să denunțe public faptul că sunt opriți s-o cerceteze pe Elena Udrea, fie trebuia să-și dea demisia, să nu accepte să fie reprezentanții unui regim care – uitați – proteja o coruptă precum Elena Udrea! Și, mai ales, puteau să nu accepte când eu m-am implicat pentru a-i sprijini, sau cel puțin pe doamna Kovesi spre exemplu, pentru a o sprijini să ocupe funcția de procuror-șef DNA.

DOSARUL PRESA. Elena Udrea: Rareș Bogdan apără cauza Sistemului

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate